НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 578
  • 726
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Браво Джемма, това е чудесно. Направо ги отрязвай на тази тема, нека първо обърнат внимание на своето здраве пък после да дават акъл.
JACKLIN*, не ти ли е малко храната? Това са под 1200калории май  Rolling Eyes Ти си знаеш най-добре как се чувстваш, но на мен ми се стори малко.

# 316
  • София
Съжалявам за това, Джема, понякога наистина е досадно.

Аз стартирах яйчен фаст тези дни, скоро заминавам на море, а пък нали съм си суетна.
Хубавото е, че убедих и сестра ми да изостави фетбърнърите, ел-карнетини и китайската химия и да се включи и тя.
Засега и двете движим с 1000-1100 калории дневно и 80% мазнини, но докато при мен няма очевиден прогрес, тя свали цял килограм само за първия ден  Crossing Arms

# 317
Момичета, благодаря ви за отговорите. То аз си знам, че в момента режимът ми е един такъв никакъв. Въглехидратите ги знам откъде идват, хронометърЧО ми ги показва. Ще опитам да достигна поне класическото съотношение, като намаля В за сметка на М.
След Дюкан реших да ставам вегетарианка, живях на картофена салата,  паста и бира,  smile3538  какво да ви кажа...

/в кафето ме питат са що не си взимам хляб, а готвача "ако не си вземеш от сладките макарони, ще ги сънуваш да знаеш" и аз им казвам, че доктора не дава и те така/.

Hug на всички

# 318

Аз стартирах яйчен фаст тези дни, скоро заминавам на море, а пък нали съм си суетна.

Колко време смятате да го карате? Само яйца ли ще ядете??
Ще ми е интересно да науча.

# 319
  • София
Не, преобладават яйцата, затова се нарича така. Обикновено се прави за не повече от 5 дни.

Ядем яйца гарнирани с масло, бекон, маруля, краставици, дроб от треска, гъби ...

# 320
Ох, "доброжелателите"...по празниците бяхме много хора. То не бяха приказки от типа, че козунакът е свещен хляб и от него нито кила се качват, нито захар; как само месо съм яла (укорително); как съм се хранила еднообразно. И то при мен разликата във външния вид не е голяма, просто хората ги дразнеше, че съм различна - че не муам козунаци, шоколади и не пия алкохол.

Това мога да кажа за моите празници.  Rolling Eyes

# 321
Да ви попитам, какви панировки си правите без брашно и подходящи за режима?

# 322
  • София
С кокосови стърготини.

# 323
С кокосови стърготини.
Благодаря. И аз за тях си мислих да пробвам един кашкавал на фурна, че искам днес нещо по-различно да приготвя. Simple Smile Други варианти?

# 324
  • София
Здравейте,

Лате, благодаря за споделеното клипче. На прост език е обяснено всичко, което трябва да знаем:

* Поддържането на хронично високи нива на инсулин  са в основата на затлъстяването. Ако се спрем до тук и не говорим за МС, диабет и т.н. Високият инсулин не позволява на тялото ни да използва своите собствени запаси нито на гликоген, ното на протеин, нито на мазнини. Тялото ни има нужда от енергия, но тъй като не може да използва своите запаси подава сигнал и ние сме отново гладни
.....
* ВМ-НВХ кара тялото ни да мисли, че е дошъл момента да започне да използва собствените си запаси, защото това хранене поддържа нивата на инсулин ниски, а в същото време циркулиращите М в системата са високи.

* Защо високият инсулин не позволява на тялото да използва собствените си запаси?
* Защо  ВМ-НВХ кара тялото ни да мисли, че е дошъл момента да започне да използва собствените си запаси (особено след като и протеините предизвикват инсулинов отговор)?

Тези неща обяснени ли са във видеото? (сега съм на работа и няма как да го гледам, но довечера ще го изгледам ако има и обяснения на механизма, по който се предполага, че работи метаболизма ни )

Вълнуват ме нещата от клипчето, защото и аз съм с ИР (а и хашимото). Сега съм на някаква като вашата диета; поне предполагам, че е така, де. Не ям хляб, ориз и картофи. Карам го на месо или риба със зеленчуци, но съм ограничила много мазнините и броя калории, защото иначе не се получава.

# 325
Елл,

* Инсулинът е складиращ хормон. Когато диетата ни е висока на В, организмът ни първо трябва да се справи с глюкозата в кръвта, макар това да не е неговото предпочитано гориво. Докато това се случва , той "държи" нашите мастни запаси "заключени". Излишната глюкоза, която не се използва той съшо складира под формата на мазнини. Когато е имало периоди на глад тялото изцяло е разчитало на своите мастни запаси. Кръвната захар е ниска, не се налага отделянето на инсулин, неговите нива са ниски, тялото "пуска" своите мастни запаси, циркулиращите мазнини в кръвта са повече. Горе -долу същата е логиката и при ВМ-НВХ. То поддържа нивата на инсулин ниски, а мазнините- по-високи.

*ВМ–НВХ не е високопротеиново, то е с умерена консумация на П.

# 326
  • SA
Елл, за инсулиновата резистентност само да добавя към казаното от Свети, че това е състояние, което възниква в продължение на доста време, през което тялото е изложено на високи нива на инсулин през голяма част от денонощието. Колкото по-дълго е продължил този процес / при някои хора години/, толкова по-бавно и трудно е възстановяване на инсулиновата чувствителност. Не става за месец - два да променим храненето си и да очакваме, че вече трябва да сме се справили с ИР, макар че при някои хора нещата се получават по-бързо. Освен това тежката ИР сама по себе си може да бъде причина за поддържане на висок инсулин, дори и от известно време да сме намалили въглехидратите в храната си. Това съответно ще е пречка за отслабването ни, защото факт е, че при висок инсулин успехи в това отношение няма да постигнем.
Друг аспект на проблема е, че ИР не засяга изведнъж всички тъкани на тялото. Основните зони, които имат значение, са черен дроб, мускули, ЦНС, евентуално и мастната тъкан. Промяната в храненето с ограничение на въглехидратите има сравнително бърз ефект за намаление на ИР на черния дроб, но по-бавно влияе върху мускулите - там пък важно значение има физическата активност, движението. ИР на мастната тъкан доста по-бързо води до развитие на диабет, защото ограничава способността й да складира неограничено енергия под форма на мазнини.
При различните хора всички тези фактори са комбинирани по различен начин и това е една от причините поради които всеки се повлиява с различна скорост и лекота при преминаване на ВМ-НВХ.
А ти си по-скоро на Дюкан, доколкото разбирам. Не зная доколко ограничаваш калориите и мазнините, но за дълги периоди от време тази тактика не е препоръчителна по отношение на здравето, макар и да успееш да свалиш с нея някой килограм.
Джемма, сред твоите колеги и роднини може и да има някои, които са истински притеснени за теб. Вероятно не са чували за други начини да отслабва човек освен гладуване и се тревожат, че гладуваш прекалено дълго.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 17:07 от Kameloth

# 327
  • ES
Как мога да разбера дали имам ИР?
Направих си магнезиево олио и се мажа с него вместо да пия магнезий.

# 328
  • София
Много благодаря за подробните разяснения. Затова значи лекарите съветват задължително да се включи и спорт  Thinking
А аз не съм на Дюкан, толкова месо просто не мога да ям. Ям малко повече от отколкото трябва млечни, много зеленчуци и малко месо. Просто не слагам мазнини в салатите и не ям тлъсто месо или много мазни сирена. Проучвам вашата диета, но още не съм изчела всичко. Чудя се доколко е подходяща за мен и затова разпитвам Simple Smile

По моят начин до тук от началото на март съм смъкнала 8кг благодарение на един прекаран грип, малко спорт и ограничения в храненето.

gery_to, трябва да отидеш на ендокринолог, за да ти назначи необходимото изследване. Можеш и сама да си платиш изследването, но е добре ендокринолог да го погледне. То не е много лесно да се разчете, защото се правят някакви сметки на съотношенията на някои показатели, а не се гледат абсолютните стойности.

# 329
  • SA
Спортът - не е задължително да са някакви специфични тренировки. Дори бързо ходене, колкото е възможно повече, е добро средство за повишаване на инсулиновата чувствителност.
А млечните имат известен инсулиногенен ефект /при бебетата,за които те са предназначени, инсулинът е един от растежните фактори/ , затова не е добре чак да се прекалява с тях.
Месото не е нужно да е от най- тлъстото, но и не е удачно да се ядат само пилешки гърди или пуешко.

Общи условия

Активация на акаунт