А коя книга четат в момента децата ви? - 6

• 94 948
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
  • София
При мен точно Хари Потър мисля, че лятото след втори клас запали по-сериозно едната близначка да чете. След което едвам успях да намеря какво друго ще привлече интереса и, тъй като искаше само Хари Потър  Simple Smile

# 661
  • Sofia
Малката в момента чете Хрониките на Спайдъруик, мина вчера първата, иска да и сваля и втората. Другата и кака чете същата паралелно с нея  Joy
Айла, моята чете поредицата миналото лято - изгълта ги една след друга и питаше за още.

W, поне дай насоки какъв жанр предпочита детето. Иначе не мисля, че има книга панацея - нали сме различни хората.
Аз на щерката четох от 2 годишна (преди това разказвах) под път и над път - много, после четяхме заедно - ту тя, ту аз... вече сама си чете. Просто обича книгите. Това е нашата история.

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 13:34 от Morena

# 662
И аз на моите много им четях като малки. Всяка вечер четях, а те слушаха с удоволствие. Е да де, ама като дойде време големият сам да си чете, ударих здраво на камък. Хем рано се научи да чете, общо взето почти сам се научи, нямаше и период на сричане, гладко си четеше, и разбираше какво чете. При него номерът за съвместно четене не мина, не искаше да четем заедно (успешно го практикувах с малкия). Почти бях загубила надежда, че това дете ще започне да си чете по собствена инициатива и да изпитва удоволствие от това.

# 663
Вярно е, че учебниците и задължителната литература могат да откажат от книгите дори деца, които обичат да четат, а какво остава да запалят някого. Изключено.

Според мен е много важно четенето да е напълно разграничено от ученето. То се прави за удоволствие, а не е част от учебния процес.

На момче в 4-ти клас бих дала Пърси Джаксън. Но зависи колко тренинг има в четене. Книгите се усложняват постепенно не само с количеството страници, но и със сложността на изказаната мисъл и поредицата от действия, която трябва да се проследи мислено. Концентрацията да четеш и да виждаш в ума си описаното, се тренира с времето. Затова много зависи колко е чело до сега детето.

Има много интересни комикси, те обикновени добре изиграват ролята на мост към сериозното четене. Има и готини книги като "Страховитото в историята", които не дават сложен за проследяване сюжет и също тренират концентрацията, без да изискват много високи нива от самото начало.

Иначе впечатлението ми е, че Хари Потър повече се харесва на момичета, отколкото на момчета.

# 664
  • Варна
Тази книга чете младежа и му е много интересна Simple Smile

Относно препоръка за интересна книга за 4токласник: книгите на Роалд Дал мисля, че са много подходящи за начало.

# 665

Това е в момента. Заедно с една книга за космоса, "Снежната кралица" на Андерсен и книжка със стихчета. Като се върне от лагера, може да е решила, че иска Хари Потър да подхване. Две дечица от класа го четат и по пътя на подражанието може и да го пробва. Опасявам се, че не е точно в стила на досегашните четива. Като по-леко фентъзи си мисля, че ще започне с едни книжки на Юлка. "Любими попътечо".

# 666
Благодаря за насоките. Как да кажа какво му е интересно? Каквото почне-все досада. Може да се каже,че нищо не е дочел до края. А му е четено много като малък.

# 667
  • София
Благодаря за насоките. Как да кажа какво му е интересно? Каквото почне-все досада. Може да се каже,че нищо не е дочел до края. А му е четено много като малък.

А може би да кажеш какво е чел и не е харесал.
Нещо от типа на Малкия Никола, Близнаците Тапър, Майл и Найлс, Тими Провала, Д-р Проктър... т.е. нещо по-лекичко.
Или да пробваш вместо романи някакви разкази?

# 668
W, спокойно, все ще му дойде музата. И аз се бях ошашкала с моя син. Имаше книги, за които казваше, че са много интересни и изведнъж ги зарязваше, прочетени на 2/3, с думите "Това е скучно". В крайна сметка, в момента, в който вече се бях примирила, че не му се чете, той взе, че се разчете. Та явно, всяко нещо с времето си.

# 669
Ха дано.

# 670
Сучно му е, защото няма тренинг да си задържа вниманието толкова дълго върху четенето и да проследи сюжета.
Пробвайте наистина с комикси или "Страховитото в историята". Трябва малко тренинг, преди да стигне до дълги книги с много текст.

# 671
При моя син част от проблема беше, че не можеше да стои мирно. Малко е трудно да четеш докато подскачаш и се търкаляш, а той точно така слушаше, когато аз му четях. Той и домашните си пишеше по същия начин доскоро.

# 672
  • Sofia
Щерката (9г. и 6м.) чете приказки от разни книги, пък сега е подхванала:

# 673
На девет години, препрочита „Матилда”.

# 674
  • София
"Царството на Кенсуке" от Морпурго. Много харесана от 9 годишния. Продължава пак с Морпурго и "Невероятната история на Адолфус Типс"

Общи условия

Активация на акаунт