Дискова херния - 13

• 129 561
  • 748
  •   2
Отговори
# 570
Кайпириня, при кой боуен терапевт си ходила?

# 571
 NaughtyАз вече няма да стъпя при такъв "магьосник" .Преди години  ходих при един супер-масажист , който гастролирал и в съседни държави , той ми  поизтегли краката и  на следващия ден  вече не можех да помръдна , започна се със скенери , ЯМР  и консултации по неврохирурзи , беше ме срам да си призная  за "процедурата" . Сега си дундуркам  ДХ L4-L5 с неприятни  изменения  над и под хернията и ходя само на  много внимателен масаж  веднъж седмично  и на физиотерапия  понякога .

# 572
  • София
Да споделя за моята операция на 27/07 в Св.Иван Рилски при д-р Хаджиянев. Диагнозата беше дискова херния на L2-L3, установена с 2 ЯМР, последният направен в деня преди операцията. Близо 2 години търсих извъноперативно лечение, но уви подобрение нямах, болеше ме кръста в дясно, напоследък левият ми крак започна да изтръпва. Та, излизайки от упойка ми съобщиха, че ДХ няма, проблема е идвал от хипертрофия на венозния плексус, т.е. дилатирали вени в спиналния канал, които са компресирали нервните коренчета. Вените са обгорени и каналът е леко разширен. В първите дни след операцията нямах болки в кръста за сметка на ужасните болки в десния крак, обясниха ми че нерва е травмиран и с физиотерапия ще се възстановя. Седмица след операцията болките в кръста се върнаха, сега на 20-ия ден са същите както преди. С добавка неустойчив десен крак, едва качвам стъпала, влача си крака и т.н. Ходих при д-р Хаджиянев, който каза че за съжаление вените отново са се напълнили с кръв и сега съм в изходна позиция. Попитах има ли начин въпросните вени да се манипулират по някакъв метод, отговора бе че е изключително рисково, защото може да се парализира крак или мускулна група. И така в момента при ходене левият крак продължава да ми изтръпва, десният е крайно неустойчив, кръстът ме скъсва от болка. Ходя на физиотерапия, платена, тъй като по ЗК вече няма пътека за моя случай, но все едно и тя не ми помага.

Питам се, как при 2 ЯМР, разчитани и детайлно коментирани от не един мастит невролог/неврохирург, никой не успя да види че не става въпрос за ДХ, а за разширени вени!? В скоби да добавя, че до момента нямам установени външни/вътрешни проблемни вени и че най-вероятно оперираните са били травмирани при падане.

Но най-вече се питам - а сега накъде!?

Никъде не попаднах на сходен случай, но ако все пак някой е минал през подобно изпитание, моля да сподели!

# 573
Кари, много съжалявам, че така се е получило при теб. То и ДХ да беше проблемът, пак понякога операцията не помага за съжаление. Лекарите какво казват - операцията явно не ти е помогнала. Опитай с физиотерапия, балнеолечение. Похвалиха ми една клиника за борба с болката в Св. Наум - правели някакви вливания и облекчавали временно състоянието.

# 574
Kari, много съжалявам за всичко, през което преминаваш и се надявам да се намери решение за твоя проблем  Hug Ако се интересуваш, мога да ти изпратя клиника в Германия, в която се лекува мой близък и е доволен. Не знам дали ще могат да бъдат полезни в твоя случай, но можеш поне да питаш.

# 575
  • София
Здравейте! Бих искала да ви задам въпрос, на който не успявам да намеря отговор в интернет. От резултата от ЯМР, проведен вчера, става ясно, че имам 3 бр дискови хернии, съответно на с4-5, с5-6 и с 6-7, със стеснение на текално пространство. Днес посетих неврохирург, неговото мнение е, че на това ниво операцията би била опасна, и засега действаме с медикаменти, физиотерапии и рехабилитации. Каза обаче, че едната херния значително се доближава до гръбначния мозък, и трябва да действаме бързо. Въпросът ми е, тези стеснения обратими ли са без извършването на операция? Мога ли с подходящ начин на живот, терапии и рехабилитации да "обърна" положението. С две мънички деца съм /бебче ма 6м и батко на 3г./, и не ми се иска да се подлагам на операции, ако има какво да направя преди тях. Та всъщност наистина ли на тези нива операциите не са препоръчителни? И възможно ли е чрез подходящ начин на живот, пазене, гимнастика, рехабилитация хрнията да се прибере? Благодаря ви от сърце! Желая ви здраве и късмет на всички!

# 576
  • София
 Ако се интересуваш, мога да ти изпратя клиника в Германия, в която се лекува мой близък и е доволен

Разбира се давай координати, благодаря ти!

# 577
Ако се интересуваш, мога да ти изпратя клиника в Германия, в която се лекува мой близък и е доволен

Писах ти на ЛС  bouquet

# 578
  • София

Писах ти на ЛС  bouquet
Пуснах ти координати  на ЛС също за Германия - лично са изпробвани. Много съм доволна.

# 579
Здравейте,
да се включа и аз по темата. Свекър ми се оказа с дискова херния и в момента едвам се движи. Препоръчаха ми като за начало да започнем с балнолечение. Има ли друга тема или тук обсъждате и санаториумите. Искам да знам освен Павел Баня кои други са подходящи и какви са условията. Иска да се възползва от заминаване чрез здравната каса за да види дали има някакъв ефект като за начало.

# 580
Освен Павел баня подходящи са Поморие, с. Баня Карловско и Велинград. За условия не зная, аз за Павел баня си платих в хотел но още не съм го посетила, нека някой по-запознат да се включи.

# 581
Като притежател на две големи медианни дискови хернии на нива L3-L4; L4-L5; и протрузия на ниво L5-S1, от повече от 25 г., бих посъветвала всички страдащи да предприемат системни и постоянни мерки за укрепване мускулатурата. Медикаментозните лечения са познати на всички ви, но носят само временно подобрение. Добре  е   комплексът от упражнения  да се изготви от кинезитерапевт, като поне в началото е важно да  се изпълнява под наблюдение, с цел да не се заучат неправилни движения, които могат да навредят.

С това съм много съгласна и си мисля, че не говорим достатъчно в тази тема за упражнения - лекарства, инжекции, бани, дори и операции, но не и упражнения. Упражнения за разтягане и раздвижване на ставата и упражнения за заздравяване на мускулатурата са изключително важни. Все пак гърбът поддържа тежестта на цялата горна част на тялото - ако мускулите не са здрави, тежестта пада върху дисковете и това може да доведе до херния или да влоши съществуваща такава. А заздравяване на мускулите може да даде по-добра поддръжка на гръбнака и да даде възможност на спукан диск да се успокои и възстанови.

Големият проблем с упражненията е, че в България няма кой да ти ги предпише - нито лекарите, нито физиотерапевтите се занимават с това. А упражнения да си измислиш сам не е толкова просто - все пак всеки има различни хернии, на различни места и те имат нужда от различни упражнения. Има упражнения, които ще са спасение за един, за друг може да донесат само болка. Йога, пилатес са хубави, но за здрави хора - за нас с херниите може и да са, но може и да не са подходящи, зависи кой от какво страда.

И по въпроса с упражненията - едно от нещата, които често се препоръчва при херния е почивка и лежане - което от една страна е хубаво, да успокои мястото на нараняването и да се намали възпалението, но от друга страна повече време почивка отпуска мускулите и когато се върнеш към нормални занимания тежестта върху гръбнака става още по-голяма. Така че почивка - но с леки упражнения за поддържане на мускулатурата.

Друго нещо, което също се препоръчва е носенето на колан. Дори някой спомена носене на колан за седмици, но това поражда проблеми отново. Коланът поддържа кръста/гърба и отнема от напрежението върху диска, което облекчава болките, но в същото време, ако се носи постоянно, води до отслабване на мускулите и при свалянето на колана - проблемът се връща, ако не и по-сериозен. Трябва внимателно да се подхожда с коланите - да се носят по време на криза, да се носят когато очаквате повече седене или действия, които ви дразнят кръста, но никога постоянно за продължително време.

# 582
Съгласна съм с това, първата криза я получих след йога лагер, където по 4 часа на ден имахме практика. И аз съм си свалила някои упражнения, но не смея самоволно да  ги изпълнявам, общо взето внимавам и слушам сигналите на тялото си. Използвам случая и тук да попитам - искам да пробвам с Дискуса, но дори да намеря инжекциите, категорично не смея сама да си ги поставям. Може ли да ме упътите кой лекар в София може да ми ги постави, че тези, при които питах казаха да не се занимавам с глупости (е, те са алопати, естествено е). Но имам и хомеопат, който пък е класически и не работи с инжекции и полипрепарати. Та, ползвал ли е някой услугите на лекар, който ги поставя тези инжекции, поне да пробвам дали ще имат ефект при мен.

# 583
  • гр. София
wildBee, напълно съм съгласна с теб за упражненията и колана. Затова и попитах дали има някой доволен от конкретен кинезитерапевт, който работи индивидуално с него. Именно в упражненията е разковничето за нашето подобряване, според мен. Но индивидуалния подход за упражненията е много важен, защото проблемите ни са различни, телата ни са различни и упражненията не могат да се унифицират, а масовата практика е точна такава. Да споделя, че напоследък започнах да плувам и това ми се отразява прекрасно. Опитах се да правя и водна рехабилитация, но не съм доволна, излязох сецната от басейна.

# 584
Видях че си от София - къде ходиш на плуване? Аз не умея много много и се притеснявам да ходя на много дълбоки басейни, защото от време на време стъпвам на дъното, затова питам.

Общи условия

Активация на акаунт