Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 485
  • 802
  •   1
Отговори
# 435
Да, проблемите далеч не свършват с едното говорене. Сега си мислим - ще наваксат с говора и всичко ще е наред. Така ли е наистина? Кажете какво става с трудно проговорило пораснало дете - много съм виждала да напреднали с говора. Моето дете, обаче, има и друг проблем - много и винаги общува с деца, но не може да общува с непознати възрастни - само една дума за здравей да и кажат и вече сме разплакани - промени се малко това - сега на здравей и как се казваш не се разплаква вече-отговаря, но продължи ли се разговора дори с безобиден въпрос нататък и пак така. Преди си казвах - още сме малки. Ами вече гоним 4. И ако преди можеше да мине със "срамува се", сега си го виждам, че си е проблем и то подчертано с рецептивната реч, комуникация и тн.

# 436
  • София
Не му се говори на детето с възрастни непознати,даже "нормалните" деца се срамуват. Моето говори с възрастни,но ако още една лелка я чуя да му казва" какво бръщолевиш,защо не се научиш да говориш" ще го науча да им вика,че са прости патки. Иначе за наваксване не мога да кажа,зависи от проблема.

# 437
Наваксване според дефицитите на детето, ако е само разстройство на речта, има чак към 7-8-9 годинки, според мои наблюдения. И това с постоянна работа и сериозни занимания, иначе може да си остане една зейнала пропаст. Аз виждам, че детето ми въпреки че вече говори /с ужасно произношение и аграматично/, чисто емоционално още е като бебе на фона на нейните връсници. Така че ни чака още страшно много работа в много аспекти, появата на говор въобще не изчиства всички проблеми.

# 438
  • Sofia
Здравейте

Благодаря Ви за чудесната тема!!!!

Детето ми е почти на година и половина и закъснява с проговарянето. Ще съм Ви признателна ако можете да ми препоръчате подходящ за възрастта логопед при възможност в южните квартали. Предполагам че ще е добре да започнем терапия и ми се иска да избегна дългото пътуване в града

# 439
antee и аз съм на мнението на Шмати. Съвсем в норма си е дете на тази възраст да не говори с непознати възрастни. А при вас е добре, че общува с деца. Моето дете наближава 6, а все още не може дори с деца да общува, и то познати деца.

# 440
  • София
Моята дъщеря/ тази, която се развива по-бързо от двете/, до възраст 1,5 години пищеше от всяка възрастна жена, която се опита да я доближи. Изведнъж сама спря да реве от жени и стана супер общителна, търси постоянно контакт с големи хора, смее им се и се закача, даже връстниците й не са й толкова интересни, колкото по-големи хора и деца.

# 441
  • гр.Пловдив
Здравейте

Благодаря Ви за чудесната тема!!!!

Детето ми е почти на година и половина и закъснява с проговарянето. Ще съм Ви признателна ако можете да ми препоръчате подходящ за възрастта логопед при възможност в южните квартали. Предполагам че ще е добре да започнем терапия и ми се иска да избегна дългото пътуване в града

Извинявай,но ти на 1г и 6м приказки ли искаш да ти разказва?

Освен това темата е за трудно проговарящи деца и ако попрочетеш малко  повече ще се успокоиш ,че към момента никой няма да ви обърне внимание -най-малкото логопед  ooooh!

# 442
  • София
Може би трябва да е голям и видим проблем,за да започне работа с логопед на годинка. Моето го заведох на три. Пробвах на две и половина и беше кошмарно,то малко,реве,тръшка се,лежи. Овцата,дето го водих при нея си позволяваше да го дърпа и да го влачи. За да бил разбереш кой е авторитетът. Не можеш да го убедиш да играе на Еди какво си,пак рев. След три и при свестен човек си станаха нещата.

# 443
Може би трябва да е голям и видим проблем,за да започне работа с логопед на годинка. Моето го заведох на три. Пробвах на две и половина и беше кошмарно,то малко,реве,тръшка се,лежи. Овцата,дето го водих при нея си позволяваше да го дърпа и да го влачи. За да бил разбереш кой е авторитетът. Не можеш да го убедиш да играе на Еди какво си,пак рев. След три и при свестен човек си станаха нещата.

Моето дете също тръгна на логопед на 3 и 3 месеца. Да спомена че беше с 20 думи в речника. Логопедката беше овца но вероятно не същата като на Шмати. Обаче явно доста от тях са овци от едно стадо защото това с авторитета беше същата приказка. Аз не съм й била давала възможност да си изгради авторитет.    newsm78  аз въобще не съм присъствала да занятията пък съм й пречела - това не го разбрах как стана  . Казах й че мога да подкрепя авторитета й но да го създам ми е непосилно. newsm78

Милия мамин на занятията е плакал, от стрес заспивал , дори един път се беше надри**ал. Издържах 5 занятия и ариведерчи. Но ви казвам напълно отговорно че детето сега на почти 10 години си спомня съвсем ясно ужасното усещането от онзи период с логопедката макар и да го смятаха за зеленчук без реч и дългосрочна памет и като минаваме от там където беше кабинета й ми казва че там се е чувствал ужасно и се радва че повече не сме ходили.

Следващата логопедка беше различна като от земята до небето. Детето се опита от стрес са заспива тя го оставила за 15 минути - звъни ми съответно да отида да го взема по- късно. После го будила с водичка, като се нерви го завела долу до магазинчето , купили каквото съм казала че може да яде. После попяли поиграли посвикнали и след две седмици адаптация почнаха да работяти. тя веднага усети че огледалата го дразнят и с опити вкара огледалото едва след година. Общо взето  като  пушка работеше детето два пъти седмично за един час в продължение на 4 години.   Логопедката беше един от хората благодарение на които сега детето е в нормално училище.

Та съм съгласна има логопеди и логопеди...

# 444
  • София
Различни са ни овците,моята даже преподава науката на други логопедки от години. Той също изпадаше в истерия,от 40 мин. 30 ревеше,защото логопедката го дресираше кой е авторитета. След петото посещение прекъснахме. Вече година ходим при разбран и човечен специалист,който има подход към детето. От второто посещение той е привързан към логопедката и често моли да ходи там. Но тогава не знаех,че не дресировката и авторитета са начин на работа,за да мога да отвъртя веднага два плесника на голямата специалистка за това,че въобще си позволява да дърпа детето.

# 445
  • Варна
Re ge, ако не се лъжа, живееш във Варна. Би ли ми казала коя е логопедката (свястната, не другата Simple Smile

# 446
  • София
Кажете кои са овците, да не попаднем на същите.
Моите наблюдения са, че децата харесват младите хора.

# 447
Момичета, а означава ли това, че преди  2.5-3 години няма как да се работи с детето. Имам предвид логопед. Или по-скоро е хубаво да се направи консултация за да даде насоки как родителя да стимулира детето да пожелае да говори. Аз ще направя консултация на (1.11 м.) ще стане точно на деня, в който записах час, но може би не трябва да очаквам много.

# 448
Re ge, ако не се лъжа, живееш във Варна. Би ли ми казала коя е логопедката (свястната, не другата Simple Smile

Снежана Левон - Работи дълги години и като логопед в логопедична детска градина в града. Овцата е на име Венета. Няма да се напъвам да се сещам фамилията й. Работи и към рс в града.

# 449
Е мами, вие сте издържали по 5 посещения, ние издържахме при една такава само 2. А я хвалят като най-добра в града. Но пък моето дете беше на 1г. 10 месеца, тя беше сигурна че може да работи с малко дете. Е, явно не може, но парите са по-сладки. Може да са добри, но за по-големи деца. При тази, която после я заведох, детето умираше за нея.
 Рали85 , моето дете започна много малко, но логопедката успяваше да работи с нея. Детето не слушаше, не стоеше на едно място, имаше тръшкания, но пък винаги отиваше с огромно желание там и не искаше да си тръгва. Миналата година се наложи да я сменим, но и сега редовно иска да се среща с нея.
И не, не е вярно това за младите хора.

Общи условия

Активация на акаунт