Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 129 894
  • 802
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, да взема да докладвам и аз.  Laughing Малкият започна да говори. Сега е на вълна "дай" и "ела". Онзи ден ме викаше "Ела, ела, ела...", а като не отидох и "Айде де". Продължава и да мамосва. Успя да се научи да се катери и започна да говори пак. Предният път като спря да говори - проходи. Явно при нас периодите на мълчание са свързани с развитие на моториката.

# 76
Момичета, да взема да докладвам и аз.  Laughing Малкият започна да говори. Сега е на вълна "дай" и "ела". Онзи ден ме викаше "Ела, ела, ела...", а като не отидох и "Айде де". Продължава и да мамосва. Успя да се научи да се катери и започна да говори пак. Предният път като спря да говори - проходи. Явно при нас периодите на мълчание са свързани с развитие на моториката.

П опринцип съм чела, че при всички е така.

силвушка, аз съм за ранна интервенция по принцип, но като те чета си мисля, че е възможно и силното влияние на английския. При нас голям напредък имаше, когато спрях изцяло за три месеца всякаква телевизия, респективно слушането на английска реч /май беше на година и девет месеца до двегодишен някъде, вече му давам да си гледа всичко/. Зависи, все пак от цялостното развитие на детето, колко думички знае /защото не уточняваш/.
Все пак не искам да ме разбереш, че съм против консултация с логопед - напротив.

# 77
Благодаря за отговорите на romanol и usmihnelka. Видях съставките на Биокюра и мисля да поръчам, само не успях да намеря дали витамин В12 е под формата на метилкобаламин? Ако някой знае или ги ползва ще съм благодарна за инфото. Или ако в момента подготвяте колективна поръчка бих искала да се включа?

# 78
Здравейте на всички, записвам се и аз да следя темата.
Моят син е на 1,8 г.
Не говори (бръщолеви неразбираеми неща постоянно, но нищо целенасочено)
Тъй като ме притесняват и други неща в поведението му (има симптоми на аутизъм), искам да го заведа на детски психиатър. Да уточня, че вече съм правила консултация с невролог и логопед, но нищо съществено не ми казаха. Назад в темите някоя мама беше споменала за Д-р Стамболова. Бих искала да получа по-подробно мнение за нея, къде точно е кабинета, в който приема, как става записването на часове и каква е цената на прегледа. Благодаря предварително !  Hug

# 79
Ние направихме консултация с логопед. Според нея засега все още няма нищо притеснително при нас, но ми каза да го наблюдавам и да го провокирам да говори като го изчаквам да каже какво иска или поне да опита и тогава да му давам. Каза ми и през следващия месец да записвам всичко, което казва и какво означава, но в повечето случаи,  особено като сме навън той си ломоти нещо и не мога да разбера за какво говори.
Иначе вчера за първи път каза "тате".  Grinning

# 80
Здравейте!

И преди съм писала, но рядко.

Сега да попитам, има ли тук родители, чието дете да е водено в Св. Наум за изследване на главен мозък(Компютърна томография), да сте били хем хоспитализирани, хем да си спите вкъщи (щото сте от София)?

Казаха ми, че ще ни държат поне 5 дни, но на мен това като информация не ми е достатъчно, иска ми се да знам в детайли ...

Скрит текст:
Бяхме при Божинова, тя ни препрати при др. Томов за планиран прием в болницата.
Дете на почти 3 г, лепна му 'разстройство на експресивната реч', защото не говори.
Детето ходи в Пумпелина от 7 месеца.

# 81
Компютърна томография или така наречения скенер може да си направите където пожелаете срещу заплащане. Принципно клиничната пътека мисля че е пет дни, защото на децата се слага упойка за да не мръднат по време на скенера. От тази гледна точка по медицинските стандарти се изисква наблюдение. Та първи ден прием. Втори ден наблюдение. Трети ден упойка и скенер. И после 48 часа след упойката пак под наблюдение.
Ние правим скенер по друг повод та в тази връзка съм по навътре с нещата. За мен целият тоя престой в болницата е безумие и за това постъпвам по следния начин. Първо проучвам в коя болница има скенер от висок клас, което гарантира възможно най ниско облъчване и за възможно най кратко време. Разбира се от огромно значение е и качеството на снимките. Не искам да правя реклама, но в момента съм се спряла на сити клиник. Обаждам се и записвам час. Когато отидем давам на детето малко мелатонин. В рамсите на 15тина минути е заспала дълбоко. Слагаме я веднага. Изследването  е много кратко. Струва 200лв. Първия път когато ходихме исках и консултация с лекар от образната диагностика. Разказахме за нашите съмнения и опасения.  Много приятно съм изненадана от отношението и професионализма на тези хора. Консултацията струва 50лв. За разчитането изчакахме два дни. За нас това не беше проблем, просто искахме правилно разчитане. В крайна сметка се оказа че щуротиите които ни бяха написани в пирогов и иван рилски са пълна измислица поради не доброто качество на снимките.
За мое успокоение направихме и консултация навън, която потвърди  разчитането  на лекарите от сити клиник.

# 82
Спешен въпрос към посещавалите барокамера:
От години имам пукнато тъпанче на едното ухо след инфекция, но не ми е било проблем.
Ще ме боли ли много или е поносимо, ако влизам с детето в барокамерата?
Защото на рецепцията ми казаха, че може да е проблем, а няма кой друг да влиза освен мен с детето.

П.С. После ще напиша и инфото за барокамерата в Ст.З.

# 83
  • София
Ще те боли Sad

# 84
Оффф, а много ли или е като гадно главоболие?
А ако сложа тапи за уши?

# 85
  • София
ще те боли самото ухо. Някои казват, че болката е непоносима. Аз съм имала само заглъхване от хрема и си боли пак

# 86
Мен при първите влизания така неудържимо ме болеше, че мислех да излизам, направо не можех да си представя, че ще оцелея от тази болка, така беше първите десетина влизания и сега като си помисля, че след 20-ина дни пак това ме чака, лошо ми става Crazy Дано пък не ме боли така, че направо беше обезумяващо и то без да имам проблем или поне, без да знам, че имам.

Почти съм сигурна, че малкият на кумовете е аутист. Дано греша, но те си заравят главата в пясъка и дума не дават да се издума за преглед. Confused

# 87
Значи ще идем на консулт и като  отиде на градина на другия ден ще вляза пробно само аз да видя как е.
Ох, дано ми понесе  Cry Cry Cry
Тамън се нави ММ финансово да ги прежалим... Praynig

М/у другото на и моята приятелка детето май клони към аутизъм  Sad но те са зле финансово, а и тя си мисли, че не-говоренето е от инат, ама като видях детето-не е баш така.
Но нищо не съм ѝ казвала, достатъчно съм ѝ разказвала за групата тук, за ходенията ни на логопед.

Сега за барокамерата-адресът не е съвсем точен-малко по-надолу от номер 2  е и е на отсрещната страна- т.е в двора на болницатата е- самата сграда е след бариерата (до която има павилион за плодове) на болницата Стоян Киркович.
Влиза  се след бариерата, втората или третата сграда вляво-нова, жълта с надпис ХБОТ, няма начин да се сбърка.
Работното време е от 8 до 18 ч. всеки ден, първо се записва час при лекарката там за консултация, попълва се декларация и тогава се почва терапията, стига детето да е здраво.
А и се казва с какво може да влизаш-примерно часовник, книжка с гланц страници-не. За телефон пък съвсем.
Но имало екран, на който може да се пусне филмче и отделно не била тясна-можело да станеш и да крачиш Wink

# 88
  • Пловдив
При нас пък проблемът не е финансов, а таткото не е съгласен да пробваме барокамера. Можело да навреди, а не да помогне. Той смята, че "глава не се лекува" (или имаш потенциала, или не), дори от логопед смята, че няма смисъл; аз съм съгласна в много голяма степен, че зависи най-вече от капацитета на самото дете, но все пак ми се иска да опитаме.
Тази камера в СЗ ми звучи добре с оглед това, че е в лечебно заведение. Дори да е отделно организирана, пак е друго, като да има връзка между двете.

# 89
Ааа, за логопеда хич не съм съгласна, защото ако слушах всички около мен, щеше още да плямпа на китайски и английски  Peace за барокамерата още нищо не мога да кажа.
Добавки не посмях да давам, че преди все боледуваше, после дълго време имаше проблеми със стомаха и накрая лактозна/казеинова непоносимост.
При моето определено има прогрес, даже вече учим стихчета, а преди да тръгнем и дума не можех да го накарам да каже след мен.
Само дето напоследък пак започна да се тръшка за щяло и нещяло, да настоява на своето и като не стане да не внимава-та освен проговарянето, се борим и с това.

Общи условия

Активация на акаунт