Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 131 288
  • 802
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Защо ви е клиника по психиатрия,от казаното не виждам притиснително. Хубаво е,че си измисля думи, дори и неразбираеми за вас. Лошо е да си мълчи. Сочи ли с пръст,играе ли около деца.

# 211
С пръст не сочи, води ни до местата където иска нещо или си взима якето, обувките, храната и я носи...копира по-големите, играе около, но не с деца. Бяга и изпитва ужас от по-буйните или тези които викат. Спря от скоро да играе с играчки и разлиства книги, като луд. Това го успокоява. Отказва да се храни сам, да ходи на гърне...ходихме при един психолог и каза, че трябва вече да задава въпроси със защо и бил изостанал с година и половина и трябва да отидем в Св Никола. От тогава съм седнала да изчитам темите и се побърках направо. Учи неща, но трудно и ги повтаря една, две седмици, после спира. Знае да казва лази, лази, гъди, гъди, мама, ам ам, сега повтаря ям, така, не, да, но не като смислени думи. Отчаях се.

# 212
  • София
Отчаяна съм от психолозите,които ви твърдят,че на две и половина трябва да задава въпроси със защо. Децата са толкова различни,дори и правилно говорещите рядко задават на тази възраст въпроси със защо.Успокоите се, може да направите консултация с логопед за приказките. Ако държите на час в св. Никола запишете и не бързайте. Колкото по голямо е детето,толкова по ясна е картината какво му е. Та,това е дете на две и половина. Спрете телевизията, дайте да разслиства каквито книги си иска,говорете му много. Моето също на тази възраст ме водеше до каквото иска,беше едно сочене,ъкане,тръшкане,никакви думи и неразбрано бръщолевене. С времето нещата са подреждат.

# 213
И аз много се втрештих от тази психоложка, а тук имаше хубави отзиви за нея - Пенка Койчева. И беше странно да не предложи начин за помощ, а други нейни колеги. Трябвало и да играе с други деца според нея...да опитва разнообразни храни и да играе с различни играчки по предназначение. На него са му интересни не играчките сега,а катеренето, пускане на камъни във водата, книгите и това е. Притеснявам се, че не ни имитира, не дава да му показваме разни картинки, няма това търпение и вече започнах да си представям как трябва да е в училище за умствено изостанали и тн...може би и за това така се разбързах.

# 214
  • София
Няма училища за умствено иьостанали,закриха ги, ще ходим на училище с всички други деца. Психоложката дали тя самата е задавала въпроса защо на две години. Все пак може да помислите за занимания с логопед,щом няма много думи. Моето дете на две не говореше нищо,катереше се,скачаше, не стоеше да му покажа картинка,не седеше на гърнето. И пускаше много камъни във вода,стотинки в чаша. Две годишните не си играят кооперативно,те ровят едно до друго в пясъка. След доста занимания с логопед и родителски,сега разказва приказки и отдавна не си пикае в крачула.

Последна редакция: нд, 03 юли 2016, 19:37 от Шмати

# 215
Значи може и малко прекалено да се шашкам. Ще го запиша на логопед, гледам сега Пумпелина, но достас къпо май излиза и може да изчакаме Св Никола. И нашият със стотинки и камъчете, търчане и катерене се занимава и това е май. Как ми се ще да започне и той с разказите, като вашето дете...

# 216
  • София
Дори и да отидете в Св. Никола,само ще дадат диагноза.Самата терапия е ходенето дълго на логопед и обикновено родителите си плащаме не малки суми. Ако имате възможност заведете го в Пумпелина. Ходенето на логопед е доста дълго и скъпо занимание,но си струва.

# 217
От Св Никола не назначават ли такъв за терапия, аз мислих, че ще ходим там по няколко пъти седмично..?

# 218
Не назначават терапия. Те дават епикриза с диагноза. Не знам дори има насочвания за всеки конкретен случай (дете) как да се работи, от какво има нужда.

# 219
 sussien на моето дете първото разказче беше преди 3 седмици, на 5г. 7 месеца. Пожелавам ви вашето да е много по-рано.
Друга ми беше мисълта, и деца в норма, добре говорещи, на 2,5 нямат разказчета. Така че успокой се. Детето ви все пак говори нещо, посетете логопед.

# 220
Ходихме при един логопед и каза да махнем памперса и че е със СОП (обадих и се след терапевта и тогава спомена СОП-а), но терапия не предложи, ходихме на невролог, каза, че всичко е ок, личната също каза, че на детето нищо му няма, но определено е различен. Добър логопед, като тези в Пумпелина, ако се посещават по 2 пъти седмично си е много, като разход. Няма ли държавни логопеди за деца, които изостават...

# 221
А и тези няколко думи не са чак говор, говорът му е измислен...от рода на Самма, Санно, Дудии, Дадоо и тн, поне звуци вкарва без Л и Р май...а и разбира само прости команди, най-вече като му се спи..

# 222
Laurentin вие от кога посещавате логопед?

# 223
Ходихме при един логопед и каза да махнем памперса и че е със СОП (обадих и се след терапевта и тогава спомена СОП-а), но терапия не предложи, ходихме на невролог, каза, че всичко е ок, личната също каза, че на детето нищо му няма, но определено е различен. Добър логопед, като тези в Пумпелина, ако се посещават по 2 пъти седмично си е много, като разход. Няма ли държавни логопеди за деца, които изостават...

Моето дете няма неврологични проблеми нито физически , при все е със СОП и винаги ще бъде, затова факта че всичко е наред неврологичино и че личната казва че всичко енаред още нищо не значи. и на мен ми казаха една дузина професорки че ще проговори до 3,5-4 г. и че всичко му е наред но не би, добре че не легнахме на това ухо.

Освен това проблема в говора винаги идва за ръка и с други проблеми коетообаче става с натрупване заради изоставането в простото усвояване на света което най-лесно става именно вербално .... за съжаление обаче тези проблеми  стават много ясно видими след 4-тата година.  Затова трябва да се работи наваксващо, догонващо , за всеки случай. и към 5-тата година да се сверява часовника. стремеж е изравняване с децата на 7 години.

П.С. ние посещаваме логопед от навършване на  3 години, по онова време не работеха с по-малки деца.

# 224
Защо винаги ще бъде, след като навакса и поддържате темпо не се ли оправя всичко? Да и аз не мога да чакам, защото това ще се отрази на самочувствието му, на нас, като тръгне на градина, на комуникацията с другите...

Общи условия

Активация на акаунт