Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 869
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, записвам се и аз да следя темата. Предстои ми емигриране през есента в Лудвигсхафен при роднини. Сега започвам да събирам пълната информация за всичко, което трябва да си подготвя като документи, както и по какъв начин мога да си намеря работа. Изкарах ниво А1 немски. Ще се върна да прочета всичко, което сте писали назад и ще ви следя с интерес. Simple Smile

# 361
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
то трябва да си го огледате добре дали е добро и дали ви пасва  Peace

да де, ама детето си избира много внимателно с кого да има взимане-даване, та аз няма как да преценя кое училище ще му пасне, тъй като няма как да знам, на коя учителка/учител ще попадне...
Валдорф ми е далеч и ми е скъпо. клоня към Монтесори, но мъжът ми не е въодушевен.

в ДГ имаха проект и една възпитателките ме срещнал в Монтесори училището.
та взе Дзвер в проекта и там се държал по съвсем друг начин, отколкото обикновено. т.е. много повече се занимавал, бил общителен и т.н.
та ми е супер трудно да преценя кое е подходящо за него... Thinking

Валдорф също би му паснало - у нас всеки ден има театър, дискотека, представление или нещо подобно, цели хореографии измисля, сега ми съобщи, че му трябва машина за пушек  Whistling
та, там ще може да си танцува името до припадък хахахаха, но си признавам, че ми идват малко сектантски. още по дрехите ги разпознавам и по начина на говорене.

# 362
Уф , да много е сложно. Ами те имат доста организирами мероприятия. Ден на материала, ден на отворените врати, летен празник , край на у4ебната година и пр....
Ако помолите в канцеларията да ви пращат поканите, то може да се запознаете и той с материалите и с децат а и с у4ителите. Имат и някакви музикални сбирки и др.
имат и 1/2 ден за пробване. Т.е ако се интересувате, мисля това беше условието го взимат един предиобед да стои в клас. Да видят как е , после ви дават мнение. Също при записване то не е задължително да вземете мястото, само ако потвърдите после (поне това е моя спомен), тогава взимат децата пак за 1-2 4аса и се занимават с тях да се преценят взаимно.

# 363
Здравейте,

Тъкмо сме на училищна вълна....

Днес съвсем случайно споменах пред моите колежки, че записвам детето си в гимназия. И... направиха ме на нищо. Как можело да тормозя детето си така, там било голям стрес, то нямало да има детство. И аз меко казано се попритесних. Дали наистина е толкова трудно, или... И това всичкото го чух от доста образовани и интелигентни хора.

Та, моля тези от Вас, които имат опит и впечатления, за мнение.

Благодаря.

# 364
Здравейте,

Тъкмо сме на училищна вълна....

Днес съвсем случайно споменах пред моите колежки, че записвам детето си в гимназия. И... направиха ме на нищо. Как можело да тормозя детето си така, там било голям стрес, то нямало да има детство. И аз меко казано се попритесних. Дали наистина е толкова трудно, или... И това всичкото го чух от доста образовани и интелигентни хора.

Та, моля тези от Вас, които имат опит и впечатления, за мнение.

Благодаря.

Впечатление нямам, но дъщеря ми е 3 клас и разни индивиди в клас ги говорят същите работи. От други мои познати с гимназисти знам, че наистина ученето е много и 1 и 2 трудно се изкарват, повече 3, но никой не е тръгнал да си праща детето в реалшуле, а всички си учат в гимназията. Ти точно какво очакваш и от какво се притесняваш? Попитай,  тези, уж образованите хора, те какво училище са завършили.

# 365
  • Germany
Големият ми син е 5ти клас в гимназия. Да, ученето е сериозно, но чак пък да няма детство... Остава му и време за игра и за почивка и това при положение, че има още да наваксва с езика и някой уроци /по биология, география/ му отнемат доста повече време от на другите деца.

# 366
Да, има такава тенденция - няколко наши познати немски семейства си записаха децата в Реал, въпреки препоръките за гимназия. Много стрес било, детство да имали, да играят повече, да имат време за шпас.

Разликата реал-гимназия в нивото е голяма. Ниво във всякакъв смисъл, няма да влизам в подробности. По-високото ниво се заплаща с повече стрес - за деца и за родители. Определено родителското време, контрол и внимание е много необходимо, особено в първите години, докато детето свикне с темпото и изискванията. Лесно се отпада поради несправяне и няма даване на втори шанс. Но не е и чак такава катастрофа или ужасно невъзможно. Едно нормално, отговорно дете ще се справи без много бутане и натиск. Мотивация, стрателност и никакво отпускане е ключът. А свободно време имат децата, не е чак такова заробване, каквото го изкарват някои хора.

# 367
Какво очаквам аз ли? Знам ли?

Ние сме тук от около година. За тази една година сменихме 2 училища и 4 класа. 1 месец Юбергангсклассе, 2 месеца - 7 клас в Mittelschule, 2 месеца - 8 клас пак в Mittelschule и сега сме 8 клас в Реал. Според класната и за там не сме, даде съвет да се замислим за гимназия, което е и моето виждане за нещата още от самото начало. Бях толкова щастлива сутринта...

Ама сега като ви чета...

Просто много им се събра на моите деца...

Затова така.

# 368
Послушай класната.

# 369
# 370
Mumzel  , както каза доректора на нашето у-ще: Не е страшно реал , аз съм бил в реал и съм допълнил за гимназия, правил съм аби и уни и сега съм директор тук Simple Smile
Но пък българ4е в реал. Такова животно не знам има ли или не Simple Smile
Ние си знаем гимназия и  няма нищо лошо. Доста познати имам с деца в гимназия и децата си се справят.
Особено ако родителите имат време и се ангажират достатъ4но , то и оценките ще са добри.

Но и аз това разправям от няколко страници насам. Наплива за 4астните гимназии беше по-сериозен от тзи за държавните. Първа отсявка направиха за 4астните и държавните дойдоха няколко седмици след това. Ве4е се знаеше кои деца не са успели да влезнат в 4астните.
Конкуренцията е за по-малко стрес, по-малко домашни и по-високи оценки .

Това е положението.  

# 371
Mumzel  , както каза доректора на нашето у-ще: Не е страшно реал , аз съм бил в реал и съм допълнил за гимназия, правил съм аби и уни и сега съм директор тук Simple Smile
Ние си знаем гимназия и  няма нищо лошо. Доста познати имам с деца в гимназия и децата си се справят.

Не знам ние какво си знаем, ама след като имаш шанс да не доучваш, защо трябва да се записваш в реал с малко стрес, пък после да си доучваш за абитур? Допълването за гимназия не е ли още + 2 години отгоре и допълнително стрес?
Предполагам е въпрос на разбиране. На мои познати също им казаха учителите, че синът им е за гимназия и че само си губи времето в реала. И те като Mumzel, дойдоха след 7 клас тук и се оказа, че да, детето е напред с материала и  реалшулето му е под нивото. Ама немската система първо те набутва в реалшулето и после оценява за там ли си или не. Преместиха го. Справя се човека и  не се е тръшнал, че има много стрес. Наоколо имам и други познати с деца в 8 клас в гимназия, не са българи, не изглеждат нито изтормозени, нито стресирани.

# 372

Не знам ние какво си знаем, ама след като имаш шанс да не доучваш, защо трябва да се записваш в реал с малко стрес, пък после да си доучваш за абитур? Допълването за гимназия не е ли още + 2 години отгоре и допълнително стрес?
Предполагам е въпрос на разбиране. На мои познати също им казаха учителите, че синът им е за гимназия и че само си губи времето в реала. И те като Mumzel, дойдоха след 7 клас тук и се оказа, че да, детето е напред с материала и  реалшулето му е под нивото. Ама немската система първо те набутва в реалшулето и после оценява за там ли си или не. Преместиха го. Справя се човека и  не се е тръшнал, че има много стрес. Наоколо имам и други познати с деца в 8 клас в гимназия, не са българи, не изглеждат нито изтормозени, нито стресирани.

Много добре. Тогава за какво е разговора? Не виждам какво напряко съм написала?

# 373
Мдам... и аз наблюдавам същата нагласа у образовани родители, били лично вътре в системата. Не го смятат за пагубно ако детето отиде в Realschule. И доста познати имам, които са стигнали до висше учебно заведение по по-заобиколен път – след Ausbildung, доучване и т.н. Не всеки знае какво иска да прави с живота си още в юношеска възраст. На някои акълът им идва доста по-късно.
Моят мъж след 2 години в езикова гимназия решил, че му е много скучно и отишъл в... техникум. Тук трябваше да доучва една година в Studienkolleg за Hochschulreife, че тогава още не бяха прекръстили техникумите в БГ и дипломите не бяха достатъчни за директно влизане в университет. Но който има желание, намира и начин.
За деца от добри семейства ми се струва малко вероятно (изключения винаги има, разбира се) съвсем да оплескат нещата с образованието.

В къщата с многото животни неприятно ми замириса само кучето...

# 374
Потвърждавам и аз, че в гимназията не е чак толкова страшно, колкото го описват много хора. Wink Да, учи се, правят се проекти, работи се, но дъщеря ми (6 клас) намира време и за спорт - 4 пъти седмично, музика и срещи с приятели. От няколко месеца имат ново дете в класа, от Румъния с все още не много добър немски, но по - напред по английски и математика. Дойде от Реал и ще продължи с класа и следващата година. Така, че на ваше място бих дала шанс да детето си. Ако не се справи, винаги има път назад.  Peace

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 23:05 от ДжейДжей

Общи условия

Активация на акаунт