Проблем със сукането от едната гърда

• 1 243
  • 4
  •   1
Отговори
Бебенцето ми е на 20 дни и от едно известно време не суче еднакво от двете гърди. Първоначално още от родилното си сучеше поравно и от двете, но няколко дни след като ни изписаха започна да суче значително по-малко от едната. Засуква в началото и гълта 2-3 глътки, а след това само смуква без да гълта и така колкото я държа на гърдата или докато заспи. Поставям я правилно и си засуква добре, просто не изсмуква мляко и не гълта. Аз я премествам на другата гърда, от която си суче нормално и се нахранва. В началото и двете ми гърди се пълнеха, но от какво тя не суче почти от едната, естествено тя се пълни много по-малко, дори не усещам напрежението от млякото, а и на размер е по-малка поради тази причина.  Иначе като цедя с пръсти мляко има, не е гъсто и си излиза лесно. Просто не разбирам защо не суче по същия начин и от двете гърди. Аз винаги я слагам първо на гърдата, която не харесва, за да изсуче повече като е гладна, но няма ефект. Напоследък захапва, но се дърпа и върти глава без да пуска зърното, сякаш се ядосва. Започнах да изцеждам след хранене само от тази гърда за да не намалее съвсем млякото, но не знам дали това ще помогне бебето да започне да суче ефективно.
Ако има още нещо, което да направя

# 1
  • София
Здравейте,  Orchid85!
 Много бебета имат предпочитания към едната гърда и нея стимулират повече от другата. Понякога причината е в твърде силна или твърде слаба струя.  Друг път позата може да не е комфортна за бебето. Понякога чисто анатомично зърното може да е по-неудобно за бебето (ако е по-плоско например). Понякога причина може да е в здравословното състояние на детето (ако има хрема или възпаление на ушите или родови травми, някои пози или лежане на една от двете страни може да им е неудобно/болезнено).

По принцип майчиния организъм може да изхранва бебето и без кърмата да е разпределена равномерно в гърдите, а едната гърда е основна, другата "предястие" или допълнително. Но ако има възможност, е чудесно да можем да разчитаме и на двете гърди Simple Smile
 - Ако подозирате здравословен проблем, консултация с педиатъра може да е част от решението.
 - Ако мислите, че може да е от слаба струя, може да опитате да помогнете на бебето, като правите компресия на гърдата.  Това е притискане на гърдата в длан, което прави налягане, за да улесните изтеглянето на мляко от гърдата.  Ето как се прави:  https://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/  това е видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold .
  Накратко - хващате гърдата с ръка по-назад към основата (а не отпред при зърното). Когато бебето започне да движи челюстите си, притискате гърдата в дланта си. Като спре да ги движи, за да почине, и Вие отпускате. Но не махате ръката, за да сте готова пак да притиснете. И гърдата НЕ се "помпа", а се държи постоянно притисната, докато бебето движи челюсти.
 Компресията се прави тогава, когато бебето суче по-вяло. Ако в началото суче активно и се забелязва ясно как гълта мляко, го оставяте да си суче самО. После, като започне да гълта по-рядко или да нервничи, започвате да помагате.
 -Изцеждането също може да е полезно. Така не позволявате да намалее драстично млякото и да стане още по-безинтересна гърдата за бебето.
 - Това, че предлагате първо по-нежеланата гърда, е чудесно. Вариант е също да я предлагате нея по-често от другата гърда. Ако например детето се нуждае да суче и за успокоение, може да предлагате по-празната гърда.
 - Ако сте забелязала млякото от проблемната гърда да потича по-бавно, може преди кърмене да опитате да стимулирате с нежни масажи  по цялата гърда и топли влажни компреси.
 - Може да опитате също да предложите нежеланата гърда, като бебето лежи в посока както за другата гърда (например ако нежеланата е лявата, гушкате бебето както за дясна гърда, но го изтегляте в посока към крачетата и така то застава на лявата гърда (крачетата сочат към гърба Ви, а бебето се пада под лявата Ви ръка.)
 - Опитайте варианти за предизвикване инстинктите на бебето, когато предлагате проблемната гърда - да кърмите в полусън (когато бебето се разбужда или нощем); затъмнена стая; в движение (да обикаляте с бебето в стаята); леко полюшване.

Предпочитанията на бебето създават по-скоро естетичен проблем заради размера на гърдите, но изхранването на бебето е напълно възможно дори само от една гърда, стига да има възможност да суче, когато има нужда и колкото има нужда. Всички жени имат разлика в гърдите, но при някои е почти незабележима, докато при други е осезаема. Може подплънки да помогнат за комфорт.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 20:05 от skrech

# 2
Благодаря много за съветите Simple Smile
Напоследък може би благодарение на изцеждането струята от проблемната гърда стана малко по-силна (поне аз това забелязвам като цедя) Бебето хапва все така малко от тази гърда, но варира някога повече, друг път съвсем не иска и дори плаче Sad Като цяло се изхранва главно от другата гърда, която се пълни значително повече и малката суче много по-ефективно и спокойно от нея.
Бебето вече е на месец и 5 дни и е наддала много добре: 1,200 кг
Дали е възможно чрез цедене проблемната гърда да започне да се пълни толкова колкото и другата (защото си мисля, че ако се пълни повече, има по-голямо налягане и струята ще е по-силна, а детето очевидно харесва да му е по-силна струята) и дали трябва да цедя по-често или само след хранене, тъй като тя хапва на 3-4 часа по принцип Simple Smile

# 3
  • София
 Страхотно наддаване! Минавам на ТИ, ако е удобно Simple Smile
 С компресия и по-често предлагане на тази гърда(ако бебето желае) може производството на мляко чувствително да се увеличи. Ако бебето ползва залъгалка, ако тя се махне ( или поне не се ползва често), детето може да започне да търси по-начесто да суче и така по-малко желаната гърда да получава допълваща стимулация между основните хранения.
 Изцеждането също е полезно, когато бебето отказва да свърши тази работа Simple Smile Има един ритъм на цедене 7-5-3. 7 минути цедене, минута почивка - 5 мин. цедене, минута пчивка- 3 минути цедене. Така по-лесно се задейства нов рефлекс на потичане на млякото. И цедиш дори гърдата само да сълзи или да не пуска изобщо мляко. Важно е обаче и да не ти причинява дискомфорт. Ако боли или прави чувствителни зърната ти, помпата не е добре да се ползва много упорито. Когато правиш вакуум, не го задържай дълго, а отпускай след секунда, да се получи ритъм, както при сукане на бебето.
 По-честото изцеждане би било по-добра стимулация, но ако бебето поиска да суче скоро след това, млякото няма да е толкова много и бебето може да нервничи, че не тече лесно.

# 4
Много благодаря отново за помощта Simple Smile
Аз не цедя с помпа, а на ръка. Отдавна не съм ползвала помпата, защото на ръка ми е по-удобно и по-щадящо за зърната (точно заради липсата на вакуум)
Ще пробвам по-често да давам на бебето да суче и да цедя между храненията също, когато ми е възможно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт