За и против аборта

• 27 969
  • 272
  •   1
Отговори
# 210
Шуберт, слабо ме вълнува дали за Пенка някакъв ембрион е цял жив човек. От моя и от медицинска гледна точка това е просто нещо с потенциал да се превърне в живо същество, но за момента е едно нищо. Нито диша, нито чува, нито говори, няма нервна система, не усеща и не осъзнава нищо. Просто клетка. И не аз омаловажавам, а вие преувеличавате неимоверно. Но пък е сладко, признавам. Само че още малко и ще се превърне в жалко  Laughing

# 211
  • София
в Шейново записваха в "Женска консултация" чак след 11г.с. Thinking

# 212
Под 14 год. е незаконно по принцип... А под 18 год. сигурно има предвид, че не си узрял психически и емоционално.

# 213
Цитат
Скрит текст:
Шуберт, слабо ме вълнува дали за Пенка някакъв ембрион е цял жив човек. От моя и от медицинска гледна точка
това е просто нещо с потенциал да се превърне в живо същество, но за момента е едно нищо.
Скрит текст:
Нито диша, нито чува, нито говори, няма нервна система, не усеща и не осъзнава нищо. Просто клетка. И не аз омаловажавам, а вие преувеличавате неимоверно. Но пък е сладко, признавам. Само че още малко и ще се превърне в жалко  Laughing
Това определение отговаря на описанието на потресаващо голям брой хора в днешно време

# 214
Твърдо против аборта съм, мога да го оправдая само по здравословни причини.

# 215
Цитат
Скрит текст:
Шуберт, слабо ме вълнува дали за Пенка някакъв ембрион е цял жив човек. От моя и от медицинска гледна точка
това е просто нещо с потенциал да се превърне в живо същество, но за момента е едно нищо.
Скрит текст:
Нито диша, нито чува, нито говори, няма нервна система, не усеща и не осъзнава нищо. Просто клетка. И не аз омаловажавам, а вие преувеличавате неимоверно. Но пък е сладко, признавам. Само че още малко и ще се превърне в жалко  Laughing
Това определение отговаря на описанието на потресаващо голям брой хора в днешно време

Много се радвам, че го осъзнаваш. Сега е време да поработиш в нужната посока.

# 216
Аз три неща имам да кажа:
Първо, добре, че не е забранен абортът. Жена решила, че няма да роди, просто няма да го направи. Аборт на черно, знаете до какво води.
Второ, аз за самата себе си съм против това аз да правя аборт и силно се надявам да не ми се наложи да решавам, защото ще съм в много трудна ситуация.
Трето, мисля, че е проява на много лош вкус да проектираме нашите разбирания върху друг. От опита ми ценностите често се променят според ситуацията (виж.  второ).

п.п. Тези теми се появяват от време на време и неминуемо някой си изпуска нервите.

# 217
Под 14 год. е незаконно по принцип... А под 18 год. сигурно има предвид, че не си узрял психически и емоционално.
Абсолютно да, разбрала си ме. Ма ти си умничка де Wink, не съм се съмнявала...
Windekind, добре си го написала, същото е и моето мнение. Все пак понякога наистина не може да се предотврати забременяване, а има основателни причини да не се ражда. Има майки със сериозни психически заболявания, на които някой е направил дете например....  ooooh! Има всякакви изроди....
Не съм против аборта в смисъла, да искам да се забрани, но някой да казва, че било "нещо, което е нищо".... незнам .... незнам ... - явно има силни защитни механизми...

# 218
  • София
Първо, добре, че не е забранен абортът. Жена решила, че няма да роди, просто няма да го направи. Аборт на черно, знаете до какво води.
Скрит текст:
Второ, аз за самата себе си съм против това аз да правя аборт и силно се надявам да не ми се наложи да решавам, защото ще съм в много трудна ситуация.
Трето, мисля, че е проява на много лош вкус да проектираме нашите разбирания върху друг. От опита ми ценностите често се променят според ситуацията (виж.  второ).

п.п. Тези теми се появяват от време на време и неминуемо някой си изпуска нервите.
Едно допълнение от мен.
Ако забранят абортите по избор, не считам, че ще се увеличат абортите на черно, а ще се увеличат тези по изфабрикувани медицински причини, които пак ще бъдат извършвани в болница, с екип и т.н. Което е по-добър вариант, отколкото аборт на черно.

# 219
Ще си допълня вчерашния пост, за да обясня какво имам предвид под това, че съм за правото на аборт, но от морално-етична гледна точка - против прилагането му, освен при определени медицински показания.
Единствената причина, поради която смятам, че трябва да е узаконено това право, е, че жените никога няма да спрат да правят аборти по всевъзможни причини. Заради женското здраве е добре тези аборти да не са криминални.
Но не мога да приема да се създава среда на лежерност и безкритичност към толкова сериозен въпрос, като се приравнява с обикновена манипулация. Опитвам се да не съдя никого. Само който е правил този избор, си знае какво му е. За мен е дълбоко отвратително и дори минава границата на отвращението ми едно - безотговорността и безразличието към живота. След като сме модерни жени с право на осъзнат избор, нека бъдем такива и по отношение на контрацептивите.  Peace Не ми казвайте колко ненадеждни са. Който не иска дете, комбинира два, че и три метода. При преживяно насилие или медицински проблем е друго. В тази тема обаче говорим основно за личния избор и свобода, нали? Е, свободата трябва да се упражнява осъзнато и да се поеме всяко задължение и отговорност, които тя носи. Не си достатъчно голям за секс, ако не си готов да поемеш последствията от него. Не си зрял семеен индивид, ако тук и сега, при всички условия за семейно планиране, с които разполагаме, допуснеш нежелана бременност.

Крайна съм, защото мисля, че това е въпрос, по който не е редно да изпадаме в релативизъм.
Проблемът ми е главно с това ново говорене, тип anything goes, защото то поражда нагласи и действия.

# 220
Скрит текст:

Едно допълнение от мен.
Ако забранят абортите по избор, не считам, че ще се увеличат абортите на черно, а ще се увеличат тези по изфабрикувани медицински причини, които пак ще бъдат извършвани в болница, с екип и т.н. Което е по-добър вариант, отколкото аборт на черно.
Проблемът е, че дори и така е врата към корупция, което рязко намалява броя на тези, които могат да си позволят да отидат в нормален медицински център.

# 221
  • София
Има го и този момент, за съжаление, да.

# 222
Шуберт, слабо ме вълнува дали за Пенка някакъв ембрион е цял жив човек. От моя и от медицинска гледна точка това е просто нещо с потенциал да се превърне в живо същество, но за момента е едно нищо. Нито диша, нито чува, нито говори, няма нервна система, не усеща и не осъзнава нищо. Просто клетка. И не аз омаловажавам, а вие преувеличавате неимоверно. Но пък е сладко, признавам. Само че още малко и ще се превърне в жалко  Laughing

Нека е сладко, все някой ще оцени. Аз пък се ужасявам от тези неща, които говориш. Но реакциите ти са показателни, не можеш да скриеш какво всъщност мислиш и чувстваш. Човещина.

# 223
Вижте, едва ли някой ще забрани абортите днес, поне в Европа. Наскоро си спомням, че в последните и по-консервативни страни в Европа ги разрешиха, след проведен референдум - Португалия. Това обаче не означава, че не са се правили на черно.
Трябва превенция сред младите и в семействата, за да не стига до там. Днес има достатъчно методи, твърде по-безвредни от аборта - например презерватива.
Напълно подкрепям Госпожа Шуберт, че това не е обикновена манипулация, като вадене на зъб, и не е разрешение за безотговорни зрели хора, които вече имат две деца и не искат трето, например. Да не  говорим, че всеки родител е длъжен да разговаря с порасналата си дъщеря или син, както и за полово предаваните болести, особено в епохата на ХИВ.

# 224
  • София
Скрит текст:
Вижте, едва ли някой ще забрани абортите днес, поне в Европа. Наскоро си спомням, че в последните и по-консервативни страни в Европа ги разрешиха, след проведен референдум - Португалия. Това обаче не означава, че не са се правили на черно.
Трябва превенция сред младите и в семействата, за да не стига до там. Днес има достатъчно методи, твърде по-безвредни от аборта - например презерватива.
Напълно подкрепям Госпожа Шуберт, че това не е обикновена манипулация, като вадене на зъб,
и не е разрешение за безотговорни зрели хора, които вече имат две деца и не искат трето, например.
Скрит текст:
Да не  говорим, че всеки родител е длъжен да разговаря с порасналата си дъщеря или син, както и за полово предаваните болести, особено в епохата на ХИВ.

А какво е решението за тях, според теб?

Общи условия

Активация на акаунт