Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 255
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Дискутирате точките по местоживеене и месторабота...А когато ги имам и двете и пак не ми вършат работа?...И когато ме приемат в далечен район където реално не използвам горепосочените точки(т.е се оказва, че там имаме по голям шанс отколкото в района в който живея...) Изобщо, що за система е това....
И ние сме така аз съм от район Слатина детската градина ми е на 600 метра а нямам никакъв шанс да вляза там и сме приети в надежда 3

# 466
  • София
За район Триадица подкрепям. Не може да има 5 заведения с 1ва ясла, като в едното местата са 6 (ШЕСТ). А районът е многолюден (не че другите не са). 100 деца се борят за 10 места. Примерно.

# 467
Миналата година бях писал, че виждам много общо между планирането на покритието на мобилните оператори и това как трябва да се планира покритието на града с детски заведения. Както при мобилните мрежи разстоянието е важно, но не е единствен критерий - важни са например видимостта, отраженията, гъстотата на абонатите, така за удобството на детските заведения са важни разстоянието, транспортните връзки (да го наречем транспортата видимост), гъстотата на живеещите и на работещите в района (нямам предвид административен район).

Все още смятам, че това е така, и че има много място за оптимизация. Вложените средства в оптимизация могат да се възвърнат многократно. За съжаление не знам да има фирми, които предлагат такава оптимизация.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 18:37 от татко Ники

# 468
  • София
Mrs Jan, вероятно и връзка със системата на НЗОК ще е в облекчение на родителите. Данните от имунизационен паспорт и ЗПК ги има в здравните досиета на децата. На мен лично ми се струва излишно и тези хартийки да разнасяме. Но пък може да има други съображение по този въпрос, за които не мога да се сетя в момента!

# 469
Скрит текст:
Моето дете имаше късмет да е прието в ясла. Казвам го, за да е ясно, че нямам личен мотив.
След като общината дава субсидия от 120 лева за ходещите на ясла/градина, според мен е редно да я дава и на тези, които не са имали късмет да се класират. Нека да дава тези 120 лева на месец под формата на някакви ваучери за частна градина, кооператив, гледачка и т.н. Все пак децата са равни и имат равни права, но се оказва, че късметлиите са субсидирани, а не-късметлиите - не.
Във връзка с това предложение бих искала да напомня, че през 2008 г. по инициатива на СНБМ беше приет чл. 10б в Закона за семейните помощи за деца
Цитат
Чл. 10б предвижда „Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите“.
Това трябваше да влезе в сила от април 2009 г. През годините такава наредба така и не беше издадена и през миналата година сезирахме омбудсмана. К. Пенчев разгледа сигнала ни, постави на обсъждане въпроса и резултата е че с промените в ЗСПД от миналата година този член беше отменен.

Толкова за волята на управляващите за подкрепа на родителите и за справяне с демографския срив.
Наскоро се бях присетил да погледна какво е станало с тези помощи, и направо не вярвах, че депутатите безсрамно са направили такова нещо, без това да се появи на първа страница на новинарските сайтове #Cussing out

Защо да се хабят и да отразяват важни неща? Омръзнало ми е да гледам и чета навсякъде само черна хроника.

Stitch
И аз го четох това. Правят си реклама само.

Iveto_DM
Защо да не печели държавата? Ние сме редовни данъкоплатци и нашите деца са бъдещи такива. Всички нормални държави влагат пари в децата, защото след години парите ще се върнат. А нашата мила държава (мащеха) дава пари на ромите, а за българчетата няма. Колко пъти дават репортажи как роми взимат социални помощи, детски и т.н. и в крайна сметка взимат повече пари на месец от мен, а аз се скъсвам от работа.

# 470
  • София
Pepich, не твърдя, че не печели от данъци, акцизи и т.н. Твърдя, че до 18г децата са разход. Недостигът на места е главно в централните райони, а там предпочитат да строят сгради, които носят приходи, отколкото градини. Не е решението в критериите. Както отбеляза татко Ники, отново ще има недостиг, но други ще останат извън класирането.
Ако ще се променя нещо в критериите, трябва да се дава предимство на собствениците на движимо и недвижимо имущество в столицата.

# 471
  • София
Честно казано, не се сещам за добър начин за отлагане на посещение в яслите. Може би трябва да се въведе вид посещение "по заместване" - както има работни места по заместване при излизане в болнични и отпуск по майчинство, като заместващите кандидатури да се определят също през системата, за да няма злоупотреби. Така, макар и с доста несигурност, ще могат да се уплътнят местата.
P.S. При вписване на кандидатури в системата родителите изрично ще трябва да посочат дали са съгласни да получат място "по заместване", за да няма когато се върне титулярът "не разбрах", "не е справедливо спрямо детето" и т.н. Получаването на място по заместване трябва да става след изчерпване на всички възможности за постоянни места. Ако местата "по заместване" остават нежелани, може дори да се помисли за някакви стимули, например добавяне на някакви части от точка за класиране по заместване, по-ниска такса или нещо от сорта.
Според мен идеята е много добра Peace Така действително капацитета на градините ще бъде пълен, което би било чудесно при сегашното състояние на нещата.
Плащането и непосещението също не е по правилата и ако хванат директорката, че дете се води посещаващо по документи, а няма реално присъствие, подлежи на санкции.
В това искрено се съмнявам Simple Smile
Колкото до задължителността на посещенията от 1-ва до 4-та група, поинтересувайте се повече  Peace
А ако до наесен бъде въведено нещо подобно на "по заместване", с готовност преотстъпвам мястото  bouquet Дотогава моля да не демонстрирате гръмко несъмнено високия си така или иначе морал  Grinning

# 472
Pepich, не твърдя, че не печели от данъци, акцизи и т.н. Твърдя, че до 18г децата са разход. Недостигът на места е главно в централните райони, а там предпочитат да строят сгради, които носят приходи, отколкото градини. Не е решението в критериите. Както отбеляза татко Ники, отново ще има недостиг, но други ще останат извън класирането.
Ако ще се променя нещо в критериите, трябва да се дава предимство на собствениците на движимо и недвижимо имущество в столицата.

Няма как. Винаги трябва да вложиш пари в нещо, за да получиш след това, но явно нашите политици не са на това мнение. Никой не мисли за децата ни.

Това последното, което съм подчертала, не ми харесва.
Пак отиваме на делене на софиянци и хора от провинцията, което е смешно. По времето на Т.Живков имаше такова разделяне и вие искате да се върнем 50 години назад.

# 473
Здравейте,
Интересува ни мнението на родителите, които в момента кандидатстват през системата на ИСОДЗ, по отношение на правилата за прием. Какво би било добре да се промени в тях, така че да е в улеснение и полза общо за кандидатстващите (не за конкретни частни случаи).

Ще споделя два наистина частни случаи, но според мен истински параграф 22 при кандидатстване за детска градина:
1. Безработен родител не получава точка, което минимизира шансовете за класиране на детето, а в същото време, особеноа когато става въпрос за майка, тя не може да започне работа, ако няма кой да го гледа и къде да го остави;
2. Случаите на дете, признато от бащата (вписан в удостоверението за раждане), но поради стечение на обстоятелствата родителите са се разделили и не поддържат никакъв контакт. Тогава родителят, който отглежда детето, е възможно да няма изобщо информация за местоработата и/или местоживеенето на другия и не може да набави необходимите документи. Ако не попълни информацията - губи точки, ако попълни и не може да представи документи - следва отказ от записване....

# 474
  • София
За позволените отсъствия - от наредбите и правилниците излизат следните варианти за отлагане на посещението:

- 90 дни отлагане за ясла/респ. 60 дни за ДГ, през които не се дължи такса
- 30 работни дни отсъствие по домашни причини, през които се дължи мин. 50% от таксата
- отсъствие, оправдано с медицински документ, за което време се дължи мин. 50% от таксата
- отсъствия поради аварии, епидемии, празници, ваканции, ремонти и др. независещи от родителя причини

Няма текстове, които позволяват друг вид отсъствие. Не намирам къде пише да е позволено отсъствие и същевременно деклариране на присъствие, макар и да се заплаща 100% от таксата.

Mrs. Jan, може би трябва изрично да се посочи в Правилника за прием на страницата на ИСОДЗ, че присъствието е задължително, освен в гореописаните случаи (или ако има някои други изключения). Това се дъвче в поне още 5 теми в бг-мама и изглежа много хора не са наясно със законовите положения, като се пускат свободни интерпретации в собствена полза. Може би е крайно време да спрат спекулациите по темата с нещо написано и на самия сайт, защото не всеки обича да рови по отделните нормативни документи. Отделно, персоналът в детските градини понякога предлага на родителите варианти за нерегламентирани отсъствия - пак защото не са чели, където трябва, и това действа хем подвеждащо, хем води до упражняване на незаконни дейности.

# 475
  • София
Идеята за "заместване" на деца ми се струва много добра, макар и трудно изпълнима.

# 476
Здравейте, ние сме приети в ясла, но по 4 желание в неудобен квартал, ако запиша синът ми сега мога ли да участвам в следващите класирания?
И как според вас ще обявят своб.места на 23.05 като записванията са до 27.05?
Благодаря Ви!

Здравейте.
И ние сме като вас приети на много ниско желание. Може ли да се кандидатства при второто класиране, при положение, че детето е записано в градината, в която е прието при първото класиране?

# 477
  • София
Да, но с 2т. за първо желание, защото вече сте изразходвали 3-те точки.

# 478
Много ми е мъчно, че вместо да протестираме ежедневно за това, че децата ни няма къде да учат и играят, мислим как да премахнем или да добавим нов критерий. Истината е, че и аз се подведох, за което съжалявам. Имаше момент, в който дори смятах, някои точки и придобивки по социален критерий за неприемливи.
И тъй като децата са най-голямото богатство, не смятам, че има справедлива система, която да определи кое дете има право да расте с връстниците си и да получи нужното образование, и кое трябва да отпадне, защото не отговаря на определен критерий. Просто трябва да изискваме! Щом можем да плащаме налози и да мислим как да бъдем полезни за благоустройството на града, така трябва да изискваме от тези служби да работят за обществените интереси. Ненормално е приемът за СДЯ, ОДЗ или ЦДГ да е по-труден отколкото прием  в университет! Сега тук ще спорим и мислим коя точка и подточка да отпадне, докато насреща институциите нехаят.

# 479
Здравейте, ние сме приети в ясла, но по 4 желание в неудобен квартал, ако запиша синът ми сега мога ли да участвам в следващите класирания?
И как според вас ще обявят своб.места на 23.05 като записванията са до 27.05?
Благодаря Ви!

Здравейте.
И ние сме като вас приети на много ниско желание. Може ли да се кандидатства при второто класиране, при положение, че детето е записано в градината, в която е прието при първото класиране?
Не сте си изразходвали 3-те точки, защото сте се класирали на по-ниско желание, така че ще продължите на второ класиране с пълен брой точки независимо от това дали сте записали детето, така че за да сте спокойни, можете да го запишете. Само си подновете кандидатурите в системата, тъй като кандидатурите се трият при записване. Успех  newsm10

P.S. И се подгответе с документите.

Общи условия

Активация на акаунт