Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 197
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Промените, необходими за въвеждането на един такъв лог, са много малко. Столична община би трябвало да има договор за поддръжка и промени в системата. По-голямата част от информацията вече би трябвало да я има. Просто трябва да се подреди и да се представи в удобен вид публично. Евентуално ще трябва да се въведе като ново нещо бройката на незаетите места по т.2.2.4.
По спомени Сирма предадоха поддръжката на системата преди бая време на СО...
Та реално не виждам технически проблем да се направи нещо такова. Ама пак също така реално не виждам как СО ще обяви с ръка на сърце к'ви ги творят неговите подчинени...
Освен да си намокрим пръстчето Peace, да бръкнем в солта, и после в раната... Twisted Evil  Ясно е, че ще боли  newsm48
Мисля да направя едно предложение до Работната група за лога и ще се радвам ако СНБМ и евенуално други НПО го подкрепят. @Mrs Jan, какво е мнението на СНБМ за лога?

# 526
  • София
Как може срокът между регистрацията в системата през февруари и първото класиране  през май да е тоооолкова дълъг, а срокът за реакция и пренареждане на кандидатурите между първо и второ класиране да едва един час и то в работен ден??? Това просто е нелепо, ами ако хората още са на работа?! Защо този срок не е от петък вечерта до събота в 18:00 и класирането да излиза в неделя, така или иначе записвания започват от понеделник?
Относно критериите.... аз също познавам семейства, в които бащата не признава детето си, за да се докопат до детска градина, знам и за какви ли не още схеми...  Възмущавам се, че трябва да паднем дотам, за да има шанс едно дете да влезне в ДЗ. Относно осиновените деца, пълна дискриминация е спрямо мен и детето ми, че осиновеното дете има повече права, при все, че има двама родители! Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!
Потресаващо е, че безработните нямат никакво предимство детето им да влезне в ДЗ! Как по дяволите, родителят да си намери работа. ако няма къде да му гледат детето и очевидно няма пари за частна детска градина/детегледачка, защото е безработен?

Приеха сина ми на първо класиране в 1ва група, но поради проблем с документите, ни отказаха записване. Детската градина ми хареса, възможно ли е пак да кандидатства в нея на второ класиране, защото ми е неактивна в системата, т.к. е приет? Ще бъде ли отключена утре между 17 и 18:00?

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 01:29 от 7no6ti

# 527
Скрит текст:
Как може срокът между регистрацията в системата през февруари и първото класиране  през май да е тоооолкова дълъг, а срокът за реакция и пренареждане на кандидатурите между първо и второ класиране да едва един час и то в работен ден??? Това просто е нелепо, ами ако хората още са на работа?! Защо този срок не е от петък вечерта до събота в 18:00 и класирането да излиза в неделя, така или иначе записвания започват от понеделник?
Относно критериите.... аз също познавам семейства, в които бащата не признава детето си, за да се докопат до детска градина, знам и за какви ли не още схеми...  Възмущавам се, че трябва да паднем дотам, за да има шанс едно дете да влезне в ДЗ. Относно осиновените деца, пълна дискриминация е спрямо мен и детето ми, че осиновеното дете има повече права, при все, че има двама родители! Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!
Потресаващо е, че безработните нямат никакво предимство детето им да влезне в ДЗ! Как по дяволите, родителят да си намери работа. ако няма къде да му гледат детето и очевидно няма пари за частна детска градина/детегледачка, защото е безработен?

Приеха сина ми на първо класиране в 1ва група, но поради проблем с документите, ни отказаха записване. Детската градина ми хареса, възможно ли е пак да кандидатства в нея на второ класиране, защото ми е неактивна в системата, т.к. е приет? Ще бъде ли отключена утре между 17 и 18:00?
Вероятно в момента сте в тази точка:
Цитат
2.2.15. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за конкретно детско заведение, не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като се губи правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.
т.е. ако представите необходимите документи преди утре 17 ч, могат да запишат детето, с други думи мисля, че все още не са въвели, че са Ви отказали записването по тази точка:
Цитат
2.3.5. Ако се установи, че родителят (настойникът) е използвал критерии, които са дали предимство на детето и за които не представи съответния документ, получава отказ за записване и може да кандидатства отново по общия ред за следващо класиране.
Можете да раздвижите нещата и да запазите точките си, ако заявите отказ от записване в детското заведение (и по възможност документирайте отказа за себе си, т.к. може директорката да не е наясно какво върши):
Цитат
3.2.3. (нова - Решение № 480 по Протокол № 46 от 12.09.2013 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за определено детско заведение, не желае да запише детето си в детското заведение, използваните точки по първо, второ и трето желание се запазват за поредното класиране, при условие, че родителят /настойникът/ заяви отказ от записване на детето на място в детското заведение.
Не съм много сигурен в това, което пиша, така че ще се радвам, ако някоя майка или татко от форума потвърдят.

P.S. Можете и да пишете на поддръжката на системата и да се надявате на адекватен отговор (такъв обиковено не се появява често, но все пак можете да опитате).

Последна редакция: пт, 27 май 2016, 02:13 от татко Ники

# 528
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
... Относно осиновените деца, пълна дискриминация е спрямо мен и детето ми, че осиновеното дете има повече права, при все, че има двама родители! Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!
...

Хайде, вече ... прекалявате ... Това, че някой осиновява ... почти 90 % е, че въпреки, че е РЕШИЛ да има дете, то не се получава по естествен начин ... Ей, това се иска ... Малко места и родителите да се хванат за гушите! Относно осиновените деца ... почетете малко за травмите психологически и физиологични от детските домове, за адаптацията на децата в семействата, и след това коментирайте. Знаете ли, че деца на по 2 години не могат да ходят стабилно, хранят се от шише, в което се сипва всичко пасирано? И още много, много други "красотки". Там няма кой да се занимава с всяко дете, оставят се сами и са по 6-7 месеца и повече назад в развитието си във всяко едно отношение. Да не говорим за това какво е на дечицата да се адаптират в това, че вече имат семейство, и колко са уплашени сутрин като ги заведат в градината и си мислят, че пак ще ги оставят ... До сега на няколко пъти се споменаваха тези деца и то все негативно, че ползват точки ... Ами засрамете се! Проблема не е в критериите, а в липсата на места!!!!

# 529
  • София
Не е вярно - аз не ги споменах негативно. Просто попитах. Без удивителни. Не ми е прятно да ми крещиш с удивителни и да ми казваш да чета допълнително. Можеше да обясниш съвсем спокойно гледната си точка. Simple Smile  Peace

# 530
Защо трябва да ме ощетяват, че съм решила да имам собствено дете?!

Не си решила ти, а съдбата е решила! Защото и ние сме решили да имаме собствено дете, ама го нямаме.

Почти безобидн@bouquet . Много добре си го казала.

# 531
  • София
За осиновените и аз съм за предимство заради изброените от Почти безобидн@ причини.

За близнаци и многодетни като че ли ми се струва, че предимството може да не са две пълни точки.
Дали ще са близнаци, породени или деца с 2-3г разлика - пак може да се стигне до плащане на 2 такси за ясла/градина в един момент.
А за многодетните също може да е по-малко предимството. Малко ми идва в повече това - ама вие сте герои. Ми аз не съм, други може и да са. Това си е лично решение и не мисля, че съм нещо повече от майките с по едно и две деца.

# 532
Скрит текст:
Аз да си доразвия предложението за публичен лог (на български дневник) на свободните места за всяка детска градина или ясла.
Всяко събитие, свързано със свободните места, да се записва в лог, който да е публичен и автоматичен, на сайта на ИСОДЗ. Примерно:

2016-05-26 10:31:12 Директор Обявени 30 нови свободни места по общи критерии. Общо 33 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:32:52 Домакин Обявени 10 нови свободни места по социални критерии. Общо 11 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:33:19 Директор Обявени 10 нови свободни места по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-27 14:31:04 Директор Записано 1 дете от класираните по общи критерии. Остават 32 места незаети по общи критерии.
2016-05-27 15:21:43 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4. Остават 9 места незаети по т.2.2.4.
2016-05-27 16:11:53 Директор Записано 1 дете по социални критерии. Остават 10 места незаети по социални критерии.
2016-05-30 10:33:19 Директор Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 11 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-30 10:34:05 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.

Така директорките ще се научат да не пазят места за свои хора, да крият места по т.2.2.4, а да обявяват местата така, че да има достатъчно време родителите да реагират с кандидатурите си, включително и родителите, които кандидатстват по т.2.2.4. Ако се случи нещо като оцветеното в червено - освободено място, и след това заето, в кратък период от време, при 0 обявени незаети места, особено по т.2.2.4, това ще е знак, че може би се случва нещо нередно, и НПО и родители, може би и инспектори, ще налазят директорката.
Аз изчаках да затихне диалога за критериите, за да питам  - как ви се струва идеята за публичния лог на свободните места на всяко детско заведение? Няма да спре напълно злоупотребите с т.2.2.4, но директорките, които злоупотребяват и дават тези места на здрави деца, определено ще се поизпотят. Освен това ще е и стимул директорките да подават навреме информация в системата.

Този лог по никакъв начин не осветлява действията на директорите. Във връзка със защита на личните данни не се публикува списъка на децата, подали документи по 2.2.4, и заболяванията, за които са представили документи, респ. имената на приетите деца. А бройката е предварително обявена - до 10 места за група.
И една проста сметка: При 25 деца в група, 10 се допуска да са по 2.2.4. От останалите 15 - 40% се обявяват по социални критерии (това са 6 места). Така остават само 9 места в групата за "обикновените, нормални" деца.

# 533
  • София
Бих искала някой, който е кандидатствал преди 2009г, да се включи. Ако не бъркам тогава не е имало социална и обща квота, а една опашка. И пак близнаци, многодетни и др. са били с повече точки. Като сложим и тези с по-голям брат/сестра в ДЗ и работещите в системата, тогава децата с 8.1 и 8.2 са били с нулев шанс. Поправете ме, ако греша.

# 534
  • София
тогава имаше места и отиваш и си записваш детето.

# 535
  • София
Бих искала някой, който е кандидатствал преди 2009г, да се включи. Ако не бъркам тогава не е имало социална и обща квота, а една опашка. И пак близнаци, многодетни и др. са били с повече точки. Като сложим и тези с по-голям брат/сестра в ДЗ и работещите в системата, тогава децата с 8.1 и 8.2 са били с нулев шанс. Поправете ме, ако греша.

Преди това всичко е ставало на място в детското заведение и май не е имало ИСОДЗ.

# 536
За съжаление е много правилен един лаф - В България е по-лесно детето ти да влезе в университет, отколкото в детска градина.

# 537
  • София
Аз лично смятам, че осиновените би трябвало да имат точка, те все пак са толкова малко, че няма да заемат кой знае колко места. Така или иначе са на социалната опашка и не влиаят на приема по общи критерии. Но пък ако детето е осиновено на по-голяма възраст не е ли по-добре за него да не се дава веднага на градина, а да се погледа малко в семейна среда?
V_spasova, колкото и да са точките на близнаците и многодетните, те така или иначе влизат почти всички на първо класиране в техните си квоти, така че промяната им не би донесла съществени рамествания.
бамбарадамбара, не се сещам да е имало достатъчно места от много преди 2009 година. Преди системата се записвахме на място, но пак имаше доста чакане, списъци и нерви. А първата година със системат, когато беше на принципа бързи пръсти въобще нямаше ред.

# 538
  • София
ами аз съдя по колежката ми, второто дете го записа 2008г, просто отиде в обедната почивка и го записа в близката градина.
сега изобщо не бих могла и да се надявам за тази градина.

# 539
  • София
Питам, защото говорих с мои близки с деца набор 2010г. И от тях знам, че тогава близнаците са влизали от раз, понеже са на първите места в списъците. Но сега не е така. Моя съседка влезе с жребий. Друга позната, с 3 деца, влезе по второ желание. Няма нищо сигурно. Аз до последно следях да не преместят 4 деца с 10.2 по първо желание в нашата градина, защото там, където кандидатстваха, нямаха никакъв шанс.

Общи условия

Активация на акаунт