Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 212
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Ако имаше достатъчно места, нямаше да има "злоупотреби" - родители да правят чудеса от храброст, за да си вкарат децата в държавна ясла или градина, защото не могат да си позволят частна или бавачка.

# 511
  • София
Не разбирам защо се оглеждате в близнаците, при наличие на всякакви злоупотреби.
Не се оглеждам в близнаците. Не съм засегната лично от местата в ДГ (моите деца вече са ученици), но ти спомена финансите и разходите по гледането на близнаци и то с много удивителни, което ме накара да коментирам единствено тази част.

# 512
Също защо да се приема лесно осиновено дете, което е с двама родители-осиновители - не разбирам, може да има някаква логика, но не я зная.

Дълго се чудих и аз за осиновените - те реално по нищо не се отличават от останалите деца. Имат си родители и т.н. За 3 години, единственото което измислих е, че този критерий е въведен, за да се насърчи осоновяването, т.е бъдещите родители, които са се навили на осиновяване, да не се притесняват за приема в ДЗ допълнително. Но пък колко са осиновените.........за съжаление не достатъчно, за да са фактор.

# 513
  • София
Няма смисъл да се дърпаме за неща, които така или иначе не можем да променим. Искрено желая успех на всички. Вълнувам се и се ядосвам наравно с всички мои близки, които останаха извън жребия. Ако щете ми вярвайте, но следя системата за свободни места, за да алармирам своевременно. Не че те не го правят. Радвам се, че системата в момента е измислена в наша полза, но ми е болно, че много деца отново няма да имат местенца. Разликата в гледане на 1 и 2 деца след първата година е минимална. Но едно е да отделиш 500-600лв за частна ясла, друго е да отделиш 1000-1200. За тази финансова част говоря. Може би наистина 40% социална квота са много. Надявам се някой да се сети, че проблемът е в общия недостиг на места в най-населените райони.

# 514
Скрит текст:
Аз да си доразвия предложението за публичен лог (на български дневник) на свободните места за всяка детска градина или ясла.
Всяко събитие, свързано със свободните места, да се записва в лог, който да е публичен и автоматичен, на сайта на ИСОДЗ. Примерно:

2016-05-26 10:31:12 Директор Обявени 30 нови свободни места по общи критерии. Общо 33 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:32:52 Домакин Обявени 10 нови свободни места по социални критерии. Общо 11 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:33:19 Директор Обявени 10 нови свободни места по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-27 14:31:04 Директор Записано 1 дете от класираните по общи критерии. Остават 32 места незаети по общи критерии.
2016-05-27 15:21:43 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4. Остават 9 места незаети по т.2.2.4.
2016-05-27 16:11:53 Директор Записано 1 дете по социални критерии. Остават 10 места незаети по социални критерии.
2016-05-30 10:33:19 Директор Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 11 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-30 10:34:05 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.

Така директорките ще се научат да не пазят места за свои хора, да крият места по т.2.2.4, а да обявяват местата така, че да има достатъчно време родителите да реагират с кандидатурите си, включително и родителите, които кандидатстват по т.2.2.4. Ако се случи нещо като оцветеното в червено - освободено място, и след това заето, в кратък период от време, при 0 обявени незаети места, особено по т.2.2.4, това ще е знак, че може би се случва нещо нередно, и НПО и родители, може би и инспектори, ще налазят директорката.
Аз изчаках да затихне диалога за критериите, за да питам  - как ви се струва идеята за публичния лог на свободните места на всяко детско заведение? Няма да спре напълно злоупотребите с т.2.2.4, но директорките, които злоупотребяват и дават тези места на здрави деца, определено ще се поизпотят. Освен това ще е и стимул директорките да подават навреме информация в системата.

# 515
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Може би трябва да се въведе вид посещение "по заместване" - както има работни места по заместване при излизане в болнични и отпуск по майчинство, като заместващите кандидатури да се определят също през системата, за да няма злоупотреби. Така, макар и с доста несигурност, ще могат да се уплътнят местата.
P.S. При вписване на кандидатури в системата родителите изрично ще трябва да посочат дали са съгласни да получат място "по заместване", за да няма когато се върне титулярът "не разбрах", "не е справедливо спрямо детето" и т.н. Получаването на място по заместване трябва да става след изчерпване на всички възможности за постоянни места. Ако местата "по заместване" остават нежелани, може дори да се помисли за някакви стимули, например добавяне на някакви части от точка за класиране по заместване, по-ниска такса или нещо от сорта.
- има хляб в това, но трябва работа, за да се случи...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Но пък ето това е на страниците на новинарските сайтове:
За пръв път съвпаднаха броят на децата и местата в детските градини, обяви Фандъкова
Какво ме грее мен, че в кв. Христо Ботев приемат и деца с по 5 т., като в ЦДГ-то до нас с 9.1 са на лотария... ама нали е все район Слатина, що да не си го броим в статистиката.
В интерес на истината, аз бях много скептична, относно шансовете на моето дете с 8,2 точки в Дружба, но се оказа, че е приета на първо класиране newsm78 Като звъннах през октомври 2015ми казаха, че съм закъсняла!
Едва ли е 100% вярно това твърдение, но може и да има някакъв напредък по проблема - или просто раждаемостта е спаднала отново и така се нагаждат нещата до след 50тина години, когато ще изчезнем.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Районирането е един много хубав въпрос. Районите са прекалено огромни.
Скрит текст:
Цитат
Какво ме грее мен, че имам точка за местожителство за орландовци, като живея на лъвов мост. Или мъжа ми има точка за месторабота за одз до румънското посолство, но работи до попа. Не можем да ги ползваме, защото няма удобен начин да влачим дребния всеки ден до там. Тук имаше много въпроси - влязохме в детско заведение, което ни е много далеч. Дали има възможност да се предложи по-тясно райониране? Значи, когато си плащам за зелената зона, мога да паркирам на районче от две пресечки, но когато кандидатствам за ясла, имам точка за половин софия - образно казано. Не знам дали и останалите са на това мнение, но за мен да се дава точка за местоживеене в район, а не в квартал, е прекалено.
И аз смятам, че за квартал е по-удачно да се дават точки, а не за Районите...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Защо да не печели държавата? Ние сме редовни данъкоплатци и нашите деца са бъдещи такива. Всички нормални държави влагат пари в децата, защото след години парите ще се върнат. А нашата мила държава (мащеха) дава пари на ромите, а за българчетата няма. Колко пъти дават репортажи как роми взимат социални помощи, детски и т.н. и в крайна сметка взимат повече пари на месец от мен, а аз се скъсвам от работа.
И на мен лично ми е ПИСНАЛО до козирката от СОЦИАЛНАТА ни политика, насочена към моментният им електорат!!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out
------------------------------------------------------------------------------------
Скрит текст:
За позволените отсъствия - от наредбите и правилниците излизат следните варианти за отлагане на посещението:

- 90 дни отлагане за ясла/респ. 60 дни за ДГ, през които не се дължи такса
- 30 работни дни отсъствие по домашни причини, през които се дължи мин. 50% от таксата
- отсъствие, оправдано с медицински документ, за което време се дължи мин. 50% от таксата
- отсъствия поради аварии, епидемии, празници, ваканции, ремонти и др. независещи от родителя причини

Няма текстове, които позволяват друг вид отсъствие. Не намирам къде пише да е позволено отсъствие и същевременно деклариране на присъствие, макар и да се заплаща 100% от таксата.

Mrs. Jan, може би трябва изрично да се посочи в Правилника за прием на страницата на ИСОДЗ, че присъствието е задължително, освен в гореописаните случаи (или ако има някои други изключения). Това се дъвче в поне още 5 теми в бг-мама и изглежа много хора не са наясно със законовите положения, като се пускат свободни интерпретации в собствена полза. Може би е крайно време да спрат спекулациите по темата с нещо написано и на самия сайт, защото не всеки обича да рови по отделните нормативни документи.
Цитат
Отделно, персоналът в детските градини понякога предлага на родителите варианти за нерегламентирани отсъствия - пак защото не са чели, където трябва, и това действа хем подвеждащо, хем води до упражняване на незаконни дейности.

А кой, според вас, ще успее да облажи нещо, от дечицата, които плащат такси и не ходят? Разходите за храна да не мислите, че са малко?!? Една добра логистика с такива случаи позволява изхранване на семейството на някоя леличка или готвачка, защото то продуктите си се изписват, но къде заминават?!? Thinking
Съжалявам за огромният пост!

# 516
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Скрит текст:
Аз да си доразвия предложението за публичен лог (на български дневник) на свободните места за всяка детска градина или ясла.
Всяко събитие, свързано със свободните места, да се записва в лог, който да е публичен и автоматичен, на сайта на ИСОДЗ. Примерно:

2016-05-26 10:31:12 Директор Обявени 30 нови свободни места по общи критерии. Общо 33 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:32:52 Домакин Обявени 10 нови свободни места по социални критерии. Общо 11 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:33:19 Директор Обявени 10 нови свободни места по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-27 14:31:04 Директор Записано 1 дете от класираните по общи критерии. Остават 32 места незаети по общи критерии.
2016-05-27 15:21:43 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4. Остават 9 места незаети по т.2.2.4.
2016-05-27 16:11:53 Директор Записано 1 дете по социални критерии. Остават 10 места незаети по социални критерии.
2016-05-30 10:33:19 Директор Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 11 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-30 10:34:05 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.

Така директорките ще се научат да не пазят места за свои хора, да крият места по т.2.2.4, а да обявяват местата така, че да има достатъчно време родителите да реагират с кандидатурите си, включително и родителите, които кандидатстват по т.2.2.4. Ако се случи нещо като оцветеното в червено - освободено място, и след това заето, в кратък период от време, при 0 обявени незаети места, особено по т.2.2.4, това ще е знак, че може би се случва нещо нередно, и НПО и родители, може би и инспектори, ще налазят директорката.
Аз изчаках да затихне диалога за критериите, за да питам  - как ви се струва идеята за публичния лог на свободните места на всяко детско заведение? Няма да спре напълно злоупотребите с т.2.2.4, но директорките, които злоупотребяват и дават тези места на здрави деца, определено ще се поизпотят. Освен това ще е и стимул директорките да подават навреме информация в системата.
Като цяло съм ЗА. Отново идва проблема кой ще го изработи физически! newsm78

# 517
  • София
Тате Ники, предложението ти за прозрачността е чудесно. Например в ОДЗ 2 в момента в двете яслени групи има 25 деца по 2.2.4, а трябва да са 20. Отделно - там не може да влезеш по 2.2.4., освен ако не си лично магаре с директорката.

Разговорът за критериите съвсем не е приключил и не е безмислен. Тук имаме лукса да четат хора от работните групи и Сдружението и смятам, че е чудесно, че тази информация стига до тях. Местата няма да се увеличат драстично от днес за утре, но по критериите може малко да се поработи.

# 518
Тате Ники, предложението ти за прозрачността е чудесно. Например в ОДЗ 2 в момента в двете яслени групи има 25 деца по 2.2.4, а трябва да са 20. Отделно - там не може да влезеш по 2.2.4., освен ако не си лично магаре с директорката.
Това ме навежда към мисълта, че логът трябва да е за определена група, или в самия лог трябва да се споменава за коя група става въпрос. Коригиран изглед на лога:

2016-05-26 10:31:12 Директор 1-ва яслена група Обявени 30 нови свободни места по общи критерии. Общо 33 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:32:52 Домакин 1-ва яслена група Обявени 10 нови свободни места по социални критерии. Общо 11 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:33:19 Директор 1-ва яслена група Обявени 10 нови свободни места по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-27 14:31:04 Директор 1-ва яслена група Записано 1 дете от класираните по общи критерии. Остават 32 места незаети по общи критерии.
2016-05-27 15:21:43 Директор 1-ва яслена група Записано 1 дете по т.2.2.4. Остават 9 места незаети по т.2.2.4.
2016-05-27 16:11:53 Директор 1-ва яслена група Записано 1 дете по социални критерии. Остават 10 места незаети по социални критерии.
2016-05-30 10:33:19 Директор 1-ва яслена група Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-30 10:34:05 Директор 1-ва яслена група Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 9 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-31 16:23:29 Директор 2-ра яслена група Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 1 място по т.2.2.4 е незаето.
2016-05-31 16:24:15 Директор 2-ра яслена група Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 0 места по т.2.2.4 са незаети.

Разговорът за критериите съвсем не е приключил и не е безмислен. Тук имаме лукса да четат хора от работните групи и Сдружението и смятам, че е чудесно, че тази информация стига до тях. Местата няма да се увеличат драстично от днес за утре, но по критериите може малко да се поработи.
Разбира се, просто имах предвид, че не пиша, тъй като темата за критериите е доста обширна, за да не преча Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 13:00 от татко Ники

# 519
Скрит текст:

Като цяло съм ЗА. Отново идва проблема кой ще го изработи физически! newsm78
Промените, необходими за въвеждането на един такъв лог, са много малко. Столична община би трябвало да има договор за поддръжка и промени в системата. По-голямата част от информацията вече би трябвало да я има. Просто трябва да се подреди и да се представи в удобен вид публично. Евентуално ще трябва да се въведе като ново нещо бройката на незаетите места по т.2.2.4.

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 12:43 от татко Ники

# 520
Предварително се извинявам ако сте коментирали този въпрос, но не го видях в последните страници.  Сега предстои второ класиране. Гледам, че в системата пише, че децата могат да се записват до 17 часа на 27,05. на място в градините. Самото класиране пък ще се извърши на 28,05. Предполагам, че ще заключат системата в 18, часа на 27,05? Ако това е така то ще има един час, в който ще трябва да се отразят последните записали се деца и съответно да се видят останалите свободни места. Според мен това е невъзможо технически. При това положение ние как да си подреждаме желанията, без да знаем къде има свободни места? И каква е разликата между некласирани и чакащи деца?

# 521
Предварително се извинявам ако сте коментирали този въпрос, но не го видях в последните страници.  Сега предстои второ класиране. Гледам, че в системата пише, че децата могат да се записват до 17 часа на 27,05. на място в градините. Самото класиране пък ще се извърши на 28,05. Предполагам, че ще заключат системата в 18, часа на 27,05? Ако това е така то ще има един час, в който ще трябва да се отразят последните записали се деца и съответно да се видят останалите свободни места. Според мен това е невъзможо технически. При това положение ние как да си подреждаме желанията, без да знаем къде има свободни места? И каква е разликата между некласирани и чакащи деца?
Според мен би трябвало директорките да са изчистили всичко до 17 часа.

# 522
  • София
До 17 часа директорките трябва да се нанесли всички записани. След това до 18 часа ще си редите желанията, защо да е технически невъзможно?

# 523
  • София
Промените, необходими за въвеждането на един такъв лог, са много малко. Столична община би трябвало да има договор за поддръжка и промени в системата. По-голямата част от информацията вече би трябвало да я има. Просто трябва да се подреди и да се представи в удобен вид публично. Евентуално ще трябва да се въведе като ново нещо бройката на незаетите места по т.2.2.4.
По спомени Сирма предадоха поддръжката на системата преди бая време на СО...
Та реално не виждам технически проблем да се направи нещо такова. Ама пак също така реално не виждам как СО ще обяви с ръка на сърце к'ви ги творят неговите подчинени...

# 524
По спомени Сирма предадоха поддръжката на системата преди бая време на СО...
Та реално не виждам технически проблем да се направи нещо такова. Ама пак също така реално не виждам как СО ще обяви с ръка на сърце к'ви ги творят неговите подчинени...
Освен да си намокрим пръстчето Peace, да бръкнем в солта, и после в раната... Twisted Evil  Ясно е, че ще боли  newsm48

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 14:38 от татко Ники

Общи условия

Активация на акаунт