Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 168
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Хубаво е да се докладва и ще го направя, защото нещата не изглеждат никак прозрачни. Иначе, детската градина, в която са го приели сега е прекрасна. Утре ще отида и до двете градини  и ако градината по първо желание е още по-прекрасна, ще се разправям, ако ли не, ще г приема философски, че съдбата е решила детето да е на друго място. Но при всички положения ще алармирам за "грешката в системата".

# 616
Бих искала да ви попитам, всички документи описани в секция "необходими документи" трябва да се представят?. Сина ми беше в ОДЗ  в младост,  сега го приеха на второ класиране в овча купел, не сме ползвали допълнителни точки за месторабота, а ни се искат копие от тр книжки и удостоверение от работодател

# 617
  • София
daf, да, всички документи, както пише там.

Искам да попитам как става отписването от градина. На първо класиране се класирахме в една по-далечна, записахме се, защото не бяхме сигурни дали на второ класиране ще влезем в по-близката ни, но ето, че ни изтеглиха с жребий и сега до колкото разбирам трябва да отида да го отпиша от далечната, за да се запишем в близката.
Когато се записвахме в далечната, обаче, ни казаха кога да се явим септември и ако не се явим до тогава, ще дадат мястото ни на друг, т.е. че един вид мога да се отпиша без да им го заявявам лично, но си мисля, че е добре да ида да си взема документите от там. Според вас възможно ли е ако отида да откажат да ми ги върнат (но да си ме отпишат все пак) и да трябва наново да ги вадя? Най-вече ми е за здравната карта и служебната бележка.

# 618
Бих искала да ви попитам, всички документи описани в секция "необходими документи" трябва да се представят?. Сина ми беше в ОДЗ  в младост,  сега го приеха на второ класиране в овча купел, не сме ползвали допълнителни точки за месторабота, а ни се искат копие от тр книжки и удостоверение от работодател

Представят се документи, които са донесли точка на детето, за прием в съответното заведение. Аз носих всичките необходими (за всеки случай), но не беше нужно. До колкото разбирам е и въпрос на политика на директора, тъй като чета, че са искали на места и оригинални ТК, което никъде не е описано. Най-добре се водете от описаните документи в заявлението, което може да изтеглите от системата, след като са приели детето. То е с индивидуалните данни за всяко дете и неговите родители. 
Успех! Simple Smile

# 619
  • софия
Сега като запиша детето( набор 2015), кога реално ще има бройки за ново класиране за да я преместя?

# 620
Сега като запиша детето( набор 2015), кога реално ще има бройки за ново класиране за да я преместя?
Трябва да следите всяко едно класиране.

# 621
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Странна работа ... Погледнах ДГ, в която малката е класирана на 1 класиране ... от любопитство  Embarassed На 2 класиране са класирани 5 деца, от които 2 са с 8,3 т. Същите деца са в опашката на некласираните от 1 класиране с 8,2 т. ... Как за 2 седмици се сдобиха с тази допълнителна 0,1 т., която им е решаваща за 2 класиране не ми е ясно  newsm78 ДК за градината са:
Скрит текст:
Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември.

Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони)

Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските детски заведения и училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие.

Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина

За мен, родителите са "променили" или месторабота, или местоживеене ... Другите 2 критерия няма как да са се променили за 2 седмици ... А тези 2 критерия лесно могат да се докажат, а да не са в действителност толкова истински ... Грозното в случая е, че списъците са видими и всеки може да си направи тези изводи, а родителите са виждали, че децата им с 8,2 ще са на "лотария" в 1 класиране и няма да влязат "от раз" ... Защо, ей, така, за да не е толкова очебийно не са направили тази промяна още за 1 класиране, за мен е загатка ... Та, такива ми ти работи ...
Прави сте, че е необходима промяна в правилата и да може да се избира само единия от тези критерии ... Мен това не ме вълнува, но описания случай показва, според мен, именно "игра" с тези 2 критерия ...

Последна редакция: пн, 30 май 2016, 06:54 от Почти безобидн@

# 622
  • София
Залагам, че играят нещо с местоработата... Или са намерили познат с адрес ...
По-малко вероятно е да кандидатстват с 2 деца, едното е прието, а другото - не. Но като запишат приетото, то неприетото автоматично получава точката за брат/сестра.

Не знам, това с тия адреси се оказва голяма боза.
А за училищата е още по-гадно като те прецакат с фалшиви адреси. Айде, за частна градина може няколко години за избуташ и да стискаш зъби. Ама при у-щата вече говорим за съвсем други такси и числа...

# 623
Странна работа ... Погледнах ДГ, в която малката е класирана на 1 класиране ... от любопитство  Embarassed На 2 класиране са класирани 5 деца, от които 2 са с 8,3 т. Същите деца са в опашката на некласираните от 1 класиране с 8,2 т. ... Как за 2 седмици се сдобиха с тази допълнителна 0,1 т., която им е решаваща за 2 класиране не ми е ясно  newsm78 ДК за градината са:
Скрит текст:
Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември.

Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони)

Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в общинските детски заведения и училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие.

Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина

За мен, родителите са "променили" или месторабота, или местоживеене ... Другите 2 критерия няма как да са се променили за 2 седмици ... А тези 2 критерия лесно могат да се докажат, а да не са в действителност толкова истински ... Грозното в случая е, че списъците са видими и всеки може да си направи тези изводи, а родителите са виждали, че децата им с 8,2 ще са на "лотария" в 1 класиране и няма да влязат "от раз" ... Защо, ей, така, за да не е толкова очебийно не са направили тази промяна още за 1 класиране, за мен е загатка ... Та, такива ми ти работи ...
Прави сте, че е необходима промяна в правилата и да може да се избира само единия от тези критерии ... Мен това не ме вълнува, но описания случай показва, според мен, именно "игра" с тези 2 критерия ...
Според мен де що има възможност, са заявили критериите за месторабота и местоживеене още на 1-вото класиране. Дали не са намерили обаче пролука по този критерий:
Цитат
Преди първото класиране имаше резачка, но преди второто дали е имало...

# 624
По-малко вероятно е да кандидатстват с 2 деца, едното е прието, а другото - не. Но като запишат приетото, то неприетото автоматично получава точката за брат/сестра.

А за училищата е още по-гадно като те прецакат с фалшиви адреси. Айде, за частна градина може няколко години за избуташ и да стискаш зъби. Ама при у-щата вече говорим за съвсем други такси и числа...
В няколко училища вече дават допълнителни точки само ако адресната регистрация е от поне няколко години. Явно с цел да се ограничат фалшивите адреси. Може би и яслите/градините трябва да го направят.

# 625
  • София

В няколко училища вече дават допълнителни точки само ако адресната регистрация е от поне няколко години. Явно с цел да се ограничат фалшивите адреси. Може би и яслите/градините трябва да го направят.

Аз по-скоро смятам, че ако го направят за яслите и градините, ще бъде дискриминационно. Ако някой живее отскоро в даден район, детето му би следвало да има равен шанс с децата на живущите от по-отдавна.  Peace
Скрит текст:
А малко оф-топик - за училищата мисля, че прекаляват с критерия адрес. Ако живееш на 2 пресечки от училището, ставаш, ако живееш на 5 пресечки, въобще на вАжиш. Говорим за държавни училища, които проявяват симпатии към най-близоживущите newsm78. Би ми било интересно, ако има хора с по-големи деца, които са попадали на подобна дискусия в бг-мама, да пуснат линк.  Hug

# 626
  • София

Малко е прекалено да са няколко години, но 6 месеца ми звучи съвсем нормално.

Иначе днес отидох и до детската градина, в която ни приеха и до тази, в която ни изместиха и изводът е, че тази, в която е сега е много по-добре изглеждаща и със страхотен двор. Санирана е и изглежда направо супер, а тази, в която ни изместиха е с потресаващ външен вид. В двора няма никаква сянка, а катерушките и пързалките са от времето на соца. Че трябва да се сигнализира за грешката в системата/подкупа е така, но първо ще си запиша детето в ОДЗ, където е приет сега, а после ще сигнализирам. Явно съдбата си знае работата и му е избрала по-доброто място.

# 627
  • София
Точно това е,че преди второто класиране нямаше резачка, за критериите които не би трябвало да носят предимство, и тези които са били отрязани на първото класиране, на второто са си добавили пак въпросните критерии. Затова и на много места се появиха деца с повече точки отколкото са имали на първо класиране.

# 628
  • София
Е стига де - това възможно ли е? Tired

# 629
  • София
Ако е така при записването те няма да могат да докажат тези критерии и ще им бъде отказано записване. Така, че пак ще има контрол - но от директорите.

Общи условия

Активация на акаунт