ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 312
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Момичета, малко да отклоня темата. Имали ли сте проблеми в ясла и градина, заради ТЕЛК на децата?

Моето от понеделник е на ясла - на 13 месеца е.. Просто няма как - не ми се искаше толкова малка, но това е положението.

Ходи два дни до обяд и на вторият ден се разповръща.. Както и да е. Вчера - третият ден, беше добре вече, но я върна сестрата. Днес звъннах да питам - пак ми каза да я задържа... Изтъкна ми като причина, че е оперирана и да не я подлагаме на риск, че имало вирус. Аз реален риск не виждам. Проблем за нея биха били бактериални инфекции...
Без да се усетя споделих на сестрата, че не плащаме такса, заради ТЕЛК-а, вчера... Възможно ли е заради това да се "презастрахова" и да ми отказва да я приема сутрин?!? Аз от понеделник съм на работа и ще стане весело.... Rolling Eyes Confused

# 556
Във градините здравословните проблеми са главно бактериални!

# 557
Не съм забелязвала проблеми заради ТЕЛК-а, но като цяло смятам, че сестрата е права, още повече, че не знам как се пуска дете с повръщане един ден след като е спряло повръщането, но ти си знаеш. Мой съвет - подготви се психически за доста боледувания в яслата. Аз също пуснах моето момиче на ясла, макар и на 2 год.., ходи няколко месеца, тази ясла отчитам като една от най-големите грешки в живота си. А твоето е и по-малко. Успех, може пък при вас историята да е различна.

# 558
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Във градините здравословните проблеми са главно бактериални!

Общоно мнение е, че са предимно вирусни.. Нямам опит - не искам да споря.

Не исках да я пускам толкова малка, но нямам избор. Всички баби работят и са в провинцията... А аз трябва да се върна наработа. Никога не е стоял въпросът за 2 години майчинство...
Ще полудея! Cry

По външни признаци и поведение самото дете ми дава  да разбера, че вече е добре. Незнам как ще я караме...
 Cry
Благодаря Ви, момичета за отговорите! bouquet

# 559
 Ох, вирусни са моя грешка ooooh!
Разводних темата.
Майчета  да се похваля, сега декември ще получим първите пари от ТЕЛК на малкия и най-после ще отдъхна малко финансово  Peace

# 560
# 561
%-та е ОК за тази диагноза. Не виждам какъв е въпроса.... и какъв е проблема?!?
Поблема е,че искам да ми променят диагнозата.Новата епикриза е с диагноза 'Атипичен аутизъм',а те своеволно преписват стария телк.
Да обжалвам ли това е въпроса?След като в епикризата има една диагноза не е ли редно да сложат диагнозата от епикризата?

# 562
# 563
Искам да попитам на 10.11 бяхме на невролог и тя пусна питане до ЗКхза ЯМР.Оказа че сме с отказ. Сега зобелязвам че е дбъркала диагнозата ни. Има ли как да се оправи или? Някой който се е сблъсквал с това?
    ми да отивате и и казвате да си оправи грешката и да пусне ново искане,масово правят така за да има отказ,на мене даже вече директно ми отказват казват няма да пуснем и това е направо ми иде да ги убия

# 564
  • Габрово
Ние с една приятелка спорим какво ще съдържа тази помощ според мен в тези суми са обхванати и двойните детски и интеграционните добавки а според нея не .Ако някой може да разреши спора ни моля да помогне  GrinningНай-важно е децата ни да са здрави и щастливи естествено а не парите,но все пак са неоходими за да си гледаме децата .

# 565
Според мен също детските не се включват в тази сума, защото не е упоменато изрично. Т.е. до сега тази същата помощ беше 240 лв., а останалите парички са други пера - интеграционни и детски. Едва ли слагат всичко сега под общ знаменател без уточнения. До ри и интегационните да са отпаднали, детските - няма как, така, че съм почти убедена, че ще си подаваме отделно за детски, вече на общо разпореждане, както за децата без ТЕЛК. В понеделник ще кажа на ММ да провери, той работи точно 1 етаж над социалните, предполагам, че днес е още рано, но мога да му кажа и днес да пробва и ще пиша резултата от проучването  bowuu

# 566
Добро утро. Аз се казвам Любомира и съм маика на детенце с акушерска пареза.Разбрах че можем да си извадим телк зя да си подпомогнем лечението но въобще не съм наясно за процедурите и от къде трябва да започна.Ние сме но 8 месеца и може ли да се изплати телка със задна дата ако въобще стигнем до одобрение.Ще съм много благодарна ако някоя мама откликне и ми каже какви са стъпките които следва да напарвя.

# 567
  • Габрово
Според мен също детските не се включват в тази сума, защото не е упоменато изрично. Т.е. до сега тази същата помощ беше 240 лв., а останалите парички са други пера - интеграционни и детски. Едва ли слагат всичко сега под общ знаменател без уточнения. До ри и интегационните да са отпаднали, детските - няма как, така, че съм почти убедена, че ще си подаваме отделно за детски, вече на общо разпореждане, както за децата без ТЕЛК. В понеделник ще кажа на ММ да провери, той работи точно 1 етаж над социалните, предполагам, че днес е още рано, но мога да му кажа и днес да пробва и ще пиша резултата от проучването  bowuu
http://www.mediapool.bg/nai-nakraya-detsata-s-tezhki-uvrezhdaniy … s-news254011.html аз 4етох тук и ту във сайта на министерсвото и вече се обърках  newsm78
2016-11-30 08:15:35 - Пенева
Детето ми е с телк 90%след промените в ЗСПД и приемане от нар.събрание детето ми колко ще взема?
2016-11-30 14:14:03 - Дирекция "Социално включване"
Уважаема госпожо Пенева, Със Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 г., приет на първо четене от Народното събрание, са предвидени промени в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД), които ще влязат в сила от 01.01.2017 г., с които се въвежда нов вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане. Размерът на помощта ще е диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност и в съответствие с нейното предназначение, като за децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане помощта е с най-висок размер (930 лв.). Новият вид помощ от една страна ще обедини всички помощи, които към момента се получават от децата с трайни увреждания, а от друга – ще включва и необходимите финансови средства за осигуряване на грижа в домашна среда. Променените в ЗСПД и новите размери на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане може да станат факт едва след окончателното приемане на Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. от Народното събрание. (МП)

# 568
Е, ами щом "обединява" и другите помощи, занчи няма какво да се чудим, това явно е всичко. И на %-тите от 50 до 70 си е чисто намаление, все едно интеграционните липсват  Confused Което е супер тъпо всъщност.

Бубето, не знам за тази диагноза въобще дали се полага ТЕЛК и какъв % ще е евентуално, но педиатъра на детето е този, който трябва да ви обясни стъпките - трябва да ви издаде направление за явяване пред ТЕЛК, както и копия на всички документи от него, свързани с тази диагноза - прегледи, консултации, всичко. С това направление и тези копия отиваш в картотеката на ТЕЛК в мястото, където живеете, подаваш и чакаш писмо за явяване. Епикриза от болницата при раждането също ще прложиш, там би трябвало да е установен проблемът.
Ето това е Наредбата за медицинска експертиза, можеш да прочетеш дали вашата диагноза подлежи на освидетелстване:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969
Ако ви дадат 50 и над 50% имате право на парички и назад, т.е. от раждането във вашият случай, даже и някаква еднократна помощ имаше, ако детето към момента  на ТЕЛК-а е до 2 годишно.
Успех  bouquet

# 569
  • Габрово
Е, ами щом "обединява" и другите помощи, занчи няма какво да се чудим, това явно е всичко. И на %-тите от 50 до 70 си е чисто намаление, все едно интеграционните липсват  Confused Което е супер тъпо всъщност.

Бубето, не знам за тази диагноза въобще дали се полага ТЕЛК и какъв % ще е евентуално, но педиатъра на детето е този, който трябва да ви обясни стъпките - трябва да ви издаде направление за явяване пред ТЕЛК, както и копия на всички документи от него, свързани с тази диагноза - прегледи, консултации, всичко. С това направление и тези копия отиваш в картотеката на ТЕЛК в мястото, където живеете, подаваш и чакаш писмо за явяване. Епикриза от болницата при раждането също ще прложиш, там би трябвало да е установен проблемът.
Ето това е Наредбата за медицинска експертиза, можеш да прочетеш дали вашата диагноза подлежи на освидетелстване:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969
Ако ви дадат 50 и над 50% имате право на парички и назад, т.е. от раждането във вашият случай, даже и някаква еднократна помощ имаше, ако детето към момента  на ТЕЛК-а е до 2 годишно.
Успех  bouquet
свидетелстване: Точно за това беше и нашият спор понеже моето дете е с 80 % без чп и досега получаваше 240 лв помощ+100 лв детски+32,50 лв интеграционни =370,50 лв общо ,а нейното е с 50% с чп и тя получаваше същата сума горе долу.Ако сега всичко е обединено тя ще получава по- малко   пари т.е за децапа под 70% реално няма увеличение!

Общи условия

Активация на акаунт