ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 235
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • България
Ето извадка от отговор на служител по въпроса  -

На всички лица, на които към 31 декември 2016 г. са отпуснати месечни добавки по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, дирекции „Социално подпомагане“ по постоянен адрес отпускат месечната помощ по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца в съответствие с размерите, определени в чл. 61, за срок от 1 януари 2017 г. до изтичане на срока, за който е била отпусната месечната добавка, като правоимащите лица не подават нови заявления-декларации.

# 616
Здравейте! Аз се опитах да намеря нещо по моя въпрос, но не можах. Дъщеря ми е на 1,5 год. и чак сега решихме да подадем документи за ТЕЛК. Тя се води с неизяснен генетичен синдром и има хидроцефалия, епилепсия, хипотония(в една епикриза пише квадрипареза), атрофия в мозъка и сериозно изоставане. Ние имаме съмнение за генетичния синдром, но още не сме направили теста и се чудех дали да го правим преди ТЕЛКа или не, защото общо взето май всичките и проблеми са открити вече и дори да потвърди синдрома няма да има някакви нови неща. Вие какво бихте ме посъветвали? Другото, което ме интересува е за личния асистент- преди мислехме да направим баба й асистент, но сега с увеличението на помощите асистентите остават ли? Благодаря!

# 617
От гледна точка на телк, генетичното изследване няма да ви е от полза даже обратно. Защото според наредбата за инвалидизация генетичните заболявавия дават 50% инвалидност. А след навършване на 3годишна възраст на детето дават само 20% инвалидност. Което е пълна  чиновническа глупост но това е друга тема.
Та ако водещото ви заболяване е генетичното, то то ще ви даде 50 % плюс максимум още 20%  за всички останали здравословни проблеми. Което означава максимум 70%.  Да не говорим че когато детето стане на 3години  при водещо забОляване генетично ще получите максимум 40% телк, което е направо безумно на фона на всички проблеми които имате.

За това водещото ви заболяване   трябва да е атрофията и епилепсията което да ви даде 100% инвалидност което със сигурност отговаря на реалното състояние. Ако искате пишете ми на лс  за по конкретни въпроси.

# 618
  • Пловдив
Усмихнелка, според мен грешиш. Отворих наредбата и там пише, че за всяко от уврежданията се определя съответният процент, след което се взема най-високият и върху него се прибавят останалите 5 до 20 на сто.
Иначе казано, "водещо" винаги е увреждането с най-високия процент, без значение кое е то.
Личен опит с ТЕЛК аз нямам, не съм водила сина си (той е с диагноза аутизъм и засега караме без ТЕЛК, само надничам понякога в тази тема), но според наредбата е така, а тя е, която има значение. Цитирам я в скрития текст.

Скрит текст:
III. Когато са налице няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност е посочен отделен процент, но не е посочена такава комбинация от увреждания, общата оценка на трайно намалената работоспособност се определя, като за основа се взема най-високият процент по съответната отправна точка и ако той не е 100 %, към него се прибавят от 5 до 20 % от сбора на процентите на останалите увреждания. Прибавеният процент е в зависимост от общото състояние на освидетелстваното лице, но не може да бъде по-висок от най-високия процент за останалите увреждания.
Първи пример: лицето има 4 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 50; 10; 10; 10. В този случай при определяне на общия процент към 50 % не може да се прибави повече от 10 % от сбора на процентите за останалите увреждания.
Втори пример: лицето има 5 увреждания, за които в отправните точки са посочени следните проценти: 40; 30; 20; 15; 10. В този случай към 40 % може да се прибави максимум до 20 % от сбора на процентите за останалите увреждания.

# 619
  • София
А само да попитам водеща диагноза не става ли по подразбиране тази с най- висок процент?  Защото дори и да има синдром със съпътстваща епилепсия,  то тя сама по себе си е сериозна диагноза със сериозен процент. Изхождайки от това според мен няма значение дали е потвърден синдрома или не. М?
И само да кажа, че ние също бяхме на тази възраст на телк с неизяснен синдром и го писаха с полималформативен синдром.... Според мен си имате достатъчно сериозни диагнози...

# 620
  • в полите на Балкана
Аз също не мисля, че генетичното увреждане ще им даде най-нисък процент. Изхождам от опита със сина ми. Той е с генетично увреждане и от 6 годишен е с ТЕЛК 100%.

# 621
  • София
Именно, аз също не мисля, че синдрома потвърден или не, ще изключи оценяването на отделните малформации, болести, състояния....

# 622
  • България
При синдром на Даун , след 1год. възраст дават(за Хасково става въпрос) 30% което е пълно безумие.Водещата диагноза при нас не е Синдрома, а Атрезията на хранопровода.

# 623
Благодаря за отговорите, момичета! Ще си се яви без теста сигурно, защото така или иначе не е много евтин . Аз се притеснявах да не би да го искат, но си дадох сметка, че реално нямаме синдрома написан никъде, а е просто предположение.

# 624
  • София
Някой знае ли откога започва подаването на документи за винетки?

# 625
Аз вече подадох документи за винетка.

# 626
  • Габрово
Ето отговора от министерството който чаках относно детските след увеличението:

Здравейте,интересуваме какво точно обединяват помощите за деца с увреждания ?Досега имахме помощ от 240 лв+ двойни детски 100 лв +32,50 интеграционни помощи?А от тук нататък детските ще се обединят ли с другите пари или ще се подават отделно?
2016-12-09 16:35:43 - Дирекция "Социално включване"
Уважаема госпожо Димитрова, Законът за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2017 г., с който са определени размерите на семейните помощи за деца за 2017 г., включително и размерите на новата месечна помощ за деца с трайни увреждания, е приет от Народното събрание на 01.12.2016 г. и е обнародван в Държавен вестник, бр. 98 от 09.12.2016 г. Размерът на новата помощ ще е диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност и в съответствие с нейното предназначение. Тази помощ от една страна ще обедини всички помощи, които към момента се получават от децата с трайни увреждания, а от друга – ще включва и необходимите финансови средства за осигуряване на грижа в домашна среда. Предвидените размери на помощта са както следва: -   930 лв. за децата с 90 и над 90 на сто определена степен на увреждане; -   450 лв. за децата от 70 до 90 на сто определена степен на увреждане; -   350 лв. за децата от 50 до 70 на сто определена степен на увреждане. След 01.01.2017 г. месечната помощ за дете с трайно увреждане по чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) ще се предоставя само в случай че за детето не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД. (МП)

# 627
Ето отговора от министерството който чаках относно детските след увеличението:

Здравейте,интересуваме какво точно обединяват помощите за деца с увреждания ?Досега имахме помощ от 240 лв+ двойни детски 100 лв +32,50 интеграционни помощи?А от тук нататък детските ще се обединят ли с другите пари или ще се подават отделно?
2016-12-09 16:35:43 - Дирекция "Социално включване"
Уважаема госпожо Димитрова, Законът за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2017 г., с който са определени размерите на семейните помощи за деца за 2017 г., включително и размерите на новата месечна помощ за деца с трайни увреждания, е приет от Народното събрание на 01.12.2016 г. и е обнародван в Държавен вестник, бр. 98 от 09.12.2016 г. Размерът на новата помощ ще е диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност и в съответствие с нейното предназначение. Тази помощ от една страна ще обедини всички помощи, които към момента се получават от децата с трайни увреждания, а от друга – ще включва и необходимите финансови средства за осигуряване на грижа в домашна среда. Предвидените размери на помощта са както следва: -   930 лв. за децата с 90 и над 90 на сто определена степен на увреждане; -   450 лв. за децата от 70 до 90 на сто определена степен на увреждане; -   350 лв. за децата от 50 до 70 на сто определена степен на увреждане. След 01.01.2017 г. месечната помощ за дете с трайно увреждане по чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД) ще се предоставя само в случай че за детето не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД. (МП)

как да го разбирам помоща ще се предоставя в случай че детето не  получава месечна помощ по чл.8д дане става въпрос за интеграцията?

# 628
Ами аз го разбирам, че детски ще получават децата без ТЕЛК /които не получават помощ по чл. 8д от ЗСПД/.
А иначе отговора не е личен, а преписан стандартен, каквото си пише и в закона  Crazy

# 629
Ами аз го разбирам, че детски ще получават децата без ТЕЛК /които не получават помощ по чл. 8д от ЗСПД/.
А иначе отговора не е личен, а преписан стандартен, каквото си пише и в закона  Crazy
значи от 1.01.2017 ще получавам 930лв.

Общи условия

Активация на акаунт