Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 621
  • 796
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
СОТ не слага кабели. Те работят с фирми по окабеляване, които изграждат инсталацията и ти носят договора за подписване. Разбира се, всеки от техните техници може да го направи, ако им се обадиш ще го свършат, но не е проблем и ччовекът, който ви прави разводките на ел инсталациите да пусне кабелите за СОТ, това е слаботокова инсталация, не върви в гофрето на силнотоковата, а отделно. После, като решите, викате техника, той слага слага датчиците, предавателя, клавиатурите, подписвате договора и пускате СОТ-а.
Важно е да сте наясно какво ще пазите и къде искате да има клавиатура за вход-изход. Оттам нататък се залага датчик срещу всяко уязвимо място, според желанието Ви, може да е с пожароизвестяване, може и не. Предвидете и УТП кабели за видеонаблюдение, както и ЛАН мрежа, като е добре всичко да излиза на едно място, за да може в бъдеще там да се сложи записвачката на камерите, ЮПС-а, нещо друго, ако се на;ожи - сървер например. Изобщо, докато не е мазано, заложете всичко, че после е страшна досада.
Ако сте меломани- помиследе за озвучаването и заложете и кабелите за колоните.
Между етажните табла на парното също пуснете кабелче за датчик или ззахранване на задвижки... Предвидете захранване задължително в слаботоковото табло, за рутери.
връзка между котела и помещението, където ще е командното му табло - дисплея....
Ако щете и място за прекъсвачите и изводи за захранване  на градинското осветление от вътре на къщата, после става страшна досада да излизаш да го палиш навън...
Не можете да си предствите колко неща могат да не се съобразят, а после се кърти....
Отделни кръгове на захранване на външната  и вътрешната гаражнати врати, евентуално противозамръзващата система и т.н.

Ехааа! Благодаря!

# 496
  • софия
Нашият опит за сот инсталцията:

Понеже имахме сот преди да започенм строежа, в даден момент някой работник натиснал паник бутона, оттам пристига кола на сота и ни насмотаха, финна техника алабала и щом ще правим промени да се обадим на гшавния онженер на сот-аджийскта фирма.
 Звъннах, обясних. Даде ми телефон на човек, който се занимава с изграждането на такива инсталации. Подходих с недоверие, но се обадих. Това е един от малкото хора към чуята работа нямам забележки!
 Дойде, отворихме чертежите, поговорихме какви са ни навиците. Отбеляза на чертежа къде какви кабели да има и каза да му се обадим чак когато сме готови с шпакловката, защото това е финна техника и е добре да я предпазим от прах. Остави ни и кабел, който беше хубав ( хем си спестих обикалянето по магазини)
Когато му се обадих след близо две години, изобщо не вярвах, че ще ме помни. Изговорихме всичко по телефона отново. Той поръча нещата, които трябваха за закупиване-датчици, командни табла, клавиатури, уай фак джиджавки... До вечерта имахме две пферти-скъп и евтин вариант, като ми бяха обяснени предимствата и недостатъците. На следващия ден човвкът монтира всичко, дойдоха от сота за проверка и приемане на обекта! Това което му платихме на него за труда мр беше много. Доволни сме, особено предвид факта, че по време на строежа всякак се радяах на хора с интелигентен вид и възпитание ( а този даже си носеше калцуни)
Stefan както винаги прав Simple Smile ние уж внимавахме с кабелите за аудио системата, ама рдиния от тях неше забравен- е прешпакловах си наново Simple Smile

# 497
  • Пловдив
Puss in boots, благодаря за публикуваните наредби от ЗУТ.

Ние днес скочихме в дълбокото и подадохме молба за скица виза.

От разговора с последния проектант съм обнадеждена. Разрешително за строеж за оградата към улицата, с плътна част 0,60м. няма да искаме. За плътната ограда от към съседите на височина 2,20м. и разположена в имота ни ще има разрешително,но вероятно няма да искаме разрешение от съседите. Съседната къща е поне на 15м. от оградата ни. Това ще ни кажат след издаване на визата.
За навеса ще имаме само разрешение за поставяне, тъй като ще е лека конструкция.
Сега чакаме крайна оферта.
По новият ЗУТ трябвало да има и геоложки протокол, но може и да ни се размине да копаем, ако намерят стари замервания в общината.

Та това е за сега по този въпрос. Сега ще сме повече на тема покрив, докато чакаме визата.

StefanB , Амели - това, дето сте го споделили за СОТ-а и окабеляването е много полезно  Hug Ще си го копна някъде, че да не питам пак, като му дойде времето  Laughing

# 498
Аз също от СОТ - а съм много доволна, свършиха си много професионално работата.
Да не казвам колко пъти ги тормозихме в началото, щото аз вечно отварях някой прозорец докато беше още къщата под охрана и алармата писваше  Laughing

# 499
  • Варна
Здравейте,
Почти сме готови с документите.Вече имам количествени сметки и започвам да търся оферти.Става въпрос за строеж на къща близо до гр.Варна.Вече имам една оферта,175 евро на квадрат за груб строеж,което ми се струва много.В тази цена не влиза дренаж,хидроизолация на основи,вертикална планировка,пътеки,септична яма.Който е минал скоро по тоя път моля да сподели  как му се струва тази цена.Приемам и препоръки за фирма от която сте доволни за този район.
Мястото на което ще строим е празен двор,имаме партида за вода.Проблема ми е следния ,водомера ни е откраднат,това го разбрах когато защитавахме проекта за Вик  и ме попитаха защо не сме засичани 20 год.Обясних ,че е празно място,което съм закупила преди няколко месеца и когато сменях собственоста на партидата за водата никой не ме е уведомил за проблем,нямаше задължения.Каква може да е глобата,посъветвайте ме как да постъпя.Благодаря на всички които се включат по моя проблем.

# 500
  • Пловдив

Мястото на което ще строим е празен двор,имаме партида за вода.Проблема ми е следния ,водомера ни е откраднат,това го разбрах когато защитавахме проекта за Вик  и ме попитаха защо не сме засичани 20 год.Обясних ,че е празно място,което съм закупила преди няколко месеца и когато сменях собственоста на партидата за водата никой не ме е уведомил за проблем,нямаше задължения.Каква може да е глобата,посъветвайте ме как да постъпя.Благодаря на всички които се включат по моя проблем.

Ани1, това, че 20 год. е имало партида и не е отчитана, си е проблем на ВиК. Би трябвало при покупката да сравните показанията на водомера, но няма какво да го нищим при свършен факт.
А след като водомера е откраднат, просто сложете нов и нека дойдат от ВиК да го пломбират. Не разбирам, защо си мислите, че ще плащате глоба. Когато няма водомер или е повреден се начислява служебно според наредбата им. Най добре говорете с инкасатора, който мери в района.

# 501
То по принцип глобата е титанична, смята се на база сечението на тръбите и налягането (приема се за номалното) и приемат, че тръбата е отворена едва ли не по 8 или 12 часа в денонощието, смятат и сметката е безумна.
Но това - когато хванат незаконно отклонение - мой съсед изпищя и от него знам какво плати...При това оспорва в съда, мина три инстанции и загуби, плати всичко с лихвите.
При Вас едва ли ще процедират така, щом е гола поляна, няма консумация. Дори да е имало някога нещо, има си давностни срокове на задълженията, най-добре вижте какво евентуално Ви готвят (ако изобщо Ви глобят) и се консултирайте с адвокат.

А за цената - така на око трудно някой ще Ви каже много ли е, малко ли е. Може да се прецени, ако се гледа количествената сметка и освен това се имат предвид - локация (отдалеченост от населено място, транспортна комуникация, близост до бетонен възел, до разтоварище на земни маси), геология, и естествено проектите - в частност архитектура, конструкция, кофражен и армировъчен планове.
Всичко без това е приказки безкрай.
За един проект 200 евро може да са малко, за друг - 90 да са много.

# 502
Стефан го е написал достатъчно добре, аз само ще допълня
Цитат
В тази цена не влиза дренаж,хидроизолация на основи,вертикална планировка,пътеки,септична яма.
- дренаж се прави по преценка на инвеститора / т.е. вие/, може да не е нужен, може да е крайно нужен. Тук в полите на Витоша е просто задължителен заради голямото количество надпочвена вода, ако вашия район е сух, може да не е нужен. Разпитайте съседите, ако им се наводняват мазетата, правете дренаж. Хидроизолацията обаче е задължителна искайте я да я оферират. Вертикалната планировка не е работа на строителната ф-ма, а на архитекта и подопечените му, трябва да я имате още преди строежа, а стоителя само да я изпълни, пътеките също, септична яма не ви съветвам да правите, сложете пречиствателна станция, където също намирате подизпълнител, а строителя следва инструкциите му за изкопа нужен за нея. Все още има малко драма с озаконяването им, често по втория начин / но зависи от общината ви/.
Надявам се, че съм помогнала по пътя на мечтаната къща  bouquet

# 503
  • Варна
Много благодаря на всички!
Дренажа е абсолютно наложителен при нас,имаме сезонни подпочвени води на около 2,5 метра.
Реката минава до съседите ни,на нашата ограда е селската чешма/пресъхнала е от няколко години/
Къщата ще бъде с маза.
Може да не се изразявам много точно,не съм достатъчно компетентна,за което моля да ме извините.
Документите са ни в надзорна фирма ,следваща стъпка в общината за разрешително за строеж.
Утре в 13 ч имам среща с Вик на самото място ,ще пиша какво се е случило.

# 504
Ами щом е наложителен, значи пак се връщаме на казаното по-горе.
Как е проектирано , къде се фундира. Какъв е изкопния план, съответно какъв тип са основите - фундаментна плоча или ивични основи? Мазето изцяло ли е предвидено под къщата или частично (второто по-скоро ще е бомба от проблеми ако има вода). Оттук вече , ако е фундаментна плоча и се копае изцяло дренажът няма да излезе много сам по себе си - просто върху трамбования терен на дъното на изкопа се насипва се скална маса, прави се един подложен бетон, минава се с хидроизолационните пластове залага се кофража на фундаментната плоча,  и се лее , като се опасва с дренажните тръби, дори при мен пуснаха и отдолу под плочата, в скалната маса. После като се излеят външните стени на основите (най-добре с водоплътен  бетон) се полага хидроизолацията поне в два пласта и след като се защити с ХПС и фундалин се насипва дренажната фракция, ако искаш да си сигурен че няма да имаш проблем почти до котата на терена.  Залага се и още един пръстен тръби - за дъждовната канализация, добре е да не се вкарват в дренажа.
Така описано дренажа не излиза нещо особено, не е като при втория вариант - ако проектанта е предвидил само ивични основи - и после да копаеш по целия периметър и да полагаш дренажна тръба и да засипваш с фракция. Но щом споменавате за мазе , вероятно про Вас не е този случая.
Но фундаментната плоча с изолации - топло хидро и дренаж си е цифра, до етап завършена плоча на кота 0 си поне с 50% от стойността на останалите 2 надземни етажа. Това като принцип.
Сега разбирате защо Ви казвам, че да се пита за цена без да се види терен, геология, проект и специфики на обекта си е празни приказки....

# 505
  • sofia
Както казва моят мъж за грубия строеж - "зорът е да излезнеш от дупката".

# 506
При нас основата с мазето беше 30% от стойноста на строежа + покрива обаче.
Ние не правихме дренаж, а набихме смола под голямо налягане в основите на къщата, излезе ни по евтино от дренажа, а същата работа - няма вода в мазето.

# 507
  • София
Тази година вече трябва да продължим строежа. Довършване на втория етаж и покрив. Сега издирваме читава бригада за покрива. Моля ако имате координати да препоръчате. Става въпрос за района на София.

# 508
Здравейте,
Ние все още сме на влязло в сила РС, но това да намерим читава бригада или фирма излиза трудно начинание-всички са мноого заети и дори оферта не могат да направят , въпреки че имат количествените сметки. Така че и ние "издирваме" читава строителна бригада или фирма.
Chuby, може ли да обясниш малко повече за предимства или недостатъци на смолата пред дренажа?

# 509
оф, не ви е лесно...мм затова категорично не пожела да откуим частта на бабината ми къща, дето е собственост на леля ми. И да я ремонтираме. То толкова разправии - да ти побелее косата. Вместо това си купихме друга къща, построена и готова. Мисля, че не платихме повее, отколкото ако ние сами си правехме ремонта. Мисля, че изкарахме късмет и случихме на всички, без на комшии. Но то ънлимитед щастие има ли?

ПО въпроса за тока и стълба - ако е временен стълб се премества най-лесно.
Ако е стълб средно напрежение, отстоянието е 4,5 метра от централната му точка. Казвам го, защото много се бърка - то е средно, ама всички го смятат за високо напрежение.

В София сега уж ЧЕЗ щели да почват да стават съвестни и да си оправят стълбовете и трафопостовете. Ама кой ги знае, не вярвам докато не видя.
Подай молба, попитай ги и за фирма подизпълнител - и питай директно колко струва техният труд. Ама не е малко, имай го предвид.

Общи условия

Активация на акаунт