Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е законната процедура за остъкляване на тераси и какви са изискванията за остъкляване на тераси според закона?
Каква е процедурата за усвояване на тераса?
Какви са изискванията за остъкляване на балкон?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е законната процедура за остъкляване на тераси и какви са изискванията за остъкляване на тераси според закона?
Законното остъкляване на тераси включва провеждане на общо събрание, събиране на подписи от собствениците на етажна собственост, изготвяне и представяне на проект от лицензиран архитект в общината за разрешение. След подаване на заявление се издава решение за разрешаване. Остъкляването трябва да се извърши в рамките на 5 години след получаване на разрешението. Според закона остъкляването не изисква разрешение за строеж, но усвояването, изграждането или преместването на стени може да изисква режим на разрешителни.
-
Каква е процедурата за усвояване на тераса?
-
Какви са изискванията за остъкляване на балкон?
-
Какви са изискванията за изолиране на тавана на тераса?
-
Как да узаконя усвоена тераса?
Решихме да остъкляваме терасата на жилището си, защото имаме малко дете и не ни се рискува здравето му. Доколкото знам и съм чела, от края на миналата година затегнаха страшно много контролът по остъкляването на терасите. Дали са го затегнали само можем да гадаем, но да предположим, че вече ще са доста по-стриктни. Решили сме да пробваме законно. Въпросът ми е: някой подавал ли е документи за законно остъкляване на тераси, трудна ли е процедурата и ако сте наясно, разбира се - вярно ли е това, че масово местните администрации отказват да се остъкляват терасите? Ние сме собственици на жилището си, което е едно от условията, но все пак ако някой е минал по трънливия, бюрократичен път да си остъкли тераската, моля нека сподели опит, какво се прави, какви документи са необходими и реално - биха ли ни разрешили?