Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 105 490
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
  • на пъпа на Златията
Голяма напаст при мен още от миналата година са черните скакалци. Теправят  тези дупки в земята .
Трудно ми е да прилагам био, съседите ми пръскат за страх и всичко е при мен .
Току що прочетох че някой пръскал с моспилан и айкън за кърлежи.  и за 15 минути ги изморил.

По боба  ,бостана , пипера ,нямам черни въшки  а нещо което прави листата на дантела. Може би са акари.
Вярно е семената са отврат. Аз за това призовавам все размяна на семена .
Например боба ми никнал едни растения са с големи хубави листа а други същинските листа са хилави и дребни. Не броя това че черните скакалци са изяли още под земята стръковете.
. Горе долу от семената са никнали 30 процента. Едно време имаше много паяци.Като дете си спомням че с восък ловехме паяци точно от такива дупки като на черните скакалци. . Дали те не  са им виждали сметката.

Ето защо къртиците се показаха. Те ядат  скакалците.
Ето да си припомним
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1295.0
Аз имам черен бъз ,  равнец, пелин.

Уф , започнаха болестите . Така е като купувам разсад. Що ми трябваше.Мойте са си здрави.Но ще прехванат  от купените.
 Ето ви малко гадинки и болести.
http://agroplovdiv.bg/4646/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82% … 0%BC%D0%B0%D0%B9/

Последна редакция: вт, 31 май 2016, 06:23 от rorik

# 31
  • Перник
При нас, учудващо, тази година почти няма изгнили ягоди, въпреки дъждовете. Даже направих 2 компота онзи ден (набрах поне 1 килограм), днес пак ще бера.
Семената са кофти, така е - миналата година от цяло пакетче салвия ми поникнаха 2 растения. Хубавото е, че оцеляха, пролетта ги засадих в градината и сега се готвят да цъфтят, въпреки, че бяха поизмръзнали в началото на пролетта. Тази година от пакетче розмарин поникна едно нещо, което още е толкова дребно, че не мога да разбера дали не е прост бурен.
Вчера насадих и краставиците в градината, тиквичките ми са почнали да никнат.

# 32
  • дядовата ръкавичка
Моите тиквички са много странни. Имат буквално по две листенца, а тръгнали да цъфтят. Най-вероятно няма да докарат до плод.

Сега се замислих, за да предпазя разсада краставици от голи охлюви, дали да не ги засадя с кофичките, като им срежа дъното. Четох,  че се прави при домати, но за краставици дали ще стане, като са с много по-малка коренова система  Thinking

И още едно въпросче: Дали е подходящо да засадя праз след зеления лук и салатите? Сигурно не, след като са близки култури?

Последна редакция: вт, 31 май 2016, 17:00 от Айяла

# 33
  • Пазете Гор
Размяната на семена между съседи, приятели и съфорумци никак не изключва, и даже прави много вероятна  и размяната на болести. Аз не мога да гарантирам никога дали давайки семе или някакъв посадъчен материал някому не му давам зарази или вредители. Не че бих го искал, но се случва и то доста често.

Моят фасул за зелен е катастрофа. От 20 гнезда имам пет растения. Ще насея няколико гнезда Стар. Чер, не е съвсем късно -  колкото да сготвя поне две-три супи.

# 34
  • на пъпа на Златията
===Моят фасул за зелен е катастрофа. От 20 гнезда имам пет растения. Ще насея няколико гнезда Стар. Чер, не е съвсем късно -  колкото да сготвя поне две-три супи.==
 bouquet

Започнах да забравям .
Още преди седмица ми мина това през ума.
Така е Куркима , нопонеболестите са си нашенски а нечуждоземски.

# 35
Един домат цъфти, първи завръз, помислих едно нещо за братене и го отчупих, после видях, че е върха. Какво ще стане с корена, да садя нов до него, дали някой братинец нов ще му стане връх или да скубя.... Cry, ох, много се ядосах, един от най-хубавите ми корени е.....

# 36
Сиси, нали не си откъснала китката със завързалия домат? Остави го, според мене. Моите изкарват колтуци и най-отдолу до земята. А дали ще има колтук, наблюдавай го. Аз един корен го бях нарочила, че не цъфти и само расте, ама днес видях цвят. Крил го е Simple Smile).

# 37
Не, китката си остана, ама върха замина, дано изкара колтук. Иначе цвета си стои с доматчето.

# 38
  • Варна-София
Идеалната среда за никнене на всякакви семена е тор от ЧКЧ, поставена в полусрязана голяма бутилка за вода. Почти стерилен е - това им е работата на червеите - да смучат бактерии. Освен това задържа влага и е мек като дунапрен. В момента всички семена от пипер от есенната консервена кампания никнат един през друг без да ми са необходими, а също и домати, тагетеси и какво ли не.

# 39
От днес грах и картофки пак
Скрит текст:
Скрит текст:
Оставих ги на мама да си сготви , тя се гордее пред съседките с мен Аз още повече
Казва им "Вижте мойта градинарка какво е отгледала"
Аз първа бера грах на улицата Heart Eyes
Първата ми тиквичка
Скрит текст:
И баклата
Скрит текст:
Скрит текст:
Тях си ги взех , ще спретна някаква манджа Laughing
Баклата е много и те първа започват да стават огромни шушулките .Какво да я правя , четох няколко  рецепти , ще се пробвам .А консервира ли се по някакъв начин , някой знае ли ?Ще оставя няколко  и да узрее , че ми е интересно да я видя и зряла

# 40
# 41
rorik, трипсове, въшки, акари смучат сок и/или хлорофил и повредите от тях няма как да са нагризани, дантелени или изядени листа... Нещо друго ти дантели зеленчуците...
Черните скакалци са щурец пустинник... Прегризва растенията в основата...

# 42
Имам няколко въпроси:

1. Имам стар чесън от зимата. Не е много свеж. Ако избера най-хубавите крайни главички и ги засадя дали ще стане пресен чесън?

2. По разсада на доматите ми ходят някакви дребни с крилца. Това белокрилки ли са? Вредни ли са? Трябва ли да ги пръскам с нещо?

3. Сколопендри имате ли в дворовете?

# 43
 Party
Ще бера краставици скоро
Скрит текст:
Скрит текст:
И тиквички  Heart Eyes
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Бобеца ми цъфти всичкия
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
А тоя ще го бера от ябълката  Laughing
Скрит текст:
Тоя пък другия за зрял от  малкия лешник , а уж  не беше катерещ се и е за зрял  Rolling Eyes
Скрит текст:
Другия който го сях по късно расте и той
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Черитата
Скрит текст:
Доматите в оранжерията Heart Eyes
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Нещо обърках с китайското зеле ....цъфти  много красиво , като цвете  Laughing
Скрит текст:
Спиралата ми е много красива вече Heart Eyes
Скрит текст:
Пореча ми цъфти , бях чела някъде , че цветовете му се ядът , панирани , като на тиквата ...дали д ане пробвам  newsm78
Скрит текст:
И малко красота
Скрит текст:

# 44
Ани, пускай директно снимките. Мързи ме да цъкам и често пропускам да видя, а ти така и така се стараеш. Същия линк го слагаш в бутона за картинки и триеш да остане накрая jpg.

Последна редакция: пт, 03 юни 2016, 23:11 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт