Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 523
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
  • на пъпа на Златията
Относно прасковите- за първа година имаме повече от 5 броя ( плодове, не дръвчета). Та сега се чудя как да ги оползотворя
Заливаш с вряла вода обелваш , оставяш добре да узреят ипървото не е необходимо ,  в блендера , ако е гъсто , вода и мед и в бирени бутилки . Кипваш за капачката, 100пл процента нектар за зимата.
Добри ,
Крушовото дърво е най дълготрайно за подложка на всякакви семкови.
Запази всички стари сортове в градината и тогава чисти градината. . Крушките ти са превъзходни. Прави нектари. 

# 421
  • Варна
Благодаря, rorik, за идеята за прасковите! Това бих направила.

# 422
Какви хубави пъпеши видях, чак завидях Snake777  Twisted Evil Моите засега само цъфтят, но ми се струва, че нищо няма да изкарам като реколта. Кое време сме, а те тепърва цъфтят  ooooh!

Краставиците ни тази година се разболяха - листата пожълтяха, реколтата почти никаква.

# 423
  • София
Здравейте момичета. Да ви питам за пъпешите. Сега съм изсушила семките от един такъв, догодина кога трябва да се засадят и първо в кофичка ли докато стане коренче?  newsm78  Grinning

# 424
Искам да би попитам нещо. Засадих тиквички и докато сме били във ваканция са цъфнали, вързали та чак узрели.  Laughing Сега имам един големи тикви по 25-35 см дълги и 10-15 см в диаметър. Моят въпрос е: Стават ли за ядене? Разрязах една и има формирани семки.

# 425
  • в здрача
Такива "дърти" тиквички правим на кюфтета - настръхват се, като семките се отстраняват, добавя се сирене, яйце, галета(брашно - царевично, пшенично, каквото ти харесва), подправки и се запичат или изпържват.

Тученицата ми цъфнала и пуснала семе. Толкова е дребно... аз си събрах малко и засях на друго място, че сега е главно по пътеките и я газим. Надявам се на нова реколта.

# 426
Такива тиквички стават за ядене, но по- голямата си част са в семе и на мен не ми харесват. Затова гледам да ги откъсвам, докато са по- малки.

Онзи ден видях, че имаме един узрял, червен домат. И толкова беше вкусен. Нищо общо с тези пластмасовите от магазина.  Grinning Ето, за това си заслужава цялата тази хамалогия по градината.

# 427
  • на пъпа на Златията
Много  лоша година тая.
За моята градина предполагам че
1. Купих разсад за ранните доматите.  Те боледуват от петна по стъблата и плодовете почерняват около дръжките .
Това май е тута абсолюта. Щото  са заразени около дръжките на плодовете и почерняват и гният вътре.
2. Втората болест е жълтеенето на листата - това си е мана. Плодовете отгоре  се вдървяват.
3. Върхово гниене на стъблата. Стъблото от върха надолу чернее и загива.
Аз не положих поне минимума грижи. Пръсках само един път.
Съседа ми пръска за страх. Но реколтата му е никаква. Листата на доматите чак се чупят от пръскане.Ако събера за някоя консерва от по едрите роми.Те са сравнително здрави, но гледам че листата им е сгърчиха от последните жеги.
Но има и нещо друго.
Лозето ми никога не ми боледувало толкова. Даже отела дето е толкова държелив половината гроздове са маньосани.
Дали пък бомбите  дето хвърляха в Украйна, миналите години,и тези в Сирия сега ,  не си свършиха работата.
Чушките ми са добри . Да чукна на дърво. Пъпеши и царевички има.Любеничките не им върви но има
По принцип, тая гоидина не я планирах за работа в градината . Може би усет някакъв . Дето казваше баба , Господ си знае работата.

Няма вода в кладенеца.Това никога не е било.  Има 2 педи вода.
ooooh!

Confused

Последна редакция: вт, 02 авг 2016, 12:48 от rorik

# 428
  • Перник
Пу-пу, при нас само краставиците са по-зле от миналата година. Пипер садих убедена, че след като миналата година не стана, и тази няма да стане, но той засега ме опровергава  Simple Smile Първите 2 тиквички, които се вързаха, изсъхнаха, но следващите оцеляха и  май ще ги късам днес.

# 429
  • София
st. Dobri, относно гроздето, сорт Отел- имай предвид, че по принцип е сорт, забранен за производство на вина, поради изследвания, които сочат, че виното от отел съдържа канцерогенни съставки, диглюкозиди и др., които са вредни

# 430
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing аз вино не пия.
за отела, влашкия отел, легенди съм чувала  Crazy

като зазрее гроздето, ще покажа, може пък някой да го познае  Peace

# 431
st. Dobri, относно гроздето, сорт Отел- имай предвид, че по принцип е сорт, забранен за производство на вина, поради изследвания, които сочат, че виното от отел съдържа канцерогенни съставки, диглюкозиди и др., които са вредни
Моля за повече инфо, баща ми прави вино от отел, не знаехме че е вредно.

# 432
С какво пръскате зелето против мана и други болести. Мога ли да го пръскам с мляко, йод и вода, както доматите ? Не искам да пръскам с препарати, защото наблизо са ни доматите , които вече са узрели

# 433
  • София
Моля за повече инфо, баща ми прави вино от отел, не знаехме че е вредно.

Бях на презентация, в която се коментираше употребата на Отел за производство на вино. Според технолози, в Отел има отровно вещество (малвидин), което се съдържа в ципата на гроздето и няма начин да бъде отстранено при преработка. При този сорт има наличие на дигликозиди. Отел-ът е от растенията наречени "концентратори", защото акумулират в себе си големи дози определени химични елементи (в случая- високи дози селен от почвата, който води до неврологични заболявания).

# 434
Здравейте, чета ви редовно, но нямам много време за снимки. В едната ми градина реколтата е много добра, има от всичко по много, а доматите чупят колове и конструкции.
Другата градина е съсипана от тотална градушка на 15.07. Нямам възможност да слагам есенни култури, всъщност имам - ако не спя нощем.

Общи условия

Активация на акаунт