Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 516
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
  • Перник
amica1, нареждам се и аз на опашката за инфо и снимки на фосфоресциращата боя. Моят мъж е маниак на тема осветление на двора - то не са соларни лампи, то не са прожектори. За новата къща е купил 3 вида лампи за фасадата. Усещам как ще монтираме 4-ти  ooooh!

# 451
  • Варна-София
Боята я взех от Бриколаж. Питах, иначе имаше да търся-я-я. И децата ще я оценяват. Казаха и входната врата да боядисам, че там все изгаря лампата.
Вилата е между Евсиноград и Виница.
Насекомите така масово са появиха, че хукнах да ги търся в нета, а се оказа, че още миналата година е имало статии за нашествието им във Варна.
Току-що прочетох, че 5 с.л. течен сапун на 4 литра вода ги мори (на стадий ларви и нимфи), но след 2 часа хубаво трябва да се измият растенията, за да не се увредят. И то трябва да се прави рано сутрин в ден, когато температурите не надвишават 32 градуса Целзий.

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 16:33 от amica1

# 452
  • Пазете Гор
Аз пък да се оплача, че птиците са ни изяли гроздето...  Confused

То какви ли грижи не положихме за него тая година и откъснахме всичко на всичко 2 чепки.  Rolling Eyes

Не знам догодина какви трикове ще мислим. Мрежи ли, що ли? ....

Решението е просто и ефективно, макар да е естетически кошмар - пъхни всеки един грозд в дамски чорап (от т.нар. "бабешки") или просто в крачол от фин дамски чорапогащник. Защитата е стопроцентова. Малко играчка е, ама си струва.

Искам само и леко да подсетя, че онези, на които им се яде зелен лук и салата през есента, трябва да подготвят площи, да забучат луковици и да посеят семе за маруления разсад. Време е и за есенния спанак. Някъде, в по-топлите райони - сега засаждат разсада на ряпата.

# 453
  • София
Ако сега засея семена на тиквички, ще има ли реколта есента ?

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 16:06 от di-t

# 454
Ако сега засея семена на тиквички, ще има ли реколта есента ?
Опитай с такива, които имат къс вегет. период като Кръгли от Пиаченца (Ранен сорт тиквички с вегетационен период 50- 55 дни., предназначен за отглеждане на открити площи. Растенията са здрави и мощни. Плодовете са тъмно  зелени с кръгла форма. Месестата част е бяла, плътна и изключително вкусна. Издържат на транспортиране и съхранение. Високо добивен сорт. )

# 455
  • Варна
Аз си имам някаква животинка, която ми краде цвеклото...от време на време замезва и ми го оставя нахапано. Дали може да е таралежът?  Confused

# 456

Решението е просто и ефективно, макар да е естетически кошмар - пъхни всеки един грозд в дамски чорап (от т.нар. "бабешки") или просто в крачол от фин дамски чорапогащник. Защитата е стопроцентова. Малко играчка е, ама си струва.

Супер! Много благодаря за идеята! Задължително ще я изпробваме догодина, ако не и още тази - изяденото грозде беше по асмата, сега предстои да зреят редовете, там не са ги нападнали още.

# 457
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush аз го писах преди, сега пак ще се повторя.

преди години съседът изтегли ленти от стари видео и аудио касетки по дължина на лозето си.
от вятъра лентите трептяха, светкаха (май и подсвиркваха) и гонеха фъркатите терористи.
опази и нашето лозе Simple Smile

# 458
  • гр.Пловдив
Здравейте момчета и момичета  Laughing
Дайте идея как да се справя с тези терористи, че ще ми изядат зеленчука.

Тези миризливки ги има в неизброими количества. Ръчното събиране е изгубена кауза. Четох в нета за пръскане с оцет и вода (1:3), но им действа само контактно. Незнам ако пръскам много често дали няма да увреди и растенията. Има ги по всичко домати, краставици, тиквички, царевица и други, но май най-зле се отразява на доматите. И миналата година така се получи.
Оффф сега пък не ми излизат снимките

# 459
Здравейте момчета и момичета  Laughing
Дайте идея как да се справя с тези терористи, че ще ми изядат зеленчука.

Тези миризливки ги има в неизброими количества. Ръчното събиране е изгубена кауза. Четох в нета за пръскане с оцет и вода (1:3), но им действа само контактно. Незнам ако пръскам много често дали няма да увреди и растенията. Има ги по всичко домати, краставици, тиквички, царевица и други, но май най-зле се отразява на доматите. И миналата година така се получи.
Оффф сега пък не ми излизат снимките

десен бутон, копи имидж локейшън и става по-добре Peace

борба с миризливки клипче

# 460
  • гр.Пловдив
Благодаря Добри,
Това го гледах и смятам да го приложа, въпреки че е по-скоро за домашни условия а не за градината. Гледах и някакво клипче за капан в двулитрова бутилка в която се поставя диодна лампа на батерии, излиза доста скъпо защото лампите са по около 4 лв а светят около 30 часа.

# 461
 #Crazy #Crazy
Влизам за малко , дори нямах време да чета назад ....
Стана така , че наехме с колегата един ресторант , около него никакво време за градинката ...за месец близо ходих само  2 пъти ...пращам сина ми да бере  само и да полива през вечер
Всичко има и то по много
Мойта гордост ....тиквите и артишока  Heart Eyes

Като се освободя ще пиша
Баси и лятото ....само работа ...а на почивка се стягах да ходя ..

# 462
много е хубав тоя артишок/ангинарий Simple Smile помислих го за магарешки бодил и бая се почудих с какво се хвалиш Simple Smile

не че е лошо да отглеждаш магарешки бодли всъщност Simple Smile те са си ценни  Peace

# 463
  • Перник
Ани, и на мен ми заприлича на трън в началото Embarassed и не можах да повярвам, че има тръни е прекрасната ти градина  Simple Smile

# 464
  • Варна-София
При мен стана провал. Дали са ми не фосфоресцираща (светеща в тъмното) боя, а флуоресцираща (отразяваща светлината) боя. Как можах така да се объркам?!!? От всички най-много намаза котката, защото щях да я правя Баскервилската котка!
Гледам клипчето с миризливките. Много ми харесва. Чета и допълнителна информация. Съставям си сценарий за догодина. Най-хубавото е, че може да се комбинира с градинското осветление (не било хубаво с LED осветление, трябва да се получи ефект да блести паничката). Струва ми се, че няма да върши обаче работа на етап ларви и нимфи, а само при полово зрели (и летящи) миризливки. Така че за още по-добър успех е добре ларвите и нимфите ръчно да се събират (в буркан с вода, де).
Сушата е жестока. От месеци във Варна не е капвала капка дъжд. Дърветата са добре, страдат храстите, а зелените площи в града са като минати с раунд-ъп.
Артишокът е много вкусно нещо. Маринован, на пица е просто класика.

Последна редакция: вт, 09 авг 2016, 09:18 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт