Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 497
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 964
нашите ябълки падат, но аз не и събирах, защото си мислих, че трябва да са зрели  ooooh!

ще се поправя Simple Smile рецептата е разпечатана и чака изпълнение  Laughing

# 511
  • Мнения: 6 792
От май до сега нито капка , но снощи си е поваляло и вятъра бели е направил.

# 512
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Къде е рецептата за ябълков оцет да се пробвам и  аз ,че доста ябълки падат от дървото.

# 513
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 964
Къде е рецептата за ябълков оцет да се пробвам и  аз ,че доста ябълки падат от дървото.

http://pep-4o.blogspot.bg/2010/04/blog-post_11.html Hug

# 514
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Благодаря за рецептата,st. Dobri .Ще опитам ,че има доста нападали ябълки от дървото.
Ето малко от моята реколта

# 515
  • Перник
  • Мнения: 5 071
МХ, страхотно изглежда реколтата ти. Това в купичката дренки ли са? Обожавам ги  Heart Eyes
Вчера при нас явно е духал вятър. Като се прибрах снощи доматите ми бяха тъжна картинка - сухи след 2 дни без поливане и полегнали на всички страни, защото съм ги връзвала само като сложихме колчетата - все не намирах време  Embarassed Е, снощи намерих по спешност. Първо полях, а после сред калта връзвах и на финала приличах на прасенце  Laughing

# 516
  • Мнения: 6 792
МХ красота , което ми напомня за миналогодишното сладко/желе от дренки вкусотия стана , трябва да видя дали продават и пак да направя няколко бурканчета.

# 517
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 964
МХ, на пеп-4о трябва да благодарим. няма нещо, дето съм го пробвла и да не е станало Simple Smile Simple Smile Simple Smile
 имам си два-три такива майстора в списъка, дето нямат грешка  Laughing

# 518
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Аз си ги ям дренките. Постояват няколко дни и омекват и така си ги изяждам всичките. Много ги харесвам. И на компот също са много хубави. Дръвчето е още малко и това му е цялата реколта. Ама са едри и вкусни.
А как прави сладкото ,  J_M_M. Мога да опитам с купени дренки.

# 519
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Оказа се, че брахме не в гората, а в полето бъзак (тревист бъз). Брахме отначало ентусиазирано, после по-малко ентусиазирано и доста бързо се оказахме в един ресторант.
Бъзакът малко мирише, наистина, ама не много. Освен това знам какво ще се получи накрая, така че прилежно се занимавам с обработката. И все пак, ако някой ми беше казал, че роненето е толкова охтичав процес, нямаше да повярвам.

Последна редакция: сб, 27 авг 2016, 23:28 от amica1

# 520
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Дренките запичат.Стават само за лек при мен, което почти не ми се случва. .
Аз питах за дървовидния вид.
Храстовидния пак е за лек.
Трябва точна доза.

# 521
  • Мнения: 6 792
Аз си ги ям дренките. Постояват няколко дни и омекват и така си ги изяждам всичките. Много ги харесвам. И на компот също са много хубави. Дръвчето е още малко и това му е цялата реколта. Ама са едри и вкусни.
А как прави сладкото ,  J_M_M. Мога да опитам с купени дренки.

ето рецептата

# 522
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Дренките запичат.Стават само за лек при мен, което почти не ми се случва. .
Аз питах за дървовидния вид.
Храстовидния пак е за лек.
Трябва точна доза.
Рецептата е кратка, затова я преписвам от "Българска народна медицина", том 3, стр. 422 на Петър Димков.
"Сироп от плода на ПОЛСКИ БЪЗАК
Приготовление: в буркан от 5 л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см, за да не вкисне, и стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в чисти бутилки, добре запушени. Държи се на студено, за да не вкисне."
Това е, точ в точ преписано със запетайките.

Последна редакция: пн, 29 авг 2016, 13:45 от amica1

# 523
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 964
Дренките запичат.Стават само за лек при мен, което почти не ми се случва. .
Аз питах за дървовидния вид.
Храстовидния пак е за лек.
Трябва точна доза.
Рецептата е кратка, затова я преписвам от "Българска народна медицина", том 3, стр. 422 на Петър Димков.
"Сироп от плода на ПОЛСКИ БЪЗАК
Приготовление: в буркан от 5 л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см, за да не вкисне, и стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в чисти бутилки, добре запушени. Държи се настудено, за да не вкисне."
Това е, точ в точ преписано със запетайките.

 Hug точно така го направихме миналата година.

Скрит текст:
накрая се уплаших да го давам на детето и бащицата си го изяде с чаена лъжичка.
не стана по-здрав от това  Peace

# 524
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Към скрития текст: И аз на детенце не бих дала, но отровността на полския бъзак е доста преекспонирана. Отровен е, но по-скоро е слабо отровен.
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sambucus+ebulus
Хубави актуални неща четох за антиоксидантното, противовъзпалително, противомикробно и противораково действие от Медицинския университет във Варна.
http://press.mu-varna.bg/ojs/index.php/ssm/article/viewFile/319/319

Последна редакция: вт, 30 авг 2016, 13:21 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт