Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 491
  • 748
  •   2
Отговори
# 555
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ех, това момиче!

Не знам колко градини станаха успешни по споделен тук опит, не знам колко хора се сдружиха, и колко се окуражиха да опитата да чоплят земята заради прочетено и написано тук, не знам колко вечери се постоплиха, заради мили спомени и идилични картини, свързани със земята; но със сигурносат знам, че една от големите ползи на темата ни е, че чрез нея мнозина се запознаха с това чудесно момиче, Avocett .

# 556
  • Мнения: 22 036
Разплаках се. Страхотно дете е Авоцет и има страхотно семейство. Бих се радвала да я видя като е тук. Дано да срещне и онзи младеж, с когото се разделиха.

# 557
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
лек да е пътят и към мечтаната Австралия Simple Smile да си изживее мечтата и ако така я тегли сърцето

Скрит текст:
пак да се върне тук
Hug

# 558
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 383
Здравейте!
Не знам дали тук е мястото за въпроса ми, но ще пробвам Simple Smile Вчера си купих едни много симпатични тиквички - Патисон. Взех ги с намерението по някакъв начин да ги съхраня и да ги ползвам за декорация. За съжаление обаче в мрежата не намирам достатъчно полезна информация и затова питам и тук. Имате ли идея как да ги изсуша или каквото там се правят?

# 559
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
за декорация трябва да са добре узрели Peace бели и твърди  Blush

просто ги остави и ако не са натъртени, ударени или наранени някак ще си изсъхнат сами

# 560
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
За малките, дребни тиквички ли става дума, или тези във форма на черпак, шише? Те си изсъхват сами в рамките на есента и зимата. Мястото където стоят не бива да е влажно, по-скоро да не са сред влага пряко до тях. Останалите тикви трябва да се изтърбушат, да поизсъхнат още и да се лакират. А за да получиш бутилка от другите през лятото им пробиваш дупка, после през малкия отвор измъкваш семето, правиш пясъкоструйка или просто пълниш вода и дребни камъчета/пясък, клатиш, изхвърляш и повтаряш доста пъти. Аз за четвърта година още не съм успяла да си направя хубаво шише, а тази година и загубих семето, не поникнаха.

# 561
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 383
Благодаря за отговорите!
Тиквичките ми са оранжеви, малки и кръгли. Изглеждат твърди и стегнати, без наранявания. Ще взема да ги завържа с по едно въже на простора. Дано да успеят да изсъхнат, че не искам да ги изтърбушвам. Дано да не забравя след време да споделя с вас резултата.

# 562
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
като прочетох "патисони" си представих това  Blush за тях писах  Peace



а какви са тези оранжевите? "турски тюрбан"?

Скрит текст:


# 563
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 383
Ами точно като на първата снимка са, само че оранжеви. Да не би да бъркам нещо  newsm78 Ама на етикета в магазина "патисон" пишеше.

# 564
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Снимките, които показа st Dobri са на ядливи тиквички. Вярно изсъхват, но и се развалят след година. Може би ако се изтърбушат и лакират... вторите доста по-бавно обаче, кората им е доста твърда. Някои само ги срязват на 2, махат семето и ги пълнят с ориз и кайма като за пълнени чушки и ги изпичат с кората. Ефектно е, все едно са в паничка. Ефектни са и първите по същия начин приготвени. Те са като тиквичките за пържене, много са крехки и вкусни. Тези, за които говоря аз се водят декоративни. Виждала съм във всякакви форми. Ето - кората им наподобява по цвят тези за пържене, но е значително по-твърда, вътре са почти кухи. Толкова е твърда, като изсъхнат, че ти трябва трион или нагорещено желязо за да пробиеш отвор. И цветът се променя. Останалите сме пробвали да ги "направя декоративни", да изкарат повече от зимата, ама се развалят. Лакирах ги, ама пак се наложи да ги изхвърля /и в никакъв случай тиква, тиквичка като се развали не се яде, нито се дава на домашно животно, ако не искаш да го прекараш през екарисаж/. Не съм пробвала да ги лакирам в началото на сезона, есента да видя какво ще стане. Ако пробваш пиши догодина дали са издържали, те ако изкарат лятото значи всичко е 6.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 14 сеп 2016, 09:29 от Tsv

# 565
  • Мнения: 4 587
Тикви и тиквички не могат да се съхраняват безкрайно. Кратути могат сто и повече години.

# 566
  • Мнения: 9 814
Здравейте!
Да ви попитам - искаме да си засадим ябълка. Много харесвам сорт Флорина. Четох, че ябълките задължително трябвало да се засаждат поне по 2 дръвчета и различни сортове, за да се опрашват взаимно. Наистина ли е така? И какъв сорт ще  енай-подходящ за опрашване с Флорина?  newsm78

# 567
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
нашата наследена ябълка е сама в двора  Blush не давам акъл, само споменавам Peace

използвам случая да помоля по-знаещите за помощ в разпознаването на ябълката и на това грозде Simple Smile снимано е във Велинград и там го наричат "царицата на лозята" Blush





и да покажа добива ни от доматки  Blush ние си ваканцуваме, те си зреят  Laughing



и другото  Blush


последното още не знаем какъв сорт е, но скоро ще го оберем и ще видим как е на вино  Whistling

# 568
  • Мнения: X
Последното прилича на отел, особено, ако е като желиран бонбон. Браво за реколтата!

# 569
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
отел имахме в старата градинка, това е по-различно на аромат и по-сладко, без леката тръпчива жилка  Blush може от климата и почвата да е, но е по-различно от отела, който познавам  Blush

Общи условия

Активация на акаунт