Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 459
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
amica, ти по рецептата от предната страница ли си правила сок от бъзак? Въпросът ми е по-скоро към 5-те см захар и оставяне на буркана на слънце. Наистина ли не ферментира? И как се разбира, че е готов?

# 541
Аз редя около пръст бъз и пръст захар. Завършвам с дебел пръст захар, който да покрива добре бъзака. Отгоре слагам тензух с ластик и държа в хладна стая месец. После прецеждам.
Разбира се, че е готов като видиш отделения сироп и захарта вътре ще се е стопила почти.

# 542
  • Варна
Аз редя около пръст бъз и пръст захар. Завършвам с дебел пръст захар, който да покрива добре бъзака. Отгоре слагам тензух с ластик и държа в хладна стая месец. После прецеждам.
Разбира се, че е готов като видиш отделения сироп и захарта вътре ще се е стопила почти.
Благодаря за насоките! bouquet

# 543
Добре дошла, Белокопитке! И дръвчета си сложете, за прохлада, за плод и за фън-шуй, както би казал Куркума.
Ще сложим, ще сложим, и за фън-шуй, и за...ракийка..  Wink Само че другата година, че още мислим кое къде ще е. Преди да е "поникнала" къщата-трябва да решим първо къде ще ги позоционираме Simple Smile))
Доволна съм най-вече заради удовлетворението, което ни носи. Да си видиш труда, дето се вика. Ма гъсеничка се подавала от домата-ми ще се подава! Като не е отровен, вирее гадинката. Като бях малка никога нямаше да посегна към този домат, но сега махам гъсеницата и си го хапвам с кеф! А дините ако знаете колко са вкусниииии, ммммм! Хубави, вкусни, големи като на осмокласник главата (благоверният така ги нарича). Около 400кв.м ни е градинката, но за нашето 4 членно семейство е достатъчна!
Благодаря за топлия прием и с удоволствие ще следя темата!

# 544
  • Варна-София
Ще ферментира на слънце, как няма да ферментира! Тази рецепта е абсолютно точно преписана от книгата на лечителя Петър Димков.
В нета хората споделят, че си ферментира, други, че го пазят да не ферментира, ако ферментира не го пият.
По Петър Димков 100% ще ферментира.
Моите приятели са го правили на тъмно и стана много вкусен.
Аз се повлякох по тях и също сложих на тъмно, а вчера в някои буркани видях наченки на ферментация.

Ето една подробна статия в която ферментационният процес на сиропа от бъзак е задължителна част от процеса на приготвянето му.
http:///2015/08/imunostimulating-elixir-by-petar-dimkov/

Тоест ферментацията ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА МЕ ПРИТЕСНЯВА.

# 545
Интереснo, че някои плодчета бъз/бъзак (?) горчат, а други не. Дали да слагам сироп от двата вида?

И малкото ми цветя, освен тагетисите, много им се радвам!

Последна редакция: сб, 03 сеп 2016, 17:02 от Анонимен

# 546
Здравейте! Имам въпрос. Преди 2 седмици сяхме ряпата-бяла, черна и червена. Днес я разредихме малко. Откъснатите листенца с малкото коренче ухаят невероятно! Стават ли за салата? По принцип на репичките пролетта им режа листата в зелената салата. Тези дали ще станат и те?  newsm78

# 547
  • Варна-София
Тези листа са по-груби и мъхести. Стават в супи, като зелен компонент, могат да се смесват със спанак/лапад в баници със зелено.

# 548
  • Варна-София
Направихме първия гроздобер. Захарност 23,5. Супер!
Смокините берем, та се късаме. Слагаме и за смокинова ракия.
А пък каква реколта от ябълки се очертава !!! Невиждана. От август месец не можем да насмогнем на лятната ябълка, а ме чакат десетина дървета с есенни ябълки.
Крушата - земята е покрита с паднали круши и 3 пъти повече са на дървото. Хареса ми една рецепта, наскоро я гледах по телевизията, искам да я споделя с вас:

http://www.bonapeti.bg/recepti/skons-s-shokolad-i-krushi/?filter-main=

# 549
  • Перник
amica1, като спомена смокини, да ви се оплача как закъсах със сладко от зелени смокини онзи ден  ooooh! Ходихме до Рупите. На отиване видяхме едни хора да берат крайпътна смокиня. Решихме, че на връщане ще си наберем и ние. Видяхме смокиня край пътя, спряхме и започнахме да берем. Мислех, че сме неподготвени, но мъжът ми изкара от някъде една торба, която напълнихме за нула време. Като ги премерихме вкъщи - 4,5 кг.  Shocked Още по пътя четох рецепти за сладко и реших, че не е чак толкова сложно. Започнах го към 10 вечерта. Е, оказа се, че това дупчене на всеки плод, 3 пъти варене и миене, после сироп не отнема малко време. До 2:30 през нощта се занимавах и сутринта мъжът ми заяви, че сладкото е рядко и му трябва още захар  Twisted Evil Отваряй 13 бурканчета, изсипвай сиропа, добавяй захар, вари, наливай пак в бурканите, затваряй. Аз повече с това не се захващам - ще си го купувам без да мрънкам, че е скъпо - има защо да е така  Mr. Green

# 550
  • Варна-София
Да-а-а, със сладката не се бърза. Работиш не само ти, а и времето работи за теб.
Че се дупчат и варят 3 пъти е едно на ръка. Това е само подготовката на плода.
След това, както при всяко сладко след първата варка плодът трябва да престои (пренощува), за да поеме захарен сироп и да пусне плодов сок. После пак се вари, макар и кратко. Проверка с капка на студена чинийка. Не се отчайвай, просто приеми, че времето за осмоза е допълнителният компонент, който досега не си отчитала.

# 551
  • На Дунава
Спомняте ли си нашата мила Avocett? Най-после има новини от нея (и гордия й татко) Simple Smile

http://www.gradinatanaslantseto.com/2016/09/blog-post.html

# 552
  • Перник
Спомняте ли си нашата мила Avocett? Най-после има новини от нея (и гордия й татко) Simple Smile

http://www.gradinatanaslantseto.com/2016/09/blog-post.html

Много интересен разказ. Дай Боже повече такива деца на България...и да се завръщат тук все пак.

# 553
  • в здрача
Само ей такива новини искам да чета. Bibiana_ благодаря, че го сподели с нас.

# 554
  • Варна-София
Авосет ме разтопява!

Общи условия

Активация на акаунт