Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 492
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush аз не само за полския бъзак съм така.
не знам защо доста хора си мислят, че щом е билка, значи е безвредна - само помага.
е, не е така.
преди години в пресата писаха за една баба, която беше отровила внучетата си с някакви билки против кашлица.
бащицата беше подбелил очи от някакъв чай от черен оман, даден му от "бате" пак за кашлица ...

всяка билка е и отрова. трябва си знание и умения, а аз ги нямам и за това не искам да рискувам.

Peace мое виждане си е и никого не задължавам с него  Peace

# 526
  • Варна-София
Така е, всичко е в дозата. То и вода в големи количества вреди.

# 527
Сироп от черен бъз се продава и по аптеките и е подходящ за деца.
Аз правя всяка година от бъзак, но ефект не съм видяла в описваните му качества за имунната система.
Отровни са зелените плодчета. При нас последно преди седмица не бяха узрели още всички.
За отравянето наскоро четох статия за дядо, който се натровил с тиквички от градината му. Били горчиви, но си ги изял. Тиквичките и още някакви зеленчуци можели да натрупат някакво отровно в-во, от което идвало горчивия вкус.

# 528
Навремето отровите са ги правили точно с билки  Grinning И аз не съм голям познавач, за това си бера само мащерка, жълт кантарион и лайка.
Сокът от бъз ми е много силен и натрапчив като вкус. То повече от лъжичка две не мога да кусна.

# 529
  • Варна-София
За отравянето наскоро четох статия за дядо, който се натровил с тиквички от градината му. Били горчиви, но си ги изял. Тиквичките и още някакви зеленчуци можели да натрупат някакво отровно в-во, от което идвало горчивия вкус.
http://www.mediapool.bg/smartta-na-pensioner-za-kogoto-se-predpo … e-news238231.html
Бая се замислям за горчивите краставици. Скоро ми се случи такава "Гергана" купешка.

# 530
Да, точно за този случай беше статията в немско издание.
Когато зеленчуците страдали от стрес, можело да произвеждат отрови.
Рискът от мутация се увеличавал ако градинарят сее от собствени събрани семки всяка година.

# 531
 Векове наред хората са си сяли от собствено събрани семки и не е имало мутации. От майка си наследих две кошници и една кутия със семена. Това не са някакъв сорт или хибридни, а просто харесаш някоя диня, пъпеш, камба, и взимаш семето. Така е било, нямало е друг начин. Ако загубиш някое семе, отиваш да мяцаш на съседката.

# 532
  • Варна
По-скоро опитват да пробутат идеята си да купуваме от "техните" плодове и зеленчуци, в краен случай- от "техните" семена.   "Отглежданите у дома зеленчуци крият особен риск в тази насока, казва Мария Рот"...Преди около  4-5 месеца имаше някакво "проучване", че домашната храна би била опасна. Изводите- всеки да си направи.

# 533
  • Перник
Все повече хора се преориентират от индустриалната към домашната храна. Нормално е намаляването на печалбите да не се харесва на корпорациите и да се опитват по всякакъв начин да си върнат клиентите  Peace

# 534
Разните му експерти прекаляват със сигурността и контрола според мен.

# 535
Мутацията не е нещо лошо - по този начин се създават нови сортове... Дарвиновата еволюция се крепи на идеята за мутационните възможности на организмите...

# 536
  • в здрача
Имаше една теория, че местните сортове си изграждат имунитет към местните заболявания. Ако си събираш семена, които на всичко отгоре са имунизирани към някои болести няма да си купуваш ни семена, ни препарати за защита. Де отиде печалбата.
Искаха да забранят събирането на семена, то щото ние не разбираме от зеленчукопроизводство.
Преди години се водеше кампания домашното кисело мляко е опасно, дайте ни го, да го пастьоризираме и си купувайте обезопасено...

# 537
  • Варна-София
Имам една праскова, която се появи, вероятно от пъпкова мутация след хашладисване. Има топъл тропически вкус и който я опита, казва с пълна уста: "М (кратко и изненадано "м"), ма тя много хубава." От изненада нямат време да оформят напълно думите. Смятам да я развъдя на местно ниво.
За дядото - "Лека му пръст на човека", но ми се иска да измъкна онези хубавите финални думи от "Война на световете", че ничия смърт, на никое същество на земята не е била напразно. Неговият случай е влязал и в Уикипедия и е станал повод за много изследвания. Ако от това следва, че няма да отглеждам краставици и тикви(-чки), без да съм осигурила редовно напояване - нека така да бъде.

Последна редакция: ср, 31 авг 2016, 14:02 от amica1

# 538
Добър ден на всички!
Тази година със съпруга ми купихме място, близо до града е, и за първа година отглеждаме зеленчуци! Според моето скромнно мнение добре ни се получава...засега Grinning Отглеждаме си домати, краставици, чушки, камби, боб, зеле, праз-лук, ряпа и т.н. Записвам се, защото ще ви чета с интерес Simple Smile
Спорен ден на всички!

# 539
  • Варна-София
Добре дошла, Белокопитке! И дръвчета си сложете, за прохлада, за плод и за фън-шуй, както би казал Куркума.
Много ме радва ей тоя сезон, когато започвам да правя ябълкови сладкиши и стържа ябълките заедно с корите, защото знам, че нашите не са отровни.
Тези дни вали по малко и това сложи край на жестоката 3-месечна суша.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 10:33 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт