Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 105 526
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • на пъпа на Златията
Амика ,
Някой рече, не помня къде, че във Варна имало такова зеле.На ментето пише отпред Кьосе а отзад Кьосе 17 .
МХ,
Истинският български чесън е с бели люспи ,средни и не малки глави,малко по малки от китайския, поне в Златията става такъв. . загубих го тая пролет , не го прибрах на време и изгни.Последно си го завъдих преди 5 години от селото на Вес. Дано го пазят още. Къде се загуби тя?
Имам пролетняк. Дребните здрави  главички,пак с бели люспи.
Ще садя сега от него и за есеняк да видя,дали ще стане по голям.
Садя само крайните скилидки за семе, допускам и садене от втория ред че са по големички..За ядене садя средните.
Алис ,
Това не е български чесън, вдървена му е средата и е с червени люспи.
Българския чесън не се двои главата като показания. .

Преди 3 години попаднах на едни семена от зеле ,като нашето кьосе,ама  със цветове като картинка.Италианско. 
Пишеше че не мръзне. На 2 пъти се опитах да сея, но не никна . Имах и още семена ама се поболях и мишките ми се качиха на главата и без внимание за 1месец ми изядоха семената.Имах и семе от мое зеле кьосе.Ако някой има хубаво зеле да не реже зелето , да го  остави за семе.

Последна редакция: пн, 31 окт 2016, 02:35 от rorik

# 706
  • Перник
С тия красиви снимки, ще ме накарате догодина и аз да засея кейл. Пък току виж съм си го и изяла - аз умирам за всякакви зелении Laughing
Сланата в събота сутрин сложи край на тазгодишната ми градина. Яд ме е, че в петък не откъснах последната тиквичка и доматите, ама здраве да е  Simple Smile

# 707
  • на брега на Дунава
rorik ,не знам дали си права за чесъна.По нашия край /Русенско и Търновско/ е такъв като на Алис /с розовеещи люспи/. Дали се дели на помня, но розовата люспа я помня от баба още.
Според публикации от интернет :
" Част от потребителите вече са се специализирали в търсенето на родния продукт. Основното, по което различават българския чесън, е липсата на лютив вкус и леко розовата люспа."
" Забелязали сте, че голяма част от чесъна на пазара е внос. Ценни български сортове чесън изчезнаха през последните години, заради недостатъчно финансиране и срив в производството, съобщават учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив пред БНТ.
Поради липса на средства специалистите вече не извършват селекция на културата. За да не бъдат изгубени образците с чеснов лук, институт “Марица” поддържа минимален генофонд.
Българският чесън започва да изчезва още в края на 90-те години. От 10 хил. дка площите в страната постепенно намаляват до около 3 хил.
 Институтът по зеленчукови култури не продават посадъчен материал, липсват вече ценни български сортове."
И показват ето тази снимка :

# 708
  • в здрача
Замислихте ме, ама аз чесън с розова люспа, дори и леко розова никога не съм виждала /хем съм от този район/  - като този на снимката. Дори и когато съм купувала чесън, защото не всяка година "става" чесъна, или поне не в достатъчно количество.
Аз чесъна го знам като зимен и летен. Единия вече го загубих и не мога да намеря.
Една година стана едноглав, т.е. целия - една скилидка. Много малка част имаха скилидки и ги оставих за семе. Да е лют, колко да е лют  newsm78 то по отношение на лютивостта е въпрос на вкус, като лютите чушки - някои ги ям, а други едвам близвам. Моите люти чушки баща ми яде като бонбони, а аз неговите както казах мога да ги ближа с цяла тенджера ядене.

Лука не стига, че стана малко, ами и "хубавите" глави като ги срежа и започвам да пощя и да изхвърлям наполовина. Каквото - толкова.

Градината вече е разчистена и изорана.
Цели 3 тикви събрах /и още 7 дребосъчки за животните/.
И последните ябълки набрах.
Купих си дюли, че нещо изсъхнаха и двете дръвчета и тази седмица ще правя желе и с това приключвам тази година.

# 709
Рорик, дори да има и друг вид чесън с розовееща люспа, от този съм доволна. Садя сега и става готов през юни. Тогава изкарва цветоноси (затова се получава твърдото стъбълце отвътре). Не бях виждала чесън да цъфти, но този е такъв. Не му пречи това. Обикновено в края на юни го прибирам. Не се запазва до следващата есен, но пък рано напролет е пръв сред луците. Имала съм пролетен и есенен бял, но ги изгубих. Този, който вече пътува към МХ Simple Smile, го садя в песъклива почва и става с прилично едри главички (съответно скилидки). По-дребните ги ядем,  по-едрите садя. Когато имам да обеля повече чесън, заливам скилидките с вряла вода, изливам и беля.

# 710
  • Перник
У нас мъжът ми е експерт по чесъна - сади всякакъв и по всяко време. Редовно сади какъвто сме купили от магазина - испански, китайски, български... А като си науми, че иска 100 % български, купува от бабите на пазара. Но глава до сега не се е получила - винаги е една скилидка, независимо колко е едра. Последния го сади през август, когато пресажда и ягоди. Прочел някъде, че било полезно за ягодите да има чесън при тях. Та в момента си имаме в изобилие пресен чесън  Simple Smile

# 711
Още не съм садила чесън, та да попитам, кои скилидки, по-малки, по-големи , кои садя. Сега съм болна и няма да е до другата седмица, но това е положението. Гледам ли с какво нагоре ги слагам, иначе дали ще покълнат newsm78. Благодаря ви предварително Hug

# 712
  • в здрача
Крайните скилидки - тези които са най в края на главата. Вътрешността - за ядене.
И с дупето надолу, т.е. острата част да стърчи нагоре.

Не помня кое - лука или чесъна можеше "да се завърти" ако е насято не както трябва.

# 713
# 714
Привет, записвам се да следя темата  bouquet

# 715
Ето ми зелето - само по външен вид разбира ли се дали е Кьосе?

Увеличава се при кликване върху снимката.

# 716
  • на пъпа на Златията

Благодаря за инфото.
Но аз нямам спомен в Златията да е саден чесън с червеникави люспи.
Пак ще питам оцелелите  по стари баби.
Намират се 3 сорта по село в момента. Ще видя  да ги завъдя.

Аз кьосето го познавам по това че са му крехки листата и е по светло зелено.
На така наречения Балкан, Кьосе 17 са му по тъмно зелени и  са по жилави листата. .
Също и по вкуса . Направо сладнее. ,

# 717
  • Пазете Гор
Съгласно моите книги сортът Зимен 17 има розови люспи. Не помня обаче някой да си е купувал за любителски цели племенен чесън. При чесъна дългото поддържане на една семенна линия води до сдребняване на главите и затова периодически фондът трябва да се обновява. Всъщност начините са сдобиване със семе си бяха и са два:
- обмен с приятели
- баберкуване (пабирок) - наминаваш с една престилка по промишлените площи с чесън. Такива сега има по-ограничено в Югоизточна България.

Оптималният момент за засяване на чесън за глави е ноември, началото. Вече няма муха, а възможност за вкореняване  - има.

Омръзна ми да слушам разните производители на посадъчен материал как нямали "финансиране". Какво финансиране, бре, вие сте производствено предприятие. Ами финансирайте си се, бре холан! Произвеждайте каквото ви е вменено като основна дейност, и каквото твърдите, че умеете като никой друг! Продавайте си стоката, печелете пари и така. Нали и сортовете ви са чудо на чудесата! Само че, ако ви бяха наистина толкова хубави, чисти и надеждни сортовете, дали производителите щяха да търсят посадъчен материал другаде? Или комай качествата на продукцията ви са само на хартия.

Като ви финасират вас, защо да не финансират за нещо си и мен, или комшията, дето има сервиз? Той поне бачка по цял ден, а в институтите им в делничен ден след 11 часа няма никой, ама никой! И кой да даде парите, с които да ви финансират всичките готованци, а?

# 718
За финансирането на тия мангали индустриалните земеделци без извинение... имам земеделска земя 5 дка в провинцията. Майка ми не знаела, че трябвало да се "регистрира" някъде, каквото и да означава това. Обявили я за "бяло петно" и някакъв тарикат я "регистрирал", още не го знам кой е. Две години взимал субсидии за нея без да я обработва. Така че ако имате земи вижте какво се случва с тях. Нищо чудно някой "земеделец" да печели и от вашата земя, без да си мръдне пръста. Сега майка ми опитала да даде земята под аренда и й казали, че трябвало земята да е регистрирана. Отишла в поземлената комисия и така разбрала какво се случва в прекрасната ни държава  ooooh!

# 719
  • Пазете Гор
Знаеш ли, такива обобщения на едро... и подобен език не са никак подходящи в темата. Сигурна ли си, че тук не пише никой арендатор, за когото подобни квалификациия са меко казано обидни? Получило се е много неприятно нещо, но има начини да се поправи. Сама казваш, че се е изяснило с едно отиване в поземлената комисия. Какво трябва да направи държавата - да сложи до всяка неизползвана с десетилетия нива пъдар ли?

Възстановяването на собствеността върху земите с въвод във владение стана преди около 20 години, а някъде и повече. Имало е време човек да се е поинтересува какво става с земята му. Има много страни по света, в които ако не се интерсуваш от земята си - тя влиза във поземлени фондове, чрез които се ползва, без да губиш права върху нея. Има и страни, при които собсвеността направо се губи, или се налагат сериозни данъци.

Тук изобщо не споря, че злоупотреби са възможни и се случват. Но ми се ще да определям причините за това с по-малко люти клетви и поовче собствена отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт