Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 105 492
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Миналата година и ние имахме кейл - действително не мръзне през зимата. Но ми беше сух и твърд като вестник, той вероятно затова и е толкова държелив на студове. Единствената му за нас ядлива форма, която открих, беше чипс: листата се измиват, подсушават и нарязват/накъсват на удобни хапки, овалват се с подправки, сол и мъничко зехтин и се сушат. Аз нямам уред за сушене, затова го направих на фурната на 50 градуса с вентилатор. Може и да се пекат, но аз се съмнявах дали ще налучкам температурата, че да си останат хем зелени, хем с хрупкава коричка.

В крайна сметка тази година на повторих с пустия му кейл.

# 691
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Листата стават за баница и за супа. В баницата на мен ми хареса . Само най-пресните листа . Иначе си е красиво листното зеле. Пак ще посея на пролет.

# 692
  • Мнения: 692
Къдравото зеле е нещо като национално ястие в Холандия. Издържа на вън при минусови температури и се бере след като темепратурата е паднала под нулата. Тогава се счита , че е най-вкусно. Листата се нарязват на ситно, сваряват се и се объркват с картовено пюре с краве масло. Яде се с пушена наденица, задушено телешко, говеждо, може печено пиле. Побългарено може и с пържолки  Laughing

http://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/koken-recepten/vraag/41 … ypische-hollandse

# 693
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
говори ми, говори  Crazy

аз исках като китка да си го гледам, ама сега смея ли? Laughing надебелявам само като ви чета, да знаете  Blush

въпрос ребром. как да го търся това зеле в България? кейл? или си има друго име?

# 694
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117

Още се нарича къдраво зеле или
VF Borecole Redbor
/Kale Seeds - Redbor/
VF Borecole Winterbor
Има семена ето тук :
ЕТ "Русков комерс"                  
София 1612, ж.к. “Хиподрума”, ул. “Юнак”, бл. 128, вх. А, ап. 15, V ет                  
Тел.02/958 70 30   GSM 0899/ 873 898   e-mail: rousscom@abv.bg                  
ОФЕРТА ПРОФЕСИОНАЛНИ СЕМЕНА  BALL COLEGRAVE                  

# 695
  • Мнения: 1 751
Почти се навих и аз, много е красиво.
Започвам с копаенето на градината, имам много цвекло, пащърнак, и още малко моркови за вадене, треви за чистене, от чесъна съм много доволна и пак ще си сложа на същото място, явно налучках неговата си леха  Simple Smile Мисля и 2-3 дръвчета да си сложа. Абе има си доста есенна работа.

# 696
  • Мнения: 2 208
Не съм копала, не съм вадила пащърнака, морковите, цвеклото, алабаша. Ако ги извадя, как ще ги съхраня във фризера newsm78, научете ме Hug

# 697
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
И аз сложих две дръвчета -дюля Хемус и круша Юнска хубава. Някой има ли от тях и доволен ли е от сортовете ?  newsm78
Колкото до копането то край няма.  Гледам много да не копая . С вила обръщам/разрохквам/ колкото ми трябва и мулчирам с окосена трева лятото. Гледам да няма непокрита почва. Така остава рохкава и влажна. Доматите ги садя на редове като  междуредието напролет ще  е ред , а реда пътека. През лятото пътеката е мулчирана с трева. До пролетта е изгнила и разнесена от червеите и е чудесна за сеене /садене/. Повечето трева от плевенето оставям в редовете. Само най-големите и жилави треви трупам на компост.
Стремя се да отглеждам растенията като в пармакултурата или по -точно като в природата. Харесвам принципите на земеделието на Зеп Холцер.
http://garden4u.ru/velikie-zemledelcy/zepp-holtser-i-ego-permakultura.html
Ще направя и малко водно пространство , което да влияе върху микроклимата. Запазила съм дувари и подпорни стени пак със същата цел.
marsie ,ще пробвам този начин на приготвяне на листното зеле. Колко се вари ?

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 21:17 от МХ

# 698
  • Мнения: 2 208
У нас само моя син и приятелката му го ядат, пържат го със яйца, казват страхотно ставало, аз така и не го опитах. Три корена имам огромни станаха. Peace, само им бера листата и те все растат ли растат, моето е малко по-различно, ей такова е http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%9A%D0%B5%D0%B9%D0%BB+Lacin … ana.html?u=100067

# 699
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
 ooooh! три вида са, а нито едно не е лилаво ooooh!

не че това ще ме спре Blush но все пак лилавото ме потегли/ ако никой не го яде поне китка ще си имам  Blush

# 700
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Купих целина глава.
Ако я бодна в земята дали ще оцелее през зимата?
И миналата година и тая не можах да си намеря семе от бялото зеле кюсе и не садих.Правя разсад и като го видя какво е го изхвърлям.
На пазара има само  от  това със зелените листа. Яд ме е да го гледам. Поне купих от една комшийка,че знам как го гледа. 
Дали някъде се е запазило някъде семе от това зеле?

# 701
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Рорик, Целината ще оцелее и ще цъфне напролет,но само ако зимата не е много люта. Аз я слагам в саксия и цяла зима си бера листенца пресни и свежи.
Търсих и аз такова зеле , но не се намира. Всички пишат ,че е кьосе , а не е. И с чесъна е така. Търся си истински български чесън дето не става с много едри скилидки , леко червенее люспата и не е така лют. Само в някое забравено от бога и хората село може да се е запазил, но не съм го намерила още.
st. Dobri, има разлика в имената. Не е едно и също . Моето е Kale 'F1 Redbor'. Има го в каталога на посочената фирма. И си изглежда точно така Красиво е. Аз май го ползвам повече заради това.

Последна редакция: сб, 29 окт 2016, 23:10 от МХ

# 702
  • Мнения: 692

Колкото до копането то край няма.  Гледам много да не копая . С вила обръщам/разрохквам/ колкото ми т
marsie ,ще пробвам този начин на приготвяне на листното зеле. Колко се вари ?

Toчно колко се вари не съм засичала , но се вари докато омекне, някаде 10-тина минути. Като го опиташ да не е жилаво с неомекнали фибри.
Ето нащто зеле на фона на тиквите  Laughing

 

# 703
  • Мнения: X
Искате да кажете,  че продават семена менте за зелето ли? Имам още малко семена, не съм купувала тази година. Мисля, че се получи кьосе - големи меки и леки глави. Харесвам го.
МХ, прати ми пощенски адрес, за да ти изпратя малко чесън да си захванеш сорта. Този ли търсиш?


# 704
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Това , което обявяват като зеле "Кьосе", е някакъв друг сорт , както със семената на домати "Идеал". Уж "Идеал" , а не са доматите , които познаваме от преди 15-20 и повече години.

Общи условия

Активация на акаунт