Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 105 501
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: X
Честно казано не бях се интересувала точно какви пъпеши съм купила - посочих на продавачката на разсада от кой вид искам според картинката. Embarassed Но сега разгледах в гугъл инфото и знам, че сме яли пъпеши от сорта  Конкурент хибрид (Concurent F1)
Снейк, благодаря! Излиза ми само цена за 100 г. Нищо, не е проблем. Simple Smile
Още не съм извадила пащърнака и морковите. Не знам дали няма да загният при тия дъждове.
За малини сорт Люлин се слави с добро име.

# 676
  • Мнения: 2 208

Сиси, сега - балучката за да имаш пресен напролет.
Арпаджикът го сади в ранна пролет.
Малините и къпините доколкото знам се режат напролет.
bouquet

# 677
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Аз предпочитам предзимно засаждане и на балучката, и на арпаджика. Това не пречи, разбира се, напроилет да се слагат тук-там отново.

Режа до дъно сортаЛюлин през декември. Някои дсруги сортове се изрязват на височина 30 см през пролетта, като се премахват само някои остарели клонки. При къпините изрязвам до дъно плододалите клони, а оставям тазгодишните леторасти - те ще плододават през лятото на 2017. При касиса се оставят едно-, дву- и тригодишните клони.

Спанакът ми вади първи същински листа. Напролет ще е сочен като бурен!

# 678
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Тазгодишното ни кулинарно откритие: шницели от тиква. Традиционна панировка (брашно-яйце-галета-яйце), а тиквата нарязана на плоски парчета с дебелина сантиметър, леко осолени. Приказка!
Честит Димитровден!  cheers

# 679
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Тазгодишното ни кулинарно откритие: шницели от тиква. Традиционна панировка (брашно-яйце-галета-яйце), а тиквата нарязана на плоски парчета с дебелина сантиметър, леко осолени. Приказка!
Честит Димитровден!  cheers

Хм, това звучи много вкусно. Ще се пробва задължително, въпреки че у дома само аз ям тиква  Simple Smile

# 680
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
А тиквата сурова, варена, печена предварително?

# 681
  • Мнения: 3 270
Според мен трябва да бъде сурова, а и е нарязана на съвсем тънко  newsm78
Ще пробвам, хареса ми идеята  Peace

# 682
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Рецептата е много популярна в Австрия. Тук тиквата я имат за зеленчук и си я готвят. Тиквена крем супа, тиквен сос за спагети, запечена на фурна с моркови, картофи, зелени подправки, цитрусови корички и зехтин...

Конретно на въпроса - тиквата е сурова. Осолява се предварително и, ако е много твърда, може да се остави осолена няколко часа. Аз този престой й го осигурявам в компанията на нарязан на кръгчета лук, ей така, да си обменят добри идеи. После махам лука и панирам.
Моята тиква беше много твърда, но шницелите станаха перфектни и крехки.

# 683
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Вадих цвекло. Втората половина на лятото беше малко сушава, та главичките са интензивно-червени. С две парчета колкото орех оцветявам 90 л бидон със зеле.

Набодох арпаджик и чесън. Съвсем в срок.

На мястото, където изхвърлих цветните стъбла на миналогодишния магданоз, след последните дъждове са покълнали няколко стотици хиляди млади магданозчета. Те са някаква междинна форма - обикновено магаданозените растения, поникнали преди зимата, на следващата пролет изкарват цветонос. Тоя обаче, ако успеят да презимуват на фаза до първи същински лист, имат двугодишен цикъл  - както пролетно засят магданоз.

Просто стават по-рано и правят по-плътна леха. А нима има нещо по-градинарско от плътната като китеник леха магданоз?

# 684
  • Мнения: 2 208
Утре и аз ще садя магданоз и чесън или в събота. Трябва и да покопая ама хич не ми се занимава. Цвеклото не съм го вадила и пащърнака не съм, имам и алабаш те нали не мръзнат , не е още много студено....

# 685
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Не съм вадила още червеното цвекло , но се надявам да няма замръзване до средата на ноември и тогава ще го прибера. Тази година стана супер. Не знам на какво се дължи , но е едро , свежо и крехко. С него обиколих лехата в пипера и слабо лютите чушки рибки. Направи красиви свежи листа , от тях правих баница /само от по- светлото цвекло /. Едното е много червено с червени листа, а другото само розово със зелени листа.
Засадих малко чесън , но арпаджика и аз го слагам рано пролетта.
Иначе боднах едни балучки през август и сега имам чудесен зелен лук . И спанак с по няколко листа , съвсем свеж .
Ягодите разсадих в края на септември и се прихванаха бързо от хладното време.
И салатки разсаждах тази неделя , но имам още и се надявам на циганско лято.
Имам едно листно зеле , което май за красота го гледам ,че само веднъж ядохме листа от него.

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 00:03 от МХ

# 686
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
 Crazy ихаааа. красиво е  Hug

не знам как е на вкус, но е много ефектно Simple Smile

# 687
  • Мнения: 19 990
Това е кейл. И аз го имам за красота Simple Smile Цедя сок от него всъщност. За ядене не знам как да го готвя.
Посях го за смутита. Много е полезно с висок процент на хлорофил, но смутитата са ми гадни и така го префасонирах за сок от време на време.

# 688
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 749
зелето не мръзне зимата. това дали ще издържи?
представям си каква красота ще е през зимата и рано напролет, когато няма нищо цветно  Crazy

# 689
  • Мнения: 19 990
Пише, че обича хладно и може да издържа до замръзване на земята.  Сее се рано на пролет. Може и през лятото, но на полусянка. Обича да е до цвекло, целина. Мрази се с боб и ягоди.

Забравих да ви питам нещо. Вече няколко пъти садих марули, но стават  жилави, въпреки че късам млади листа. Кои видове салати стават по-крехки?
Не знам аз ли нещо не правя като хората, защото и морковите ми са жилави, въпреки че не са дебели.

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 09:49 от Пролетен дъждец

Общи условия

Активация на акаунт