НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 106

• 105 384
  • 728
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
При проблеми със съня и съответно липса на енергия за тренировки от личен опит споделям:
- не намалявайте твърде много В, в никакъв случай под 50 гр.
- редувайте дни с малко с дни с повече В
- при възможност, увеличете движението - плуване, колоездене, ходене пеша в бързо темпо са добър избор, защото хем изморяват, хем не изтощават чак
- преди кардио тренировка малко тахан зарежда чудесно
- не забравяйте за магнезия
- повече време на слънце
- някакъв В вечер - плод, шоколад, малко ориз, по 1 картоф, нещо с овесени ядки. (след малко ще пусна в темата с рецептите вариант на чудесен домашен шоколад)

Мен лично изобщо не ме интересува какво точно пише където и да е.  Mr. Green Защото ми казват, че е добре да не ям никакви В и да стана машина за горене на мазнини. Е, добре, ама след неколкократни опита да държа В изключително ниски за по-дълго време, установих, че няма да стана машина, а ще стана човек, който ще се скапе (буквално) от недоспиване. Отделно дето цикълът ми се скъси твърде много и имах усещането, че хормоните ми се разбутаха...Ако така трябва да карам 6 месеца, за да се адаптирам евентуално, ами не, благодаря.  Stop

Така че, момичета, да, четете, образовайте се, но преди всичко ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ и СЕ НАБЛЮДАВАЙТЕ! Това, което работи за един, не е подходящо за друг. Женските хормони сравнително лесно могат да се разбутат, а после трудно влизат в релси отново.
А тези, които имат проблем с щитовидната жлеза, КАТЕГОРИЧНО съветвам да  НЕ държат ниски нито въглехидратите, нито калориите (второто важи и за останалите).

Относно мазните меса, ям ги и в топло, и в студено време. Разбира се, и аз имам периоди, в които като цяло не ми се яде много месо, тогава не се насилвам.

Относно въртенето около печката и фурната, ами хич не се и въртя. Готвя семпли неща, които не изискват наглеждане през 5 мин. Например правя тава вратни пържоли и после 2 дни поне ям в различни комбинации.

# 271
liola ... искаш да кажеш, че излишния белтък минава през гликогенеза, за това и е възможно да караме под 15%В, ако завишим протеините. Мазнините си остават около 70%, за това и те са основен източник. Това е което знам изчитайки нужна информация обоснована с клинични изследвания. Дано не съм се подвела с нещо.
Oпределено ,част от протеините стават на глюкоза ,но това е по-бавно и не предизвиква такъв пик.Този пик е след 4 час.Аз не съм почитател на тотално елиминиране въглехидрати ,всеки трябва да си намери своя процент,защото всеки е уникален.Освен в случаи на тотална непоносимост като беше при Жаклин.
По принцип,когато не се постига смъкване на КЗ и тегло,се препоръчва намаляване на протеините и увеличаване на мазнини  в рамките на нуждите на всеки.

# 272
  • Варна
liola така е. За това редувам 50гр. и под 10гр., а и вдигам калориите поне 2 пъти в седмицата до 2000, за да не стоя постоянно в монотоние на 1500ккал.
Целя отслабване.
 За сега съм -2см. от бедро и 4см от талия. Свалям бавно на цифри. 68->66 за 15дни.

# 273
  • Балчик
Много готин разговор се е получил - за крем-карамел и фекалии....Някой рецепта за режимна баклава да знае?  #2gunfire Laughing

За мен такова нещо като режимен крем карамел и режимна баклава няма. Извинете ама без карамел кремът не е карамел. И без захарен сироп баклавата не е баклава. Да не говорим за корите- с какво мислите ще се заменят?
Или сме на режима, или не.

# 274
  • Варна
Много готин разговор се е получил - за крем-карамел и фекалии....Някой рецепта за режимна баклава да знае?  #2gunfire Laughing

За мен такова нещо като режимен крем карамел и режимна баклава няма. Извинете ама без карамел кремът не е карамел. И без захарен сироп баклавата не е баклава. Да не говорим за корите- с какво мислите ще се заменят?
Или сме на режима, или не.

Баклавата си е чиста шега според мен.
А карамела... имат право да си го наричат така. За 2 години във фитнеса на какви ли не кулинарни издевателства съм попадала и самата аз съм интерпретирала. Харесва ми това, че въображението в кухнята работи на макс и кара да се ицползват храни, които изцяло променят вкусови навици. Поне на мен така ми действат. Готино Grinning

# 275
Юлинга, като потърждение на мнението ти, идвам да кажа, че снощи след малкото ориз, спах като заклана!
Непробудно! След месец и нещо сън по 4-5 часа, снощи легнах в 24 часа и сутрината в девет едвам отлепих. Явно няма да ми стане номера с без никакви въглехидрати, ако не броим тези от зеленчук де.
Може би на три дни ще зареждам с 50 гр ориз или овес, ще видя как ще ми се отрази.
След неколкодневен от за от месо, буквално ми се гадеше, сега се напукам със кисело зеле с ребра, мазнички и люти чушки, екстра ми беше:) Може ми наистина трябва да се разнообразяват рецептите, че да не писва толкова. Когато нищо не ми се яде спасявам деня с яйца, тях мога да ги ям по 5 на ден, не ми омръзват:)
Мислех че след ориза на вечеря днес ще съм подута и задържала вода, не се случи, коремът ми е дъска и съм си точно 56,5 кг. Може и утре да цъфне плюса, ама не в важно, нали спах:)

# 276
  • София
Хубаво де, няма да го наричаме крем карамел, може ли  - палачинка?  Mr. Green Като си правя яйца, мляко и протеин в тиган, така му викам. А като го правя в по-голяма доза в тимбалчета  Mr. Green или в тава (когато ме мързи) му викам крем карамел.

100% подкрепа за поста на Юлето. Но всеки трябва да си мине по пътя и да изпробва себе си, поносимостите и реакциите си, както и да изпие горчивата супа от последици (евентуално и за здравето си)
Вече на доста места се споменава това, че има поражения върху ЩЖ от твърде ниските В за твърде дълго време. Внимавайте.

Жаки, Змия,
браво на вас  bouquet

# 277
Вече на доста места се споменава това, че има поражения върху ЩЖ от твърде ниските В за твърде дълго време. Внимавайте.

Къде мога да почета повече по темата?

За десерт пробвайте fat bombs - всякакви разновидности с кокосово масло, какао и фъстъчено масло има. Друг вариант - сметана, кокосови стърготини и малко вишни/ягоди/берита...

# 278
  • Пловдив
Blackisback, ето тук например: https://authoritynutrition.com/low-carb-and-womens-hormones/ (и за всички, които ги интересува въпросът за хормоните и храненето).

# 279
Blackisback, ето тук например: https://authoritynutrition.com/low-carb-and-womens-hormones/ (и за всички, които ги интересува въпросът за хормоните и храненето).

Сърдечно благодаря  Hug

# 280
  • Бургас
Снощи бях на една лекция озаглавена "Здравословен живот". Някъде посредата, (беше 3ч), усетих, че лектора е вегетарианец. Използва много доводи да ме обори, че сме пригодени да сме тревопасни ( зъбите ни, киселините в стомаха, ензимите, дължина на дебелото черво, нокти...). Следващата седмица ще бъде само за храненето, ако може да помогнете с доводи, за да не живеят хората в заблуда. Идеята беше реклама на FLAVON..

# 281
Да ти кажа, през краткото време, в което бях вегетарианка се мислех за едва ли не по-висш разум. Като реших да мина на суровоядство, нямаше кой да ми излезе с никакви доводи, че това не е най-правилното хранене. Сега съм тук и вече не искам никого в нищо да убеждавам, нито пък мен да убеждават.

Може ли да ви питам /след дъжд качулка, щото вече пристигна/, този желатин как е според вас? И как да го приемам?

http://in.iherb.com/Now-Foods-Real-Food-Beef-Gelatin-Powder-1-lb … M0CFfMV0wodiI8M8A

# 282

Yulinga,
интересува ме когато не си спала и не си се чувствала добре, хранила ли си се достатъчно с месо?
В смисъл колко месо си консумирала? Аз много чета чужди форуми и едната теория е тази, за която и ти споделяш, но другата е, че се яде недостатъчно месо и оттам гладуване за организма, проблеми с меатболизма и т.н.

# 283
  • Пловдив
Joyplovdiv , аз не съм от тези, дето пестят от калории и количества.  Mr. Green Точно в този период съм стигала и до 400 гр месо на ден (измерено в готвено състояние), а може и до повече (не меря, тегля, следя всеки ден, а само от време на време за ориентир, понеже в различни периоди храненето ми варира в различни граници). Месо съм яла всеки ден, кажи-речи, с малки изключения. Калориите ги държах около/над 2000 (а не съм яла масло с лъжицата). Недохранена никога не съм била със сигурност. Сама съм забелязала, че повече от няколко дни без месо за мен не е подходящо - веднага започвам да налитам на повече В (а иначе даже не ме и привличат). Но благодаря за споделената информация, интересно... bouquet

Сетих се още нещо: спрях да пия кафе след 14:30-15:00 часа и вече заспивам доста по-лесно. А преди винаги съм си мислела, че кафето късно не ми влияе. Но ето, след период на добър сън, в който спазвам това, вчера си позволих за първи път кафе след 17:00 часа и после до 100 часа не можах да заспя.  ooooh! Сънувах много също (нещо необичайно за мен) и днес не съм съвсем свежа (макар че напоследък се храня доста изчистено и рядкото недоспиване не ме събаря както иначе, когато съм консумирала повече В).

# 284
  • София
Вчера се похвалих с резултати, знам, че може да стана досадна, но днес се напъхах в дрехи, които ми ставаха, когато бях около 61-62 кг, сега съм 67. Няма как да не се радвам, че явно съм се разделила с доста мазнини. А и jabot.j. има сериозен пръст в тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт