НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 106

• 105 390
  • 728
  •   1
Отговори
# 645
D_ana, колко точно казано за издутия корем Grinning наистина разликата е огромна с това хранене.

# 646
  • София
Някой знае ли откъде идва това, че плодовете да се ядат половин час преди хранене? Имаше нещо за пластове и гниене май  Thinking

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 09:03 от Assos

# 647
Даже не половин час, а повече. По възможност дори като самостоятелно хранене.
Защото те се преработват бързо и ако се приемат като десерт, докато се смели останалата храна, започват да ферментират в стомаха. Поради факта, че храната се подрежда на пластове и те остават най-последни.

# 648
Добро утро! Искам да помоля зя съвет. Не мога да се преборя със запека, на моменти се оправя положението, но на моменти е...

# 649
  • SA
В стомаха гниене и ферментация не протичат. Това са бактериални процеси, а в стомаха бактерии почти липсват, поне при здравите хора с нормална секреция на стомашен сок.

# 650
  • София
D_ana, ще ги кача отново снимките в края на седмицата, защото не съм си у дома  Peace
За плодовете и запека мога да споделя лични наблюдения: когато човек отдаван не е ял плодове е нормално да се подуе. Когато започне да хапва па 1-2 плода, желателно до обяд и да не се смесва с друго, няма да има този проблем. Плодовете не се смесват както и е желателно да не се смесват П В М защото изискват различни ензими, за преработка. Организма винаги дава предимство на В, че му е най-лесно...
За запека, личният им опит казва сутрин на гладно фреш от селъри, джинджифил и краставица или морков. Редовното хранене, ставането по едно и също време и приемането на комбуча, ферментирала храна и подобни подобряват нещата.

# 651
  • Благоевград
Привет и от мен Simple Smile
Послушах съветите ви и от няколко дни вечерям салата със зехтин и малко месце. Направо не мога да повярвам колко сита се чувствам. Едва сутринта днес почувствах глад и то почти 13 часа след като съм вечеряла, а не ям в 10 вечерта и сутринта в 6 умряла от глад.
Изключих картофите и ориза, гледам да обядвам основно месо със салата и зехтин. Само закуската ми остана гадна, но исках постепенно да оправя нещата, а и да мине изследването. Не съм изключила въглехидратите напълно от менюто си, за да видя как ще е инсулина преди да премина изцяло на режима.
Ще споделям резултати. Хубав ден  Hug

# 652
ако се ядат плодовете с мазно сирене (маскарпоне, бри и тн) не скача рязко инсулина
стомаха се подува от целулозата и според мен зависи на какъв сорт си попаднал

# 653
В стомаха гниене и ферментация не протичат. Това са бактериални процеси, а в стомаха бактерии почти липсват, поне при здравите хора с нормална секреция на стомашен сок.

Hug Това означава ли, че "плодовете ферментират в стомаха ако се хапват с друга храна" е мит?

# 654
  • Благоевград

Hug Това означава ли, че "плодовете ферментират в стомаха ако се хапват с друга храна" е мит?

Продовете и зеленчуците ферментират в червата, затова има и подуване и газове. При синдром на раздразнените черва е противопоказно да се ядат много плодове и зеленчуци в прясно състояние. Затова се препоръчва плодове да се консумират изключително рядко или изобщо.

# 655
  • UK
[quote author=Princesa Lea link=topic=925740.msg33412705#msg33412705 Плодовете не се смесват както и е желателно да не се смесват П В М защото изискват различни ензими, за преработка. Организма винаги дава предимство на В, че му е най-лесно...

[/quote]
 Това не е вярно. Организмът не си избира коя храна да разгради първо, нито пък се отделят различни ензими в зависимост какво сме яли. В стомашния сок винаги има солна киселина, пепсин и трипсин. Жлъчният сок, който се излива в дванадесетопръстника и той е един и същ  Peace
 Единствено може да се намали ензимът лактаза при по-продължително неконсумиране на млечни.

# 656
  • SA
СМ, разбира се, че е мит това. Каква ферментация ще има в стомаха като няма бактерии там?
В тънките черва също количеството на бактериите е малко. Изключение може да има например при бактериален свръхрастеж в тънките черва, но това е патологично състояние, което не възниква защото сме яли плодове с друга храна. Ферментация на различни фибри нормално се извършва в дебелото черво, където са разположени многобройните бактериални колонии. Това не е някакъв страшен процес, а нормален за нашето тяло.
А  svidni4ka добре е обяснила и за другите процеси на храносмилане.

# 657
ако се ядат плодовете с мазно сирене (маскарпоне, бри и тн) не скача рязко инсулина
стомаха се подува от целулозата и според мен зависи на какъв сорт си попаднал

Потвърждавам за плодовете и сирената, откакто ги консумирам в комбинация, нямам рязко покачване на захарта. Ябълка или круша със сирене, кли малко грозде са ми в топ три:) А сега и диня, но в малко количество, че е много захарна:) Пресен ананас съм задушавала в масло, много вкусно. Ягоди със заквасена сметана е класика. Но това са удоволствия, които си позволявам веднъж, дваж седмично, а не ежедневно. Спрях да ям сладолед и веднага ми хлътна корема. Това беше, мина ми крастата:)

# 658
  • Има много детски смях.
Привет от мен!!!
Чуя ли за плодове със сиренА не мога просто да преглътна спокойно.  Laughing Запечен ананас обожавам! Както и салата домати, чесън и сметана.  Laughing
Пуснах си изследвания на ЩЖ, според мен резултатите са ОК, но може ли някой по- компетентен да хвърли едно око, защото допускам и възможността аз да не разчитам нещо правилно  Peace:

Скрит текст:
F3- 5.07 pmol/l   3.10 - 6.80
F4- 16.69 pmol/l   12.00 - 22.00
TSH- 1.630 mIU/l   0.27 - 4.20
TAT- 11.44 IU/ml   < 115
MAT- 6.38 IU/ml   < 34

Утре съм на ехография.

# 659
  • София
Привет от мен!!!
Пуснах си изследвания на ЩЖ, според мен резултатите са ОК, но може ли някой по- компетентен да хвърли едно око, защото допускам и възможността аз да не разчитам нещо правилно  Peace:

Скрит текст:
F3- 5.07
F4- 16.69
TSH- 1.630
TAT- 11.44
MAT- 6.38

Утре съм на ехография.

Референтни стойности и единици?

Общи условия

Активация на акаунт