Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Момичета, може ли да се хапва суши при кърмене? През бременността не ядях, но сега ми се хапва вече и се чудих дали може поне веднъж да си угодя.

Скрит текст:
Темата не е за оплакване, но искам да споделя колко ме натоварва майка ми.  Tired Постоянно ме хули за кърменето, само на цицата висяло бебето, кво като съм нямала кърма, нали имало АМ, като свиня майка съм била- все легнала на една страна и бебето закачено за мен (който е виждал свиняа майка и прасенца знае какво имам предвид, смешно ми стана за това). Мин. седмица много ми намаля кърмата и какво ли не пробвам за да я увелича- често кърмене, цедене на празен ход след всяко ядене, хомеопатия, чайове, билки... Като види, че пак се цедя и нищо не пуска и пак почва да дудне, че само съм се 'дърпала', като няма- няма. Снощи вече не издържах и й се развиках, че като не иска да ме подкрепя, поне да не ме демотивира и натоварва с мрънкането си. Нейните деца ги е гледала както иска, да ме остави моето аз да му мисля.  ooooh! Била се възхищавала на всичките усилия, които полагам, за да имам кърма, но съм била прекалявала и да не съм се втелясвала в това кърмене толкова  ooooh! А просто искам максимално усилия да положа и да ми е чиста съвестта, че съм опитала всичко. Оплаках се  Tired 
Мираж, яж суши без риба. От онова "псевдо суши" дето го предлаг Хепи например. И без нори, да.  Иначе за майка ти - не може ли да се махне от вас, за да не те гледа? При мен доста хора ми предричаха бърз провал на кърменето и ги отсвирих от рано. Опитваха се и да дуднат (свекърва ми), но като не ми е в къщата се оправих. Другото е да редуваш караница с обяснения точно в стил "нас сте ни гледали така, аз ще си гледам децата по друг начин". Вчера бабата на ММ ми обясняваше как е хранила свеки и ММ, обаче той се обади вместо мен с "Нас така си ни гледала, затова и двамата сме с разбити стомаси".

# 331
Мираж, за сушито не знам - никога през живота си не съм опитвала, но за майка ти те разбирам напълно.

Аз съм разказвала в предишни постове как тя и баба ми ми предричаха провал в кърменето, защото "Ний в нашия род не кърмим, защото нямаме кърма. Един месец - 40 дни и айде на кисело мляко. Какво?!!? Няма да му даваш мляко до едната година  Shocked Хахахаха - ти си луда, не се излагай!".

Сега майка ми идва всеки ден да вижда малкия, не да виждала мен (така ми каза след поредния скандал, в който се опитах да й обясня, че не е нормално да идва всеки божи ден и да ме твари с присъствието си). Вечер малкия се изнервя след баня, става му горещо, при все че го къпя с хладка вода ( и за това ми се мрънка) ако го намажа пък и с нещо става още по зле. Гладен е, нервничи, а се дърпа от цицата, изпадаме в едни много грозни сцени, в които аз заставам на челна стойка, само и само да не го допирам и изнервям, а той пищи.. Знаете какво е предполагам. След като присъства на една такава сцена и след като се беше навряла аха, аха в мен, (сякаш не бебето, а тя ще цока) после с баба ми ( отново ) стигнаха до извода, че ето видиш ли бебето се отбивало и нямало да кърмя още дълго.. То така ставало, пак много съм изкарала и т.н.  Качването "само" на 600гр през втория месец пък тотално подкрепи теорията им, за кърмаческия ми провал. Всеки път виждам завистта в очите им като кърмя и малкия се откачи и шурне мляко по пода и на всякъде. Не мога да си го обясня какво е и защо е, но така се чувствам. Сякаш не само, че не давам най-доброто на бебето си, ами точно обратното - сякаш му давам отрова и колкото да живее го храня Confused

Научих се в крайна сметка думите им да ме мотивират още повече и още повече с всяка нова измислица, с всеки нов намек. Само им посочвам пълния фризер с кърма и усмихнатото си дете и им казвам, че мнението им изобщо не ме интересува  Peace

# 332
При мен с първото дете ми подмятаха разни съвети и идеи(не само за храненето), ама като ме ядосаше някоя от бабите, удрях малко игнор(без обаждания, посещения и покани за такива) и се усещаха. Сега с второто не смеят много да ми дават акъл, а и вече видяха че първото "оцеля" и с моите методи на гледане Mr. Green Mr. Green Mr. Green

И сега малко ще променя темата, като попитам каква може да е причината за по-тъмен цвят на акото на кърмено бебе. Не е жълто, не е зелено, а по-скоро цвят охра Crazy

# 333
  • Варна
цветна палитра, според мен твърде вероятно е нещо, което ти си яла, да дава отражение. На мен за щастие не ми се месеха за кърменето преди да стане дребната на 2г. и да започнат да врънкат да я отбивам, но аз съм малко "перде" в това отношение  Laughing (щом откарахме до след 3г. и половина). Но сигурно и аз ако беше в началото на кърменето, когато още не бяхме се настроили една към друга с дъщеричката ми, бих се ядосвала доста повече на отрицателни коментари  #Cussing out

# 334
Мацки,това, което споделяте, е направо възмутително... Човек би предположил че по-старите поколения са доста по-навътре в нещата с кърмнето, а то се оказва точно обратното. Изглежда че ерата на сухите млека тотално е провалила кърмаческия усет на жените. Явно преди 20-30-40 години бебенцата масово са били отглеждани на изкуствено хранене и затова у много днешни баби битува мнението, че така било по-лесно. Възхищавам ви се на упоритостта да кърмите и ви поздравявам искрено! Аз минах през ужасни ядове в началото и бяхме на ръба да остана без кърма, затова знам всъщност колко е изморително изкуственото хранене, да не говорим колко пари отиват там  Tired И няма такова нещо като "вманиачаване" по кърменето - поне до годинката кърмата си остава най-важната храна/напитка/лекарство. Другата голяма глупост пък е "нямането на кърма" - всяка жена има физиологичната възможност да изхрани бебето си, просто е нужна информираност, както и правилен старт. Ако не намирате подкрепа в обкръжението си, то имайте вяра сами в себе си, това е от основна важност!  Hug

# 335
  • Сф
Аз съм на гости при родителите ми, така че няма как да я разкарам Simple Smile При мен упреците са, че прекалено много го кърмя и видиш ли преяждало, дебела щяла да стане. А тя просто яде бавно, по цял час, унася се, после пак, а мерилките й са перфектни. Роди се 3110, 49см, на 2рия мес. беше 61см и 5500 някъде. Сега на 23ти сме на кнсултация и сиг.ще е йъм 6500. Идеална е. Heart Eyes
За сушито явно ще изчакам, че съм тертеплийка и искам да е както трябва и да му се насладя максимално.

# 336
  • Варна
Miraj*, на кърма бебетата някъде четох, че не стават дебели. Това, че стои дълго на гърда е, защото сукането иска усилия, за разлика от бибероните. Тоест мъничето ти няма да расте мързелива като бонус към всичките плюсове на кърмата.

# 337
Не ги слушай баби, мами и лели, освен ако не те подкрепят. Това, което аз направих в началото е да чета за себе си, защото аз не съм кърмена, поради лошите съвети към майка ми. Майка ми никога не се е месила, само се възхищаваше колко е лесно да се кърми, а не да се джуркат шишета с АМ. На нея преди да родя или малко след това, не помня пратих статиите на Хедра да чете и да се ограмотява. Бабите ми са кърмили по много, едната все ми казва да кърмя колкото може повече, защото нейният баща е кърмен до 3г. Свекето ми беше проблема, защото все искаше това дете да го захранвам, как можело на 5 месеца още само мляко да яде. Бавно и методично обяснявах, че така съм решила, така смятам за добре и не искам никой да ми се меси в това как си гледам детето. Няколко пъти го казах в прав текст и спря да пита. Когато хич не ме разбират какво и защо правя казвам педиатърката каза така и разговора приключва. Така че може да пробваш с това за педиатърката, за повечето хора щом лекар го е казал, значи е вярно. Също така кърмените бебета наистина не стават дебели, едно че кърмата не е толкова калорична, второ че при захранването често кърмените бебета си държат на кърмата повече от на твърдата храна. Дори да е пухкаво бебе като проходи ще отслабне.

# 338
Започнах да го храня през нощта без да го будя.

Как става това?
Прощавайте за тъпия въпрос, не съм жена  Mr. Green , защо бебетата се отбиват от мляко, на каква възраст може да продължи сученето и ако може малко подробности по тая тема  Rolling Eyes

# 339
Еми как - допираш зърно до нослето и то си засуква детето Wink Веднага наддушват Peace
За отбиването предполагам всеки си има различна причина. Понякога децата сами се отбиват, понякога е по инициатива на майката - къде заради започване на работа, къде поради здравословни причини...А до каква възраст може да продължи сученето - до когато детето иска. Вече това си зависи от детето и неговата майка, защото не всяка е склонна да кърми над 2г

# 340
казвам го от гледна точка на майка, чието бебе в 4-ти месец беше качило 50 грама , но проблема го потърсих и намерих другаде и продължих с кърменето.
Случайно се зачетох в темата и попаднах на тези думи, а точно с това се сблъсквам в момента. Бебето ми за 2 седмици е качило само 50 гр., което беше голяма изненада за мен. Има си напишкани и наакани памперси, кърмя на поискване, обикновено на около 3 часа, вкл. и през нощта. Пораснал е и на см. НО защо е наддал само толкова? Би ли споделила каква е бил причината при вас?

# 341
Еми как - допираш зърно до нослето и то си засуква детето Wink Веднага наддушват Peace
За отбиването предполагам всеки си има различна причина. Понякога децата сами се отбиват, понякога е по инициатива на майката - къде заради започване на работа, къде поради здравословни причини...А до каква възраст може да продължи сученето - до когато детето иска. Вече това си зависи от детето и неговата майка, защото не всяка е склонна да кърми над 2г

Четох, че ореолите изпускат някакви феромони, които насочват бебето.
Чисто хипотетично, възможно ли е бебе да суче 10 години, евентуално от няколко кърмачки?

# 342
На 10г вече далеч не става дума за бебе. А защо от няколко кърмачки newsm78 Иначе на осъзната вече възраст не ми се вярва изобщо да приеме да суче от друга жена.
П.П. И защо са тези въпроси?

# 343
На 10г вече далеч не става дума за бебе. А защо от няколко кърмачки newsm78 Иначе на осъзната вече възраст не ми се вярва изобщо да приеме да суче от друга жена.
П.П. И защо са тези въпроси?

Ех, все така ми отговарят: Ама защо питаш, ама да не ти има нещо, ама ти май си мислиш еди какво си, дано не е това, което си мисля...
Въпросът ми е какво мотивира спирането на бозаенето - и от страна на майката и на бебето. Не е ли това най-добрата храна? Затова попитах за няколко кърмачки, ако проблемът е в количеството. При животни като тюлените, например, малките бозаят докато задминат родителите си по тегло. Липсата на достатъчно мазнини в човешкото мляко ли го прави скоро ненадежден източник на енергия?

# 344
За такава дискусия може би е добра идея да пуснеш отделна тема. Аз лично не съм отбивала и не мога да говоря от личен опит. Първото ми дете по стечение на обстоятелствата се хранеше с изцедена кърма. Сега със второто не знам до къде ще откараме. На този етап това, което би ме спряло да кърмя, е здравословен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт