Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10

• 42 919
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
Jane, Pipppa, качването на кг си е относително за всяко бебе. Особено ако кърмите на поискване, бебетата по този начин сами си дозират количвството. Моята напримвр първия месец качи 1 кг, следващите два по 400 и 500 гр, а като навърши 4 месеца, кантарът показа с повече от килограм отгоре. Нормално бебе си е била и когато качваше по-малко.

# 421
Момичета, ние пак сме в някаква драма.
От няколко дни бебка е много нервна . Постоянно реве, почти не спи ,освен вечер и е много неспокойна. Връща храна на всяко ядене,хълца или яде по много малко. Засуква няколко пъти и заспива в мен. Когато я преместя започва да реве и няма успокояване. Само като заспи в мен, спи спокойно. Понякога не иска да яде ,а е гладна. За 16 дни е наддала 270 гр.по нашия кантар,което май е малко. На месец и 20 дни сме вече.
 Това започна преди 3 дни. Преди това пък имаше няколко дни в които ядеше много и аз бях много доволна от факта. Не знам какво става.
 Малко се беше запекла и коремчето й беше много надуто. Възможно ли е от това да получава рефлукс и от там това поведение?
Малко ли са 270 гр. за 16 дни при бебе на месец и половина??? Педиатърката беше казала по около 0,25 гр. на ден, че трябва да качват. На консултация сме във вторник,но много се притеснявам с това повръщане и рев. Първо мислех, че е от коликите,но вече не съм сигурна с повръщането. Повръща като се заиграе след ядене, като се напъва да пръцка. Общо взето ако не заспи бързо- повръща.Иначе не ми прилича да е болна и отпаднала. Често раздава усмивки и изведнъж както се усмихва повръща или пък започва да се дере от рев.
 Иначе имам кърма, не е да няма!
 На вас на какво ви прилича? Дайте съвет? Вече започвам да си мисля лоши работи.
 Извинявам се за хаотичният пост, но използвам времето докато спи в мен и бързам!
 И 2,3 пъти забелязах, че като й пъхна биберона прави едни гримаси, все едно й се гади. Не е постоянно,но е странно.Иначе до преди няколко дни не го пускаше за нищо на света!
При такова малко бебенце е напълно възможен рефлукс. Мога да ти предложа да даваш след хранене по малко сироп Гастротус Бейби - за мен това е много полезно сиропче, защото превръща стомашното съдържимо в гел, сгъстява го и му пречи да се връща обратно през хранопровода. Отделно съдържа и симетикон за газовете, та все едно й даваш и капки за колики.
И още нещо - ако искаш да запазиш кърменето, на всяка цена махни веднага биберончето!  Praynig Първо, че ще запазиш сукателния рефлекс на ниво (от бибата се изморяват и после не сучат колкото и както трябва, а и ги обърква) и  второ ще я предпазиш от гъбясване на устицата. Последното не е задължително да ви сполети, но понеже аз я ядох тая горчива попара, ти споделям просто да си имаш едно на ум. Мойта малката е вече на 3 месеца, а още ме е страх да й пъхам биба, така съм се наплашила...

# 422
С биберона мисля, че е относително, защото моята дъщеря получи биберон като беше на 4 дни (въпреки, че всички казваха да изчакам 6 седмици, за да се научи да суче добре). Никога не сме имали проблеми със сукането, изпиваше двете гърди над 150 мл за 6-7 минути още на 2 месеца, кърмя я все още на почти 11 месеца, само на кърма наддаваше много над средностатистическото, сега също. И аз нямам никой познат с бебе, гъбясало от биберон. Сигурна съм, че е реална опасност, но също минимална.

По-скоро мисля и аз като vivt, че качването е относително. Щом бебетата са жизнени и пълнят достатъчно памперси всичко е наред.

# 423
Толкова по-добре, ако гъбясването не е често срещан проблем, наистина е ужасно. На практика заради него загубих кърмата наполовина, така че дано не се случва на много жени...  ooooh!

# 424
Здравейте,
Пиша отново с проблем (за мен е проблем), като се надявам skeeter & кристалин да не ме обвинят в мрънкане и повтаряне на едно и също Simple Smile
От няколко седмици бебето заспива много трудно денем, плаче силно докато заспи и не иска да се приспива на гърда. Освен това, когато е гладен също засуква много трудно, реве и блъска, докато захапе...след това си суче нормално
Сменям позите, най голям успех имам с легнала настрани, но и при нея плаче и се дърпа...не знам как да процедирам, всичко ново, което се опитам да направя е още по объркващо за него и се разстройва още повече...поза люлка почти не я иска...на пет месеца е....от бутилка пробвах да му дам, там приема млякото по добре...дали иска да се отбие или има нещо друго? Ако се отбива, не бих настоявала...в момента малко дори го насилвам и имам чувство, че се завъртаме в спирала, от която няма излизане...благодаря ви за съветите Simple Smile

# 425
  • Варна
etaniel, много е мъничко според мен да се отбива самичко, по-скоро го тормози нещо (зъбки... огледай за подути венчета, може да пробваш с гелче за зъбки, ако си склонна да ползваш). Ако можеш предлагай преди да е огладняло твърде много детенцето и в моменти, когато е спокойно, за да избегнеш допълнително изнервяне. Според мен се успокой и се зареди с търпение, правиш всичко каквото можеш, само остава да си спокойна, ще отмине  Hug

# 426
  • София
Etaniel, прилича ми на излизане на зъби.Може да не забелязваш подуто, но вероятно вече го мъчат. В такивас случаи бебето е раздразнително, случва се да засуче плитко и след това да заплаче.Заради вакуумна ги боли, докато сучат.
Както Minch е написала-опитай се да предлагаш кърмене, докато още е спокоен, не се е размрънкал за ядене. Използвай някакви гелчета за зъбки, дай някаква гризалка или ти чеши със силиконов напръстник.
Тези моменти изискват доста търпение, някои бебета изкарват зъбчетата трудно.
Проблемът не е в самото кърмене, а в нещо, друго, което го тормози. Т.е. имам предвид, че не се случва нещо лошо с кърменето ви, за да се плашиш...а нещо друго рефлектира върху него. Предполагам, знаеш, че ще има много моменти занапред, когато нещо ще го тормози и боли, та всеки път търпение, относително спокойствие и си казваш, че детето гладно няма да остане, просто ще преминете и през това.

# 427
Гледам венците, леко грапави са, но не са подути...давам Дентокинд за зъби...мажа и с гел...той суче начесто по малко, така и не направи някакъв по разреден режим, лошото е, че не винаги когато хленчи/плаче иска да суче, явно не е гладен, а аз си мисля, че хленчи, защото е гладен и съответно го натискам да засуче, а то се оказва, че не е гладен
Друг път пък си личи, по плача, че е гладен, а не иска да суче...
Също като заспи денем се буди често и хленчи в просъница...слагам го на гърда и заспива...след малко пак е така
Не знам...за да пиша на вас и да ви занимавам, значи съм опитала доста нещ и нищо не помага Sad

# 428
  • Варна
etaniel, кърменето за тях не е само за хранене, а и за успокоение. Поне при нас, кърменето си беше и храна, и лекарство, и гушкане. Вероятно в момента си объркана, а и детенцето, ако му излизат зъбки, защото хем иска да се успокои със сукане, хем го боли като опита, това е нормално, не е приятно, но отминава, според мен продължавай си по същия начин с кърменето и полека-лека нещата ще се успокоят от самосебеси.

# 429
Ох, ами ще пробвам да го кърмя, когато е спокоен, ама обикновено това е когато се е наспал и току що се е насукал...
Схемата е такава:
Наспива се сутрин до към 6.30, след тоалет и преобличане го кърмя към 7 ч...той обикновено не суче много сутрин, защото е сукал доста през нощта...съответно към 8 ч вече му се доспива, но не може да заспи и започва да хленчи, обръща се по корем в леглото и започва да реве...не иска да си играем, предлагам му да засуче, но отказва-плаче и рита...продължава да му се спи, но пак не може да заспи-пея песнички, не иска да го разнасям, въобще много трудно...и след цялата тази драма някъде към 9 ч успява да заспи, като засуква гърда накрая след много рев...
Така се повтаря и през деня...само навън заспива добре в количката, но спи по малко макс 40 мин...

# 430
  • София
Има си някои по-ревливи бебета, на тях все им е криво от нещо-шум, светлина, цвета на някоя стена  Laughing
Разбирам те, сигурно е много натоварващо, а и притесненията за кърменето. Ти имаш и по-голямо дете, което си иска своето.
Племенникът ми беше много ревлив, а сестра му пък не иска да заспива с кърмене.Доста е изтощаващо за сестра ми, тя е непрекъснато изнервена. 
Просто се стараеш да го храниш, като е спокоен, правиш опити да го развеселяваш и така... 
Ако сте отхвърлили например вероятността да има скрит рефлукс, значи са си зъби и нервен период и просто трябва да отминат.

# 431
Даа явно...ами гастроентероложката каза, че няма рефлукс, бил си наред...
Ами ще опитам да предлагам гърда по различни начини...ама с това трудно заспиване вкъщи е кошмар...уж кърменето е привилегия за да имам инструмент за успокояване, а то,...не го иска...той дори и за хранене зорлем суче, та кво остава за успокояване...баткото се напряга и той милия покрай ревльото, ама засега стиска зъби и помага...

# 432
Моята Мила никога не е заспивала на гърда, кърменето не значи автоматично лесен начин на приспиване. Люляхме я на ръце до скоро, за да я приспим, понякога и по час с ревове и чудеса, сега е на почти 11 месеца и пак не безпроблемно заспиването, но поне е по-добре. Така че ако заради това отново сме на темата "проблем, да се откажа ли" ето ти моето мнение.

Може да е и скок в растежа. При нас при всеки скок заспиването и спането са кошмар, но фазата преминава. Също при зъби.

# 433
Ами незаспиването на гърда е по скоро изключение, болшинството бебета заспиват на гърда, включително и моя доскоро...може би е скок наистина...той е доста енергичен, но не знае как да я използва...иска да лази, но още не може, иска да седи, но още не може...ще опитам със слинг, макар и на тия месеци и на тия кила...явно иска да гледа всичко от живота от високо, а не от легнало положение...

# 434
  • над кукувичето гнездо
Etaniel, щом приема шише, даваш шише. В момента, в който се кротне, вадиш шишето и, докато се усети, пъхаш гърда. В моментите на бодърстване предлагай развлечения, игри и атракциони да се измори добре. Моят така плачеше, аз мислех, че е гладен, давах гърда, той искаше биба след 3 минути сукане, лъгах го с нея и после пъхах гърда, надвесвах се над него и какво ли още не, докато разбера, че просто му се спи...

Общи условия

Активация на акаунт