Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-10

• 105 991
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ъхъ, а колко е лесно 50  депутатляка с карти на колеги да гласуват това, което се иска от тях.
И така да се събудим с ново съотношение Е/BGN.
Каквото стане - да сме живи и здрави.

# 496
Привет. Продаваме малък апартамент и търсим по голям с доплащане в южните квартали. Според вас много ли е утопично да мислим, че можем да се справим сами без да плащаме комисионни на брокери, при положение, че имаме адвокат и архитект на разположение? Съжалявам, ако засягам някого, но не одобрявам политиката на няколкото брокери, които се свързаха с мен до момента и изкуственото вдигане на цени, което ми предлагат.

# 497
Привет. Продаваме малък апартамент и търсим по голям с доплащане в южните квартали. Според вас много ли е утопично да мислим, че можем да се справим сами без да плащаме комисионни на брокери, при положение, че имаме адвокат и архитект на разположение? Съжалявам, ако засягам някого, но не одобрявам политиката на няколкото брокери, които се свързаха с мен до момента и изкуственото вдигане на цени, което ми предлагат.
Аз съм продала три апартамента. Но само при единия успях да не платя комисионна.Бях дала обява в имот.бг с изричното условие, че не искам брокери...и въпреки това всички идваха на оглед с брокери. А повечето искат да вземат пари и от двете страни Simple Smile Но го продадох на семейство, на което брокера се съгласи на компромис Simple Smile

# 498
Чета на няколко места, че ще се въведе еврото и има предположения ( Мецан да не ми се смее), че може да е 1 към 1 с лева. Спестяванията са ни в евро.

Много се говореше по този въпрос, но опасенията са по-скоро, че сегашният курс от 1,95583 лв/€ е нереален и, че може да ни врътнат с курс от, да кажем 4лв/€, при приемане на еврото. По време на фалита на КТБ се изписаха сума статии, че някой се опитва да клати валутния борд, но всъщност този курс от 1,95583 е приет с акт на Парламента и може да бъде променен само и единствено от Народното събрание.

Курсът е приет с приемането на Закона за БНБ през 1997 год, с който се въвежда валутният борд. Конкретно:

Чл. 29. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 1999 г., в сила от 5 юли 1999 г.) Официал-
ният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.
(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия
стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс
на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по офици-
алния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така
определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна
банка.
Чл. 30. (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2005 г.) При поискване Българската народна
банка е длъжна да продава и да купува без ограничения на територията на стра-
ната евро срещу левове на основата на спот валутни курсове, които не могат да
се отклоняват от официалния валутен курс с повече от 0.5 на сто, включително
начисляваните такси, комисиони и други разходи за клиента.

Ако има полемика, тя е дали сегашният курс не подценява еврото спрямо лева. ерго, дали реалният курс не е 3-5 до 7 лева дори за едно евро и видите ли, как щели сме изведнъж да се видим с някакъв друг, оздравително подценяващ лева курс.
За 1:1 с еврото - трябва да си пълен иконовически инвалид за да си го помислиш, хеле пък напишеш... Но хора всякакви, издания всакакви... Търсят сензация.

С две думи - въвеждането на еврото не е проста работа. ЕЦБ преди 2 несеца официално обяви, че нямаме ние и още няколко държави най-малкото необходимата степен на синхронизация на националната с европейската нормативна база, за да може да се мисли за  сливане и на другите компоненти на платежните системи, въпреки че се работо от години по тези въпроси.
Курс няма как да се промени за ден. Трябва да стане със закон, а закона трябва да се гласува, през комисии, две четения....  Опити за коментари и анализи за необходимостта от промяна на сегашното съотношение винаги е имало и сигурно пак ще има, но не зная някой да го е взел насериозно.
Ако, политически ни наложат приемането на еврото, според мен ефекта няма да е от променен курс.
Ефетка ще е като в Италия и Гърция - заради високите цени.
В Германия общо взето цената в марки се запази като цифра, но в евро... И плащаш по-скъпо за същото.
Но заплатата се изчислява по курса. Е, там е проблемът...

# 499
  • София
Ако "назначите" адвоката за ваш брокер не знам дали ще мине номерът.

# 500
Ще мине,защо да не мине-но все пак зависи си от човека дали му се влиза в "роля".

# 501
  • София
Добър ден, не знам да ли въпросът ми е за тази тема, но ако не е, моля някой модератор да ме пренасочи където трябва.
Та пуснах  молба за развод, но имаме общо жилище,което след това трябва да делим. Клоним към идеята преди първото дело за равода да продадем жилището, че нещата да се улеснят.
Можем ли да го направим или вече сме закъснели?

# 502
Ако "назначите" адвоката за ваш брокер не знам дали ще мине номерът.
А защо трябва да го назначаваме? Не виждам логиката.

# 503
Добър ден, не знам да ли въпросът ми е за тази тема, но ако не е, моля някой модератор да ме пренасочи където трябва.
Та пуснах  молба за развод, но имаме общо жилище,което след това трябва да делим. Клоним към идеята преди първото дело за равода да продадем жилището, че нещата да се улеснят.
Щом разводът не е влезнал в сила , според мен можете . Не знам обаче дали това е по-добрият вариант, защото и двамата сте собственици , но ако има деца то жилището остава за майката. Бащата-съпругът е съсобственик , но не живее там . Не съм наясно, но не бързайте да продавате , ако има деца от брака. По-добре се консултирайте с адвокат какви са ви правата, дори и без деца , ако нямате друго жилище пак май на съпругата се присъжда. Има си някакви тънкости по-добре попитайте адвокат по бракоразводните дела или наследствени. Иначе не виждам проблем да си продадете жилището и разделите парите, но ...

Последна редакция: пн, 04 юли 2016, 12:16 от Sun Ray

# 504
  • Sofia
Не съм чувала за по-нагло и нахално нещо-брокерът на купувача да иска комисионна и от продавача, понеже той е частно лице!!! Никога няма да им платя, по-скоро няма да го продам, отколкото да платя и 1 лв. на такъв наглец! Веднага бих го изгонила от апартамента си и да не му видя очите повече.

# 505
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Не съм чувала за по-нагло и нахално нещо-брокерът на купувача да иска комисионна и от продавача, понеже той е частно лице!!! Никога няма да им платя, по-скоро няма да го продам, отколкото да платя и 1 лв. на такъв наглец! Веднага бих го изгонила от апартамента си и да не му видя очите повече.
А по-нормално ли ти се струва положение, в което брокера на продавача иска комисионна от купувача?
Малко сложно ми се струва да се прескочат брокерските услуги...Да не кажа -невъзможно!

# 506
  • София
Нагли са и винаги искат, а в 80-90% от случаите и получават, защото иначе провалят сделката. Преди години родителите ми даже имаха сблъсък с едни яки момчета точно, защото отказаха да дават комисионна на брокера на купувача. Уж сега е по-цивилизовано, но знае ли човек...

# 507
  • София
Та пуснах  молба за развод, но имаме общо жилище,което след това трябва да делим. Клоним към идеята преди първото дело за равода да продадем жилището, че нещата да се улеснят.
Щом разводът не е влезнал в сила , според мен можете . Не знам обаче дали това е по-добрият вариант, защото и двамата сте собственици , но ако има деца то жилището остава за майката. Бащата-съпругът е съсобственик , но не живее там . Не съм наясно, но не бързайте да продавате , ако има деца от брака. По-добре се консултирайте с адвокат какви са ви правата, дори и без деца , ако нямате друго жилище пак май на съпругата се присъжда. Има си някакви тънкости по-добре попитайте адвокат по бракоразводните дела или наследствени. Иначе не виждам проблем да си продадете жилището и разделите парите, но ...

Благодаря за включването.

# 508
  • In the shadows of my mind
В какъв срок след изповядване на сделката (и нейното вписване) трябва да се ходи до общината, за да се платят данъците?
Намерих някаква информация в нета, ама не съм много сигурна колко е вярна...  newsm78

# 509
Щом имате адвокат,всичко е наред.Няма какво да ви притеснява.Ако нагъл брокер опита да ви изнудва-споменавате му за "подвеждане под съдебна отговорност за неправомерни действия".Ако продължи да нахалства следва телефонно обаждане от адвоката.Обикновено това е достатъчно за разрешаване на въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт