Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 208
  • 768
  •   1
Отговори
# 90
  • Вестерос
Чакаме  снимки

# 91
Момичета,моля за помощ.По външната страна на листата на дендробиума  ми се появиха от няколко дни капчици-прозрачни,които първоначално са лепкави,а после стават твърди.Понеже го гледам вече две години и досега не е ставало така,предполагам,че трябва да третирам с нещо.Какво да е?+ newsm78

# 92
Момичета не мога да кача снимките на орхидеята ми newsm45 , моля ако някой може да оправи положението да помогне. Исках да ви покажа моята орхидея която загива. За да ми дадете съвет може ли да се направи нещо. newsm78

# 93
  • Велико Търново
Момичета не мога да кача снимките на орхидеята ми newsm45 , моля ако някой може да оправи положението да помогне. Исках да ви покажа моята орхидея която загива. За да ми дадете съвет може ли да се направи нещо. newsm78

Трябва първо да ги качиш в някой сайт, примерно snimka.bg и после от там да вземеш линка и да го публикуваш тук.   и между двете скоби да е линка. Поне аз този начин знам  Peace

# 94
  • Вестерос
photobucket  е сайта, качваш там, взеш адреса на изображението и го слагаш тук [img] адреса[ /img]

# 95
Хубаво е да се видят снимки, защото без тях просто гадая, но ето съветът ми за момента: купува се топсин от агроаптека, разрежда се според указанията на опаковката и се потапя цялото растение вътре, след което се оставя да изсъхне. Най-добре да се прави на терасата, далеч от деца и домашни любимци, да се носят ръкавици и да се спазват всички правила за работа с отровни препарати - не се пипа никъде, не се яде, пие, пуши и т.н.
Тази процедура би трябвало да спре гниенето и орхидеята да започне да се възстановява. Въпросно е обаче до каква степен е увредено растението и ако не е особено ценно, бих препоръчала смяна с ново. Гниенето от розетката, на каквото ми прилича по тези симптоми, по принцип трудно се спира и дори и да спре, възстановяването е дълго и трудно - може да отнеме години. Добре е да се гледа много внимателно при избиране на орхидея, защото по магазините продават доста некачествени цветя, които са тръгнали към цветния рай. За съжаление доста често се случва, даже аз реанимирам две, които по всяка вероятност няма да прескочат трапа, колкото и да ми е тъжно Sad

# 96
И аз се боря за едно фалче с гниеща розетка. Рязах, мазах, на нищо не прилича вече и ми е мъка да го гледам такова осакатено Cry . Най-лесно би било - и за мен, и за него - да го изхвърля, но предпочитам да му дам шанс, да видя какво ще стане. Ще се помъчим, може пък да се получи Praynig ...

# 97
http://miangelova.snimka.bg/tapestries/gobleni.181269.37150960http://miangelova.snimka.bg/tapestries/gobleni.181269.37150961 момичета след дълъг труд май успях да кача снимките.Дано да се виждат

# 98
  • София
Момичета да ви питам,в момента реанимирам една доста в тежко състояние фалка,съсухрени листа,един здрав корен,но се чудя има два цветоноса,които не са изсъхнали,на единия има и малко листо,дали да не ги отрежа,за да не й взимат от силата докато се възстановява  newsm78

# 99
  • София
http://miangelova.snimka.bg/tapestries/gobleni.181269.37150960http://miangelova.snimka.bg/tapestries/gobleni.181269.37150961 момичета след дълъг труд май успях да кача снимките.Дано да се виждат

За съжаление е точно това, което Дани предположи - гниене на розетката. Понеже корените изглеждат здрави, може да чакаш да избие кейки, някъде отстрани на розетката. Това, което бих те посъветвала е да махнеш листата - така или иначе ще паднат - и да обработиш мястото, където е гниенето, със спирт - 75% етилов спирт ще свърши работа. Мажеш мястото два-три поред, там ще се втвърди от спирта, но това не трябва да те притеснява, важното е да спреш гниенето.

# 100
  • София
Момичета да ви питам,в момента реанимирам една доста в тежко състояние фалка,съсухрени листа,един здрав корен,но се чудя има два цветоноса,които не са изсъхнали,на единия има и малко листо,дали да не ги отрежа,за да не й взимат от силата докато се възстановява  newsm78

Аз не бих ги отрязала - ако растението не успее да се възстанови има шанс да пусне кейки от цветоносите - особено на този, на който вече има листо. Не подценявайте растенията - ако цветоносите й идват в повече тя сама ще си ги засуши  Peace

# 101
  • София
.svetlanka. много благодаря за отговора,наистина звучи абсолютно правилно и реално.Няма да я пипам,дано се посъвземе baby_neutral

# 102
Момичета помагайте Laughing
Имам орхидея, която вървеше много добре. В един момент цветовете и започнаха да капят леко по леко и вчера забелязах,че едното разклонение е започнало да съхне. Изрязах изсъхналото с надеждата, да спра процеса на съхнене. Tired

# 103
Съхне кое точно? Цветоноса- клонката с цветята ли?

# 104
Клонката, да Peace

Общи условия

Активация на акаунт