Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 19

• 92 316
  • 768
  •   1
Отговори
# 360
Съмнява ме да е вирус. А дори и да е вирус, специалистите казват, че една орхидея с вирус може да си живее нормално дълго време, само трябва да се внимава да няма пряк контакт с другите цветя - да се използва същата вода, да се третират с едни и същи инструменти без дезинфекция и подобни.
Трудно ми е да видя, защото гледам от телефон - тези бели неща увреждания по самото листо ли са или могат да се изчоплят? Аз си мисля, че са някакви вредители. По новите листа появяват ли се такива неща? По принцип може и да е механична повреда, но ме съмнява.

# 361
Morphea,
Току-що снимах моето фалче с трипси:
Скрит текст:

Петната са светли, сухи, вдлъбнати. Смукано/гризано е от там, тъканите са увредени и затова има деформации.
С инсектицид проблема се решава Peace .

# 362
От горната страна на листата и моите са нещо подобно - изглеждат като нагризани от нещо, дори са на линийки, като драскотини. Обаче от долната страна ми се струва, че е като някакви тумори, издигнати над листото. Ако има някакви буби, те не трябва ли все пак да се виждат? Нищо не съм видяла досега. Четох снощи и за трипсите. Имам в момента купен препарат за гъсенички по мушкатата, трябва да видя какъв е и дали ще стане и за други вредители. А имам и фунгицид Топсин/пак за мушкатата/ Жената в агроаптеката ми обясни, че мога да напръскам мушкатата едновременно с разтвор и на двата препарата. Дали пък да не обработя и орхидеите? Мъчно ми е да се разделя с тях, доскоро си вървяха добре и без особени грижи - имам 6, дори не съм ги пресаждала. Най-старата е на 4 години и още си е в оригиналната саксийка.

# 363
"Туморите" т.е издутинките  са смукано от трипсите

За да ги видиш трябва да знаеш какво да гледаш...

# 364
 ConfusedИ аз да се оплача, в момента нямам нито една цъфтяща да ми радва окото

# 365
  • Mostly in my mind
споко, не си единствена. Simple Smile

# 366
споко, не си единствена. Simple Smile

И аз нямам. Само ги наобикалям всяка вечер  Laughing Имам една "мама" с две "бебета" вече пораснали и незнам в кой момент да ги отделя, дали не съм го изпуснала... Но така само да пиша не е достатъчно, трябва и снимка, нали?

# 367
  • Mostly in my mind
И аз ги обикалям. Само че по два пъти на ден. И сутрин, и вечер
  Joy

# 368
Имам само две цветоносчета засега. Облизвам се в очакване на останалите Joy .
През уикенда ще пренесем орхидеите вътре и ще мога да ги огледам старателно.

Morphea,
За мен са трипси. Материала на първа страница е много полезен за това какво представляват и как да ги преборим. Аз стрелях направо с тежката артилерия Laughing - Би 58.

# 369
  • Ænima/Albuquerque

И аз така. Продължавай в същия дух, ще се случат нещата. От днес имам още един покарал цветонос.  Mr. Green

# 370
Impala, много ти благодаря. Взех се в ръце и пресадих за пръв път най-старата отхидея. Утре смятам да купя саксийки и субстрат за останалите и ще ги обработя за трипси. Купила съм Моспилан за гъсениците по мушкатата, ще го използвам.

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 23:05 от Morphea

# 371
  • Mostly in my mind

И аз така. Продължавай в същия дух, ще се случат нещата. От днес имам още един покарал цветонос.  Mr. Green
Ее. Супер. Браво. Скоро ще е значи. Grinning

# 372
Impala, много ти благодаря. Взех се в ръце и пресадих за пръв път най-старата отхидея. Утре смятам да купя саксийки и субстрат за останалите и ще ги обработя за трипси. Купила съм Моспилан за гъсениците по мушкатата, ще го използвам.
Ето още малко информация тук: http://flowersnet.info/a610/borba-s-trips Моспилана е добре, редувай и с Актара.
Пресаждането ми се струва отлична идея - ще можеш да третираш добре самото растение и ще ограничиш шанса за оцеляване на яйца.
Успех Hug !

# 373
Момичета,за колко време разцъфват пъпките????

Исках да разцъфнат и да ви се похваля,тъй ксто ги закупих преди месец два ,четох много,сменях кори,изварявах ги:),изчистих изгнили корени,прекиснах ги през разтеор на топдин ,абе всичко каквото се полага на новака орхидеист направих:))))и едната орхидея след всички тези процедури взе че пусна  5 пъпки и аз просто цъфтях от щастие.
Сега обаче ме няма една седмица питах мъжа ми за пъпките и той не че разбира но каза че не му изглеждали живи:(.....🙄
Незнам дали съм точна но може би пъпките са от седмица две,като допреди да замина си ставаха все по-големи и по големи,т.е.растяха си.

# 374
  • София
Ако не седят леко сбърчкани и изсъхнали, както и "дръжките" им, значи нищо им няма. Пусни снимка.

Общи условия

Активация на акаунт