Game of Thrones Teмa 23 - "The gods have a plan for us all."

• 72 027
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
  • Вестерос
Между другото и на мен тя ми беше скучна, защото около 90% първи сезон я покрива.

# 436
Tiffany Aching, нави ме. Още тази вечер се връщам пак към първата книга Grinning
Щом чакаш бебе освен лека бременност и раждане ти пожелавам весело четене. Аз си качих книгите на телефона и сега докато кърмя чета книгите и форума Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 юни 2016, 18:05 от purpletka

# 437
Скрит текст:

Joy Joy

# 438
  • София
Tiffany Aching, нави ме. Още тази вечер се връщам пак към първата книга Grinning
Щом чакаш бебе освен лека бременност и раждане ти пожелавам весело четене. Аз си качех книгите на телефона и сега докато кърмя чета книгите и форума Simple Smile

Благодаря ти bouquet

Първата я имам и сега още мога да я чета така, но ми даваш хубава идея за следващите - да ги кача на Kindle. Макар че сигурно ще искам да си ги имам в колекция, подреждането на библиотека ми е скромно хоби Embarassed

# 439
Току що попаднах на още една теория , мисля че и нея сме я чепкали в книжната тема, но признавам че всичко което е свързано с R+L=J ми е адски интересно.

# 440
Добър анализ, с всичко съм съгласна, освен с блудкавата романтична част, мотивацията на РТ е била доста по-сложна.

# 441
  • Вестерос
В началото и аз мислех за романтиката, но вече си мисля, че е било планирано и любов освен от страна на Лиана е нямало.

# 442
 Би могло, но аз не бързам да правя такива изводи заради това - " Рубини полетяха като кървави капки от гръдта на умиращ принц и той се смъкна на колене във водата, и с последния си дъх промълви женско име..." Разбира се името би могло да е "Елия" но някак не ми се вярва.  Wink

# 443
Умиращ не е равно на умрял.  Wink
Освен това цитатът ти е от поредица от видения.

Дискусията е за другата тема

# 444
Умиращ не е равно на умрял.  Wink
Освен това цитатът ти е от поредица от видения.

Дискусията е за другата тема
Е той ако е умрял, чакай да каже нещо, пък и някои от тези видения се сбъднаха вече, за другите ще видим.    Wink
Спирам, защото това наистина не е за тук.  Peace

# 445
  • София
Имам един въпрос, мисля, че не е за тази тема, но моля за предварително извинение bouquet

Защо Церсей е с фамилия Ланистър, а не Баратеон?

# 446
В по-честия случай в книгите, май жените не променят фамилиите си.
Сега като се замисля, има примери и в двете посоки.

При Серсей е специфично, защото и след смъртта на Тивин,
именно тя би трябвало да е станала глава на Дома Ланистър.

# 447
  • София
Mrs. Swift-Kloss ®, аз сега съм на първата (малко по-нагоре си описах цялата драма с книгите) и ми прави впечатление как Кейтлин си е Старк, макар че и тя идва от голям род (вярно, не колкото Ланистър). В сериала всички взимат фамилиите на съпрузите си. А самата кралица е отказала фамилията на краля?

# 448
Като минеш нататък в книгите ще видиш, че и кралицата на Роб Старк не си сменя фамилията.
Нито кралицата на Станис или кралицата на Бейлон или Марджъри.
Също и майката на Марджъри, но пък баба и ползва и двете фамилии.
Елия също е останала Мартел.

Сега погледнах, че на сайта на НВО е Серсей Баратеон... Пак са омазали пейзажа  Wink

пп Всъщност само когато ги наричат по титла след брака са лейди Старк, лейди Арин или лейди Тирел.
Съответно кралица еди коя си.

# 449
  • Русе
В кралския случай: кралицата се омъжва в кралския род, но самата тя няма неговата кралска кръв. Ето защо си остават със старите фамилии. Церсей Ланистър, Марджъри Тирел, Елия Мартел и т.н. Именно поради липсата на кралската кръв и не могат да управляват кралството, ако нещо се случи със съпрузите им и нямат деца, на които да бъдат регент (и дори тогава не е задължително да бъдат регенти на децата си и да управляват чрез тях) - т.е. например Церсей е наследница на Запада по линия на баща си Ланистър, но стане ли нещо с Томен, тя няма да има право да остане да властва като Кралица на седемте кралства, тъй като самата тя не е Баратеон, просто е привнесена към рода чрез брак; следователно се игнорира и се гледат родствениците на Робърт, като се започне от Станис.

Затова и Роб Старк беше толкова затруднен по въпроса на наследяването му - докато кралицата му не му родеше дете (и при считани за мъртви братя и сестри), законният му наследник се падаше Санса (неприемлива от гледна точка на брака й с Ланистър) и след нея по далечна братовчедска линия някакво там момче от Долината на Арин, което самият Роб дори не го беше виждал. Затова и издаде декрет до раждане на детето му наследник да му бъде Джон. Кралските съпруги не играят никаква роля в унаследяването сами по себе си. Апропо, същото ще важи и в обратния ред на мисли - ако кралският род е по женска линия и се привнесе съпруг отвън. Съпругът няма да е наследник на жена си/децата си, нищо, че ще бъде крал-консорт.

Но стриктното придържане към този принцип вълнува само писарите и историците (в нашия случай майстерите). Обективно силният на деня е този, който държи властта. А за това у кого е властта е най-добре да се обърнем към Варис Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт