Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 281 045
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 1 980
ДжейПи, ти прочете ли какво би се случило със Стийв Джобс (Стефано Лаворо), ако беше роден в Неапол?  Laughing В България нямаше да е по-добре. Ако не си, почети го, отговаря по-добре от всеки дълъг пост на въпроса ми. И нали знаеш, че телефона не е открит всъщност от Бел?  Laughing И кажи ми как точно ще рискуваш, ако ти липсва първоначално финансиране? Интересувала ли си се всички хай-тек компании в щатите как са тръгнали?

Такава е ситуацията, че имам преки впечатления от стартиращи технологични компании. Не си мисли, че някой идва и ти изсипва едни пари, щото изглеждаш много умен. Не са малко гаражните компании, които стартират съвсем скромно.

Частните инвеститори (каквито предимно финансират технологичния сектор) също не раздават пари без нужната обосновка и последващ контрол. Но хората не го наричат "бюрокрация", защото често е шансът на живота им и са твърде щастливи, че са го получили. Предпочитат да се захванат за работа, за да го използват.

Между другото, България има един много добър показател на световно ниво - първо място по покритие със скоростен интернет. Област, в която държавата сама по себе си не прави много, нито ЕС налива пари. С което искам да кажа, че да работиш здраво и да рискуваш е по-важно от наливането на средства - поне за мен и поне за ИТ сектора.

Как ще рискуваш - ами залагаш апартамента, лишаваш се от доходи за известно време, взимаш заеми. Така. Какъв риск за теб е, ако някой друг ти даде парите?

Няма значение толкова също кой точно какво е открил. Печели този, който успее да го приложи масово.

Рокси, абсолютно е така.  Peace Нивото на несигурност по отношение на работа, дом, здравеопазване и т.н. в САЩ е нещо, което повечето европейци дори не си представят.

И да се съглася - това е част от рецептата им за успех. Няма как само хубавите неща да получим.

# 1 981
  • MI
Скрит текст:
Такава е ситуацията, че имам преки впечатления от стартиращи технологични компании. Не си мисли, че някой идва и ти изсипва едни пари, щото изглеждаш много умен. Не са малко гаражните компании, които стартират съвсем скромно.

Частните инвеститори (каквито предимно финансират технологичния сектор) също не раздават пари без нужната обосновка и последващ контрол. Но хората не го наричат "бюрокрация", защото често е шансът на живота им и са твърде щастливи, че са го получили. Предпочитат да се захванат за работа, за да го използват.

Между другото, България има един много добър показател на световно ниво - първо място по покритие със скоростен интернет. Област, в която държавата сама по себе си не прави много, нито ЕС налива пари. С което искам да кажа, че да работиш здраво и да рискуваш е по-важно от наливането на средства - поне за мен и поне за ИТ сектора.

Как ще рискуваш - ами залагаш апартамента, лишаваш се от доходи за известно време, взимаш заеми. Така. Какъв риск за теб е, ако някой друг ти даде парите?

Няма значение толкова също кой точно какво е открил. Печели този, който успее да го приложи масово.

Рокси, абсолютно е така.  Peace Нивото на несигурност по отношение на работа, дом, здравеопазване и т.н. в САЩ е нещо, което повечето европейци дори не си представят.

И да се съглася - това е част от рецептата им за успех. Няма как само хубавите неща да получим.

Ти да не си в Щатите? Това би обяснило ентусиазма ти колко ое лесно в България нова компания да получи финансиране.  Simple Smile Не разбираш явно наистина за какво говоря - нужната обосновка и последващ контрол въобще не е бюрокрация. Ама хич. Аз ти казвам, че ако някой с достаъчно солидни средства не ти застане зад гърба, т.е. да ти стане съдлъжник (дори само с поръчител няма да стане ако не си на някого човек), ще гледаш каквото и да е финансиране през крив макарон. Включително европейско, щото ти възстановяват в последствие парите, първо пак до банката опираш. Честно, не мога да повярвам че тези неща трябва да ги пиша въобще.

# 1 982

Ти да не си в Щатите? Това би обяснило ентусиазма ти колко ое лесно в България нова компания да получи финансиране.  Simple Smile

Не, в България съм. И съм видяла много финансирани проекти и компании - както от частни инвеститори, така и със средства от ЕС.

Не съм била никога отговорна за това, но познавам хора, които се занимават с намиране на финансиране от много време и мога да ти кажа, че много бързо т. нар. "бюрокрация" им става рутина.

Щото един от ефектите на слабата подготовка е, че всичко ти се струва сложно, трудно и не разбираш защо ти го искат. Та почваш да ругаеш каква "бюрокрация" е, защото иначе трябва да кажеш, че не се справяш. Което пък обикновено няма как да разбереш, защото няма как да надскочиш собствената си квалификация.

# 1 983
  • MI

Не, в България съм. И съм видяла много финансирани проекти и компании - както от частни инвеститори, така и със средства от ЕС.

Не съм била никога отговорна за това, но познавам хора, които се занимават с намиране на финансиране от много време и мога да ти кажа, че много бързо т. нар. "бюрокрация" им става рутина.

Щото един от ефектите на слабата подготовка е, че всичко ти се струва сложно, трудно и не разбираш защо ти го искат. Та почваш да ругаеш каква "бюрокрация" е, защото иначе трябва да кажеш, че не се справяш. Което пък обикновено няма как да разбереш, защото няма как да надскочиш собствената си квалификация.
Аха, питай ги тогава за колко големи компании е ставало дума и с каква история и какви точно гаранции са дали. Щото и аз имам някаква идея по въпроса.  Laughing И пак ти казвам, основният проблем е ДОСТЪПЪТ до финансиране, чак след това идва бюрокрацията. А да, и проекти за ЕРП например не важат, няма нищо иновативно. Говоря за напълно нови идеи, които често са на съвсем млади хора без никаква собственост. Т.е. ако се родеше тук Стив Джобс, без никой зад гърба си, какво щеше да стане от неговата идея.

# 1 984
nelig, омръзна ми да се повтарям.  Peace

За последно - финансиране има. И за малки, и за големи, и за средни.

Ето, миналата година имаше едно европейско финансиране за иновации - искаше се 1 страница описание на идеята и няколко формуляра, с които да демонстрираш, че малката ти фирма или ти знаете за какво говорите.

В резултат получаваш 50-ина хиляди евро, за да изготвиш бизнес план. С който кандидатстваш за суми до половин милион, за да стартираш бизнес.

Мой познат участваше като експерт в оценяването на идеите - които като цяло не бяха нищо особено, но много от тях бяха финансирани.

Мога да ти давам доста примери и за частно финансиране, но не ми изглежда да има значение.

Който иска - да вярва, че животът е много труден и всички го прецакват. И че има проста рецепта за всичко, и можем да изберем само яките неща от живота на Запад, и т.н.

Аз по-скоро бих спорила с някой, който вярва в Дядо Коледа - поне разговорът ще е в по-ведра атмосфера.

# 1 985
  • MI
ДжейПи, ти явно не разбираш, вече като развалена плоча се чувствам. Правя поледен опит, не ми се губи целия ден. Проблемът идва след описаното от теб, при сблъсъка с банковата система. А винаги се стига дотам, защото парите се възстановяват след като вече си платил всички разходи. Ако не вярваш на мен иди питай тия от управляващия орган колко се отказват в самото начало или не успяват след това да довършат именно затова. Изписаха се тонове хартия по въпроса, пробваха да променят начина на кандидатстване с включване на банките в самото начало, ти не та не. Всеизвестен е проблема, не съм измислила топлата вода. Ти ако искаш да вярваш, че твоите приятели са магове, дето са го разрешили - за мен е напълно ОК. Предполагам че животът е по-хубав с розови очила.

# 1 986
Нели, остави ги бе, те си повтарят едно и също като развалени плочи. Съмнява ме, че изобщо те четат, хващат отделни думи или фрази от постовете ти и пишат по тях само и само да ти опонират.

Колкото повече чета на Нели постовете, толкова повече ми харесват, точно така стоят нещата, както ги е описала. Седнала Рокси да ми прави забележки какво да одобрявам и какво не. Рокси, както и преди казах, има си модератор, информирай го, ако смяташ, че нарушавам някакво правило. Не ми определяй ти какво да пиша или не. Като казвам, че Нели е права, си казвам мнението. И ти си казваш твоето, в което има много ...да не казвам какво...ми затова е форум, всеки да си казва мнението. А забележки бъдете така добри да си правите у вас.

# 1 987
Предполагам че животът е по-хубав с розови очила.

Малко съм стара за розови очила. Simple Smile Не твърдя, че повсеместно няма проблеми.

Твърдя, че около мен има много примери за успешно финансиране в най-различни варианти и без особени драми. Това просто е факт. Което, най-малкото, значи, че е възможно и със сегашните правила.

Не мисля, че е продуктивно да продължаваме този спор, тъй като вероятно досадихме на публиката.

А, да - и абсолютно смятам, че за иновациите е по-важно а) образованието и б) предприемчивостта. Просто няма как да ме убедиш, че заливайки една държава с кеш, ще предизвикаш бум на иновации. По-вероятно е ефектът да е обратен даже.

# 1 988
[quote
Между другото, България има един много добър показател на световно ниво - първо място по покритие със скоростен интернет.
[/quote]
Интересно ми е да разбера дали това се дължи на късното разпространение на интернета в Бг, или на изпреварващото мислене на инвеститорите в IT.

# 1 989
  • MI
Татко Мецане, оставям наистина, не ми се губи повече време. От личен опит съм се убедила, че докато не ти дойде до главата просто не можеш да разбереш някои неща. Дразни ме само постоянното натякване, че е некадърност, липса на капацитет и какво ли още не. Иди на място, направи го ти и после иди учи другите.  Rolling Eyes То затова и правилата са такива, писани са от хора дето хал хабер си нямат от реалността, от какво се случва извън офиса им.

Джей Пи, мен ме итересува тенденцията, не изключенията. С изключения не се догонват страни, които са с 30 години напред. И никога не съм казвала че ни е ОК образованието. Само че сега и гений да си трудно ще реализираш идеята си. А и повечето технически гении далеч не са финансови такива, което още им намаляеа шанса - някъде към 0та. С това приключвам.

# 1 990
[quote
Между другото, България има един много добър показател на световно ниво - първо място по покритие със скоростен интернет.
Интересно ми е да разбера дали това се дължи на късното разпространение на интернета в Бг, или на изпреварващото мислене на инвеститорите в IT.
[/quote]

Аз съм в този браш и ще ти кажа -  заради късното разпространение. Освен това достъпността на услугата  и евтината и цена е само заради липсата на правила, по-точно пълното им пренебрегване. Години наред всеки си влачеше кабели където си решеше, минаваше и през чужди канални мрежи при това не само на други оператори, а дори на енергото, това проектиране, съгласуване ставаше проформа и т.н.
Иначе цената на съоръженията щеше да е съвсем друга, така стана бързо, евтино и с добро качество.

# 1 991
Факт е, че по ОП" Конкурентноспособност" усвояемостта на средствата е най-малка. По тази програма пари усвояват само големите фирми, които могат да  платят на консултантски фирми, които пък искат около 10% от стойността на проекта. Отделно съфинансирането от около 20-30% е наистина проблемно и това отказва хората.
Иначе европари най-много се усвояват по програми, които не създават устойчиви работни места и най-често бенефициентите са общини. Ремонт на читалище, ремонт на музей и ала-бала. Преди няколко години съм попълвала  данъчната декларация на чиновничка в едно кметство, която наред с трудовия договор имаше и 7-8 служебни бележки за доходи по граждански договори именно по такива програми.
При "Оперативна програма развитие на човешките ресурси" също не се създават трайни работни места - разни фирми за професионално обучение на младежи и нам `кви си компетентности ала бала.
След приключване на проекта - бизнеса спира, и парите спират.

# 1 992
Иди на място, направи го ти и после иди учи другите.  Rolling Eyes

Може би не съм се изразила ясно. Участвала съм в такива проекти. Помагала съм за документацията. От парите ми е плащана заплатата. В одити съм участвала. И да, става. Работи. Получава се.

И да - никой няма да каже "некадърен съм/неквалифициран съм, затова не става". Никой, даже и ти няма да го кажеш. Винаги нещо друго или някой друг ще е виновен. Такива са хората, факт.

И да тропаш с крак, и да не тропаш, съответните проблеми си съществуват - и няма ЕС да ни ги оправи, даже да павира улиците с евра.

# 1 993
  • MI
Джей Пи, прочети поста на Ли Лу над твоя. Намам какво да добавя. Освен че има разлика между това да направиш иновацията и да изпълниш проекта и да участваш в оправянето на документацията. При теб вече са били отсетите проекти. Ако толкова искаш, иди и направи една статистика колко са били на малки и нови фирми, колко са били наистина иновативни и т.н. Сама ще си направиш изводите. Аз съм до тук с обясненията по въпроса.

# 1 994
flambe аз не съм в бранша, но пък виждам, че в "западните" страни се експлоатират старите кабели "до дупка", както и че "бавния" интернет се използва по-масово от населението, и за много повече неща улесняващи живота му. Не знам скороста на интернета сама по себе си, дали е достатъчен повод за гордост.

Общи условия

Активация на акаунт