Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 281 037
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 025
  • София
Аз пък знам за много случаи, в които гастарбайтерите в западна европа си идват в България за скъпоструващи операции и манипулации. По ЗК, естествено, защото имат български паспорт. Кой плаща? После се дуят по форумите колко са хай и че не им плащаме ние здравните и пенсиите на родителите. Мда! Но какво ли разбирам аз, дори нямам право да се чувствам умна, защото съм си българка, а българите сме тъпи същества, недостойни да връзват връзките на западняка!  Sick

# 2 026
Не следя темата и не знам дали сте писали по въпроса..Искам да попитам живеещи в Англия дами,усещат ли ксенофобските настроения?Тук в новините през 1-2дни показват наши сънародници там,които са имали неприятни преживявания.В набеждаваната ни в ксенофобия нация,мн.рядко има такива изпълнения  с такива мащаби.
ТоНи разбира се живеещи навън българи са изключение. Mr. GreenИ аз не съм чувала да ходим някъде на медицински туризъм.Обратното-да.И от други континенти се вдигат наши сънародници да се лекуват или прегледат тук.

# 2 027
Каза ви се вече, че българинЪТ е расист и ксенофоб, не очаквайте някой да коментира англичаните в такава светлина.

# 2 028
  • София
Естествено, че идват в България да се лекуват! Който не вярва, да пита лекарите и зъболекарите, че и в лабораториите какво се случва. Който каквото ще да ми приказва, но аз лично чувам и виждам как дори сами си казват, че тук за седмица.две минават през всички възможни прегледи, защото им е по-лесен  достъпът, иначе в чужбина познай кога ще отидат на прием при професор и изобщо при някакъв специалист, или да си пуснат всички видове изследвания по свое желание! Да не говорим колко по-солено биха им излезли зъбите. Но кой знае защо тутакси забравят, когато си свършат работата. Айде, молим, не на мене тия! Мога да изброявам до утре.

# 2 029
Каза ви се вече, че българинЪТ е расист и ксенофоб, не очаквайте някой да коментира англичаните в такава светлина.
Все пак някои го направиха и то по тв,но сигурно са платени провокатори.Гледахте ли вчера в новините,нашето момче,което разказа,че се намесил да спасява друг чужденец и отнесъл круше в лицето?

# 2 030
Имах предвид тук в темата. Иначе нямат проблем да казват на бялото черно и обратно.

# 2 031
За детето ми се наложи спешен прием, а за мен планов. Не пътуваме всяка година до Бг, осигуряваме се в Анг., и се лекуваме и оправяме зъбите тук. Лично на мен ми е странно как, ако имам здравословен проблем ще зарежа всичко и ще хукна на преглед в Бг.
Възможно е да има реформа в здравната с-ма - писах как е сега.
По-рано в темата писах - лично аз и семейството ми не сме попадали на ксенофобски настроени хора. Може да е чист късмет, може и да попаднем - бъдещето ще покаже.

# 2 032
  • София
може ти да не идваш, но много други идват, при това съвсем планирано, включително да се оперират. Освен ако случайно не съм започнала да си говоря с клонинги.

# 2 033
Не съм казала, че не се практикува, а че не го разбирам.

# 2 034
  • София
елементарно е за разбиране - бързо, евтино и достъпно. Отиваш в лабораторията и даваш списъка с необходимите изследвания. Лесно си заявяваш частен прием при какъвто специалист искаш, включително със сто титли, при това ти излиза доста евтино. За зъбите съвсем евтино излиза, пъти по-евтино при качествена работа. И не ти трябва джипито да ти се пречка като по чужбините.
Ти в чужбина можеш ли да запишеш свободен прием, ако решиш, че детето ти или ти имате нужда от специалист, можете ли да отидете в някоя лаборатория и да си пуснеш изследвания, каквито ти решиш? Дори срещу пари?

# 2 035
Естествено, че идват в България да се лекуват! Който не вярва, да пита лекарите и зъболекарите, че и в лабораториите какво се случва.
Точно това е здравен туризъм, само че според мен няма нужда от драйфащи човечета. За да ползва  човек услуги поо ЗК в България, а и другаде, трябва да е здравноосигурен, т.е. да си плаща вноските.
Българите в чужбина обикновено не са, имаше сигурно 300 страници тема как да се откачат от НЗОК, и си лащат за частни услуги, които пак са им по достъпни заради разликата в стандарта. Но де  факто не ощетяват системата в България.
Навсчкъде го има това с туризма, тукашните ходят на зъболекари, ин витро в съседни страни. Има го и в други отношения, цигари се пренасят, разпределят се по багажи, носят се обувки за ремонт, че доро и брошури за евтини секс услуги съм имала в пощата.

# 2 036
  • Bristol
Във всяко общество си има черни овце и те сега са набрали смелост в Англия, а и получават внимание от пресата, актуални са. Както има ксенофобски изблици, така има и обратните. Имаше тема в една група на живеещи в Англия с цветя, картички и бонбони, които са получили българи с извинение за ситуацията, в която са поставени след референдума. За послкия център също имаше развитие, Polish Social and Cultural Association in west London has had fl … wled on its doors
Лично аз не съм изпитала различно отношение до сега, въпреки че знам, че доста хора около мен гласуваха за излизане, но аз не съм представителна извадка.

Здравен туризъм е трудно да се прави в Англия, но го има. Имаше го още от преди. Например, ако поканиш родителите си тук и те живеят с теб по-дълго време, можеш да ги регистрираш в поликлиниката и да си имат личен лекар. Друг е въпроса, че за да стигнеш от личния лекар до специалист, процедурата е мноооого бавна.
Мои познат, вместо да чака 6 месец за операция на коляното, беше трудно подвижен, отиде и си плати на частно за такава операция в България. Аз вместо да дам 1000 паунда за коронка, ще си я направя в България. Имаме възможност да правим cherry picking Wink частно в България или NHS. Поне от мои познати, каквото съм чула, здравната каса в Родината ни не е съвсем безплатна. Примерно, изледванията на майка ми не са изцяло покрити от касата, тя има проблеми с щитовидната жлеза, за лекарства също си плаща. В Англия в нейната ситуация и едно пени няма да похарчи, всичко ще й е безплатно. Само където трябва да дойде и да поживее при мен по-дълго време, за да мога да я вкарам в системата и след това периодично да ми идва на гости за изследванията си.

# 2 037
Имах предвид тук в темата. Иначе нямат проблем да казват на бялото черно и обратно.
Най-вече на черното бяло...и добро разбира се. Mr. GreenЗа здр.туризъм гледах и полякиня по тв.Трябвало мн. да  чака и отскочила набързо до родината си.Идват си и на профилактични прегледи тук.В някои случаи роднините уговарят часове със специалисти,лл е предупреден за направление.Услуги,които се плащат,защото не ги поема здр.каса пък тук са по-евтини.Лично познавам българки от Германия и Австралия,които тук си направиха пластични операции.Не по здр.причини,а от суета.Иначе няма да ви казвам живеещата в Германия как критикува всичко нашенско.Един приятел беше уговорил в частна клиника операция на дъщеря си и я закараха направо от летището.От проспериращите щати идваше момичето.Аня Пенчева разказваше в колко тежко състояние била дъщеря и след ваксина и също от летището я закарали право във военна б-ца.

# 2 038
Аз пък знам за много случаи, в които гастарбайтерите в западна европа си идват в България за скъпоструващи операции и манипулации. По ЗК, естествено, защото имат български паспорт. Кой плаща? После се дуят по форумите колко са хай и че не им плащаме ние здравните и пенсиите на родителите. Мда! Но какво ли разбирам аз, дори нямам право да се чувствам умна, защото съм си българка, а българите сме тъпи същества, недостойни да връзват връзките на западняка!  Sick

Не стоят така нещата. Изобщо. Именно скъпоструващите операции е по-далавера да си ги правиш на запад. Те са по касата плюс лекарства и др. В България се плащ вси4ко поотделно . Може някой да ходи до България за операция по при4ина, 4е разбира и затова има по-доверие на нашия лекар, 4е ще се разберат взаимно и ще се направи желаното. Но това се пла9а 4астно (освен ако не са си плащали здравните вноски в БГ, но тогава не виждам проблема?). После с бележката за плащнията и манипулациите в бг се подава на "западната" каса и те си из4исляват нещата по техен каталог. Връщат парите, които биха платили "на запад". Ако пациента има допълнителна здравна застраховка за 4ужбина , то тя може да поеме разликата между дете цени. Зависи от полицата.
Та не ми разказвай приказки и легенди.

# 2 039
  • MI
А че англичаните може да не искат да си променят всички правила заради имигрантите не ви ли хрумна?

ДжейПи, сега виж и дали не се иска бснкова гаранция за аванса.

Хайде пак се почна бой на тема живеещи в и извън България. Не се ли ъморихте, не ви ли омръзна?! А и в България ако не си осигуряван и не е спешно си плащаш за всички изследвания. Тогава вас какво ви бърка ако някой ходи дори в Занзибар да се лекува?  Rolling Eyes  И в Европа можете да се лекувате, да. Но само платеното от БГ касата ви е безплатно. Останалата част си я доплащаш.

Общи условия

Активация на акаунт