Какво ще стане след Brexit? Как мислите, че ще ни се отрази на нас и на ЕС?

• 281 029
  • 3 540
  •   1
Отговори
# 2 040
Значи сънародниците ни са пак на далавера.Може да излезеш от Б-я,но Б-я,българското не може да излезе от теб. Mr. GreenМоже в Европа да им възстановяват пари,но в щатите няма начин.

# 2 041
Естествено, че идват в България да се лекуват! Който не вярва, да пита лекарите и зъболекарите, че и в лабораториите какво се случва.
Точно това е здравен туризъм, само че според мен няма нужда от драйфащи човечета. За да ползва  човек услуги поо ЗК в България, а и другаде, трябва да е здравноосигурен, т.е. да си плаща вноските.
Българите в чужбина обикновено не са, имаше сигурно 300 страници тема как да се откачат от НЗОК, и си лащат за частни услуги, които пак са им по достъпни заради разликата в стандарта. Но де  факто не ощетяват системата в България.
Напротив, нямат никакъв проблем да си платят всички вноски накуп за няколкостотин лв и после да си направят операция за десетки хиляди лв. Ако не им се налагаше, никога нямаше да ги платят.

# 2 042
  • София
Естествено, че идват в България да се лекуват! Който не вярва, да пита лекарите и зъболекарите, че и в лабораториите какво се случва.
Точно това е здравен туризъм, само че според мен няма нужда от драйфащи човечета. За да ползва  човек услуги поо ЗК в България, а и другаде, трябва да е здравноосигурен, т.е. да си плаща вноските.
Българите в чужбина обикновено не са, имаше сигурно 300 страници тема как да се откачат от НЗОК, и си лащат за частни услуги, които пак са им по достъпни заради разликата в стандарта. Но де  факто не ощетяват системата в България.
Навсчкъде го има това с туризма, тукашните ходят на зъболекари, ин витро в съседни страни. Има го и в други отношения, цигари се пренасят, разпределят се по багажи, носят се обувки за ремонт, че доро и брошури за евтини секс услуги съм имала в пощата.

Къде видя в поста ми драйфащи човечета?
Че те не идват тук по ЗК, а си плащат, защото пак им е много евтино. Някои предпочитат да си плащат осигуровките, защото идват за планови операции, които дори с някакви допълнителни плащания, пак им излизат много евтино, иначе може и да не се доредят в чужбина.  Това дори не е публична тайна, то си е явно и хората не го крият.

# 2 043
За здр.туризъм гледах и полякиня по тв.Трябвало мн. да  чака и отскочила набързо до родината си.

тов не е здр. туризъм, това е напълно легално! много немци имат ли4ен лекар в полша или 4ехия, ако живеят близо до границата. от4ита се със здравната карта .
Аз съм давала немска здравна карта в Австрия, Испания, Франция и мсиля веднъж беш€ в Италия преди доста години , когато големия беше бебе и имае ухобол .
Картата се 4ете нормално от техни 4етци и си я приемат както родна.
ЗА ли4ния лекар дали ще е в 4ехия , полша или бг няма зна4ение. Касата поема разходите по нейния каталог. Разликата плаЩаш , ако нямаш допълнитела осигуровка.

# 2 044
Не са в твоя, а по нагоре, не ми се цитират огромни чаршафи.

В крайна сметка условията с плащанията накуп са валидни за всички, много българи, които си живеят в България, са също здравно неосигурени и практикуват същото.

Моите наблюдения са като на Бандиера Роса - който има нужда от спешна или сериозна интервенция си я прави там, където живее. В това отношение обикновено няма чакане и спешните случаи винаги са с приоритет, най малкото заради страха от съд и огромните обезщетения. В България си ходят обикновено за зъболекар или козметични интервенции, които се правят в частни кабинети и клиники.
Единствено не съм срещала досега да имаш документи за разходи с български цени, а да ти възстановят германски (ако изобщо правилно съм разбрала). Обикновено възстановяват това, за което имаш документ, евентуално до някакъв таван.

# 2 045

Че те не идват тук по ЗК, а си плащат, защото пак им е много евтино. Някои предпочитат да си плащат осигуровките, защото идват за планови операции, които дори с някакви допълнителни плащания, пак им излизат много евтино, иначе може и да не се доредят в чужбина.  Това дори не е публична тайна, то си е явно и хората не го крият.

Нямат право да плащат в две държави. Кои таквиа познаваш или просто глух телефон?

Рядко е по-евтино Simple Smile Защото просто на "запад" е безплатно Simple Smile
Ако говориш за аборти, то предполагам правят живеещи в държави в които е забранено.

# 2 046
Значи сънародниците ни са пак на далавера.Може да излезеш от Б-я,но Б-я,българското не може да излезе от теб. Mr. GreenМоже в Европа да им възстановяват пари,но в щатите няма начин.

ами разбира се, ак оса си платили застраховка, то тя си поема "щетата" при условията си. А къде то все едно. Важно е по каталога с цените.
ЗА остатъка е както при всяка застраховка. Имаш полица имаш плаЩане, нямаш полица - нямаш .
Никой не е минал никого.

# 2 047
  • София
Добре, лято, убеди ме, че е така, както ти си виждала в Германия и си чувала, че е в България. Вече няма да вярвам на собствените си очи, ще питам във форума какво виждам.
Тва пък за абортите е... ooooh!

# 2 048
Естествено, че не става въпрос за спешни случаи. Говорим за планови операции, които могат да чакат и месеци. И аз не знам защо ги правят тук, като на запад е толкова блестящо здравното обслужване.

# 2 049
  • Bristol
Европейските здравни карти важат само за спешна помощ. Тоест, трябва да отидеш в спешното, а не при личен лекар. Друг е въпросът, че в България така оформят документите, че профилактични изследвания ти ги пишат като спешни и ти можеш да си поискаш парите обратно от NHS. Но в Англия няма никой лекар да направи такава врътка и трябва наистина да си отишъл в спешното.

# 2 050
Може да се плаща в две държави.Не всички си спират здр.осигуровки тук.Не пускат декларация(забравих номера) и роднините плащат всеки месец вноската.

# 2 051
  • София
Само че повечето си ги спират, защото 10 лв. на месец им се вижда много пара. Ако се наложи един ден, могат да платят някаква сума и им възстановяват правата.

# 2 052
  • София
Казвам това, което зная лично от разкази на хора, при това И такива,  които са си надвили на харча. Главният им аргумент е, че тук за една-две седмици могат да отидат при какъвто и който специалист си поискат, могат даа си изследват каквото поискат, а в чужбина трябва да чакат джипито да прецени дали изобщо имат нужда от изследвания или от специалист, а и доста им се налагало да чакат. И планови операции си правят тук, просто си заплащат за избор на екип, ама то вече с екипа стана почти класика и за живеещите в България. Зъболечението дори няма нужда от кооментар - кабинетите се пръскат от пациенти. Знам ли, може аз все на глупаци да попадам, които пренебрегват безплатното чужбинско, а се натискат тук да идват. (какви аборти, как пък, точно това ти дайде на ума?)

# 2 053
Факт е, че се увеличава чакането за специалисти и за това Фараж размята милионите, които ще се налеят в здравната каса...
Предполагам сега разбирате желанието на британците, тези пари да влязат в здравеопазването им.
Andariel феномена сам да си искаш изследвания, да казваш какви лекарства да ти изпишат, кой специалист да те преглежда - сред британците е непознат. За зъболечение - не ми се е налагало, защото на 6 месеца ме привикват за чистене на зъбен камък и преглед/безплатно/, та когато е имало нужда от пломба е била без лечение и на нормална цена.

# 2 054
Може пък защото на някой са му казали, че не може да направи / не е нужно да прави дадена операция. Друга идея да дойда и да се оперирам , като ще плащам и ако се появят усlожнения ще плащам и няма да мога да се докопаm до някоя "западна" клиника ... Няма начин. Даже ако стане нещо през ваканцията, ще се опитам да се добера до някоя немска ил иавстрийска клиника и там да си полегна в болницата, отколкото да стоя в някоя бг клиника .

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 23:19 от Bandiera rossa

Общи условия

Активация на акаунт