Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 21 юни 2016, 08:40 ч.
 • Последно мнение: 12 окт. 2016, 13:41 ч.

Съботно-неделна градинарка

 • 6 184
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 996
Здравейте!
Има ли други градинари тук (освен мен), които по стечение на обстоятелствата могат да полагат грижи за зеленчуковата/овощната/ цветната градина само през почивните дни? Дори понякога за прескачат 1-2 седмици?
Какви култури сеете/садите? Какви хитрини използвате, за да се спасявате от плевелите, болестите и неприятелите във вашето отсъствие?
Изобщо, споделете каквото ви идва на ум, когато става дума за ентусиасти градинари, които не живеят постоянно покрай градините си...
И не става дума за биологично производство, поне не изцяло. Понякога, заради дълго отсъствие, се налага използването на хим. препарати.
Аз ще пиша конкретно за моята градинка малко по-късно.

# 1
 • Мнения: 5 964
Здрасти!
Ние сме почти така с разликата, че ходим и през седмицата по веднъж, за да полеем.
Не мисля, че има култура, която да издържи без поливане толкова дълго, особено в летните горещини.  newsm78

Дори обмисляме вариант да помолим срещу заплащане човек от селото да ни полива през 2-3 дни.
Може би това е вариант и за вас!

Насажденията ни са елементарни - домати, краставици, тиквички. Но всичко има нужда от вода.

# 2
 • Мнения: 2 996
На нас тази година ни е първа в този режим. За късмет е доста дъждовна.
Мястото е общо 2 декара, но половината не се обработва. В градината сложихме картофи, моркови, лук, чесън, тикви, дини, пъпеши, безразсадно домати и няколко корена декоративен боб. До сега нищо не сме поливали. Картофи и лук вече вадихме. Много едри са станали.
Поливна система нямаме, все с маркуч сме поливали до сега.
Помощ получаваме от съседите единствено за борбата с колорадския бръмбар при картофите. До сега 4 пъти са третирани - два пъти от нас, два пъти от съседа.
Имаме няколко дръвчета, няколко храста касис, ягоди.
Възнамеряваме наесен да разорем люцерната. Все още сме в размисъл какво да сложим на нейното място. За жалост няма растения, които да не изискват никакви грижи. Клоним към някакви овошки, ама при нас поради късните пролетни слани освен ябълки и круши друго не става. Праскови, кайсии, бадеми - пробвали сме, ама измръзват и загиват. Дори синята слива измръзна.
Тази пролет слажих три стръкчета годжи бери. Две са се хванали.
Ами това при нас...
ММ е голям мераклия, участва активно в работата. За това искам да обменям опит с други хора в подобно положение.

# 3
# 4
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 4 513
Момичета, ако продължим да пишем в тази тема, моля, споделяйте и къде се намира зеленчуковата градина. Има съществена разлика дали е в някое равно горещо поле или в планински район.
Иначе, градина няма да оцелее, ако се прескочат 1-2 седмици. Даже само съботно-неделно може да не оцелее при сухо и горещо лято. Обичайните култури - домат, краставица, пипер, тиквичка и т.н искат редовно поливане, понякога дори 3 пъти седмично. Също, при повечко дъждове, както беше тази пролет, си иска редовно третиране с препарати против болести и неприятели. Иначе, буквално за дни всичко може да загине.
Ние имаме къща с двор в района на Пловдив, в полето. Засадили сме всичко - грах, лук, картофи, фасул, пипер, домати, тиквички, тикви, патладжан, краставици, различни подправки, овошки, лозе. При нас всичко става, но си иска грижите. Майка ми живее там и полива през ден-два, разсажда, окопава, връзва, плеви, ние с ММ ходим всяка събота и неделя и вършим по-тежката работа - обработките на почвата, пръскане, набиване на колове за домати и краставици. Градината, като цяло ни е много добре поддържана, но на цената на ежедневен труд.

# 5
 • Мнения: 2 996
Моята е в района на гр. Бяла, Русенско.
Вече никой не живее там постоянно и за това искахме да подберем култури, които не изискват непрекъснати грижи. За  това и се отказахме от стандартното домати, краставиците, тиквичките.
Няма как да се справяме с коловете, връзването, кършенето, поливането...
Темичката за това реших да я отворя. За да си споделяме идеи, хитринки, които да облекчават тези епизодични грижи. А относно другата тема, към коята utro77 предложи да се присъединим, ами тя е за градинари, които полагат ежедневни грижи като хоби за градинките си. При нас е по-скоро като задължение, е и малко любов и грижа към земята, инъче да сме я зарязали напълно, както се случва с повечето градини в селата.

# 6
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 4 513
Ние мислим да проучим как стоят нещата с капковото напояване. Има вече много градини, направени така. Възможно е да се включва и изключва с таймер, но все пак е хубаво да има човек, който да наглежда инсталацията.

# 7
 • Мнения: 2 996
Ние спираме тока и водата когато не сме там. Стари са инсталациите и ни е страх да не аварират.
Капковото е вариант, когато налягането на водата е добро. При нас често няма налягане през лятото, аварира и водопровода. За сега не мислим за капково, а по-скоро за култури, които не изискват напояване в нормално валежни години.
Майка ми ми е казвала, че ако се наруши поливния режим на краставиците започват да горчат. Не знам дали е така наистина, но и заради това се отказахме от тях.
Тази година е доста дъждовна. Репичките станаха направо като репи. Стъргала съм ги в салатите с рендето.

# 8
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 4 513
Аз имах предвид капково, захранвано от сонда чрез помпа. Иначе, от водопровода водата е скъпа и не става да поливаш с нея, пък и е забранено.

# 9
 • Мнения: 2 996
Идеята за капкава щом имате кладенец и помпа е супер.
Ние нямаме друг водоизточник освен чешмата.
Сещам се за друго сега. Ако водата от кладенеца е много студена ще трябва да се полива много внимателно в топлото време и основно нощем.

# 10
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 4 513
Така е, ние поливаме рано сутрин преди 7 часа и късно вечер след 21 часа. Вечер по принцип е по-добре.

# 11
 • Мнения: 2 996
Аз съм в дълбок размисъл сега. На есен ще разорем старата люцерна и какво да сложим на нейното място. Ще ровя из учебниците да подбера някаква култура, която не изисква напояване и някакви по-съществени грижи.

# 12
 • Мнения: 18
Грижим се така за градина край Плевен, ходим средно 2-3 пъти месечно. Нямаме капково напояване, но сме инсталирали ПВЦ тръби с кранчета, които играят подобна роля. В селото има промишлена вода и съседката пуска главния кран по път за магазина сутрин, така поливаме без много усилия. Грах, лук и картофи са най-лесни и нямат нужда от много грижи.  Единственото нещо, което не съм поливала, прекопавала и плевила тази година е грахът- вече го извадих и освен голямото количество е и много вкусен. Успяваме да извържем доматите, а за втора поредна година краставиците ни не вървят, явно имат нужда от много повече вода.
Върху люцерна много добре се развива бостан на следващата година, но пак си трябват грижи. Въобще отглеждането на градина от разстояние е трудно и не винаги удовлетворяващо. Два дни се разскъсваш кое да направиш по-напред, ставаш рано, работиш до късно, а като се върнеш след седмица или две всичко отново е в бурени. Но ми е много трудно да гледам градината, с която баба ни е изхранвала, да пустее

# 13
 • Мнения: 2 996
Но ми е много трудно да гледам градината, с която баба ни е изхранвала, да пустее

Ето, точно това е и моя двигател за цялата хамалогия.
Аз бостана (дини, пъпеши, цигулки и бели тикви) и безрасадното домати копая най-много и най-редовно. Картофите третирах два пъти с хербицид и съм доволна от резултатите. Лука също.
Чесънът ми е по-рехав тази година и след пръскането успя да завъди само един вид плевел, явно устойчив на хербицида. Но пък след дъждовете се плеви лесно и го оправих.
Грах и боб не сея, защото имам възможност да вземам от друго място.

# 14
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 4 513
Поливането, дори да има някоя баба като на aia_iv да пуска водата, ОК. Но садиш, поливаш, окопаваш, връзваш и като мине една мана, за седмица-две няма нищо останало, ако не си там да напръскаш своевременно и да спасиш, каквото можеш. Или картофът като го нападне колорадския бръмбар, го унищожава за нула време. Буквално за една седмица може да намериш голи пръчки. При все че майка ми е там и тя прави разтвори и пръска, събира на ръка и пак като идем събота/неделя е пълно с гадини. Пък плевелите не ми се коментират. Особено след повечко дъждове е нещо страшно. И това при условие, че имаме човек на място, който ежедневно е в градината по минимум 7-8 часа.
Помня баща ми едно време ходеше през седмицата да окопава, полива, пръска. Иначе, просто не става нищо.
Ако ние с ММ останем да се грижим за двора и майка не може, сме решили да го засадим овошки и райграс и да оставим и лозето. При това натоварено ежедневие, другото е отрепия, ако не живееш там.
Иначе, за това си много права и аз също не бих могла.

Но ми е много трудно да гледам градината, с която баба ни е изхранвала, да пустее

Общи условия

Активация на акаунт