Майчинството счетоводно-70

• 64 354
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В договора трябва да е писочено има ли изпитателен срок и в чия полза е.
Може да се водиш на два трудови договора.

# 691
Здравейте... Незнам в темата дали е задаван този въпрос, но темата е дълга..... Та да попитам.. Бременна съм в началото на третия месец и си търсих до сега работа, докато днес не си намерих.Не съм им казала, че съм бременна .... Има ли вероятност като започне да ми личи , да ме уволнят.. и имам ли права, така че да ги съдя...
За  да се възползваш от защитата   от уволнение като бременна  , трябва да си уведомила работодателя - това разбира се касае , ако си на постоянен трудов договор .
Ето обяснение   по този въпрос:
http://www.negus.bg/bg/cases/109

За  осигуряването на втори трудов договор на 4 часа  , ако     ти ще си плащаш осигуровките   , щом е при познат  -   аз не виждам полза и смисъл -  парите  , които   ще  дадеш за осигуровки , няма  да  компенсират и увеличат бъдещото ти майчинство   с толкова , че да си заслужава.

Така , че за започнатата  работа - или  говори  с работодателя , че си бременна  и   директно да се разберете    , защото пък  , ако излезеш в болнични    се дължат здравни осигуровки  и според мен не е коректно  дори -човека те наема и разчита    на теб ,като бъдеш персонал , а ти след няма и месец  да излезеш в болничен   ... После  понякога се сърдим защо работодателите са некоректни . Ами  представи си започнеш  работа и   започне да не се чустваш добре .

Какъв ти  е договора ще ти стане ясно  от това , което пише в него -на основание   еди кой си член от КТ  се сключва следния договор ... според това какъв член от КТ е    става ясно  безсрочен срочен  , трябва да си пише   в чия полза е   за предизвестието .

ДА - можеш да си на  два трудови договора  , но какъв е смисъла и ползата  , ако по втория сама ще  внасяш осигуровките- или не е така   ?
И щом имаш  алтернатива  при познат да те назначат -  ами да те назначат там без да започваш  намерената сега работа  , излизаш   в болнични   , получаваш си  болничните  и  се дължи само здравна осигуровка и това е .
Или да говориш  с  новия работодател , след като видиш и получиш  трудовия си договор  и тогава да  решиш .

# 692
Здравейте... Незнам в темата дали е задаван този въпрос, но темата е дълга..... Та да попитам.. Бременна съм в началото на третия месец и си търсих до сега работа, докато днес не си намерих.Не съм им казала, че съм бременна .... Има ли вероятност като започне да ми личи , да ме уволнят.. и имам ли права, така че да ги съдя...
За  да се възползваш от защитата   от уволнение като бременна  , трябва да си уведомила работодателя - това разбира се касае , ако си на постоянен трудов договор .
Ето обяснение   по този въпрос:
http://www.negus.bg/bg/cases/109

За  осигуряването на втори трудов договор на 4 часа  , ако     ти ще си плащаш осигуровките   , щом е при познат  -   аз не виждам полза и смисъл -  парите  , които   ще  дадеш за осигуровки , няма  да  компенсират и увеличат бъдещото ти майчинство   с толкова , че да си заслужава.

Така , че за започнатата  работа - или  говори  с работодателя , че си бременна  и   директно да се разберете    , защото пък  , ако излезеш в болнични    се дължат здравни осигуровки  и според мен не е коректно  дори -човека те наема и разчита    на теб ,като бъдеш персонал , а ти след няма и месец  да излезеш в болничен   ... После  понякога се сърдим защо работодателите са некоректни . Ами  представи си започнеш  работа и   започне да не се чустваш добре .

Какъв ти  е договора ще ти стане ясно  от това , което пише в него -на основание   еди кой си член от КТ  се сключва следния договор ... според това какъв член от КТ е    става ясно  безсрочен срочен  , трябва да си пише   в чия полза е   за предизвестието .

ДА - можеш да си на  два трудови договора  , но какъв е смисъла и ползата  , ако по втория сама ще  внасяш осигуровките- или не е така   ?
И щом имаш  алтернатива  при познат да те назначат -  ами да те назначат там без да започваш  намерената сега работа  , излизаш   в болнични   , получаваш си  болничните  и  се дължи само здравна осигуровка и това е .
Или да говориш  с  новия работодател , след като видиш и получиш  трудовия си договор  и тогава да  решиш .

Целта ми е да съм на два договора, за да се застраховам от следното- ако ме уволнят от едната работа(при непознатите) да остана на договор при познатите... Просто ме е страх да не ме уволнят непознатите .. Ако остана без договор това по какъв начин би попречило на майчството ми .. Говорим след раждане.. не говор за болнични.. мога да се справя и без тях... И друго.. страх ме е да кажа на работодателите, че съм бременна.. мисля, че ще ме уволнят...
Иначе .. аз си мисля, че ще успея да работя в продължение на 4 месеца... но след това незнам..

# 693
Здравейте! В момента карам втората година майчинство, която изтича на 23.02.2017г. Обмислям смяна на работата след това и имам два въпроса:

1. Към тази дата ще имам натрупани 49 дни отпуска. Работодателят може ли да откаже да ми ги плати? Знам, че напускащи колеги са имали подобен проблем в миналото.

2. Мога ли да прехвърля 20-те дни за 2017 на новото място и ако не, пак ли би следвало да ми се изплатят?

Много благодаря предварително!

# 694
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! В момента карам втората година майчинство, която изтича на 23.02.2017г. Обмислям смяна на работата след това и имам два въпроса:

1. Към тази дата ще имам натрупани 49 дни отпуска. Работодателят може ли да откаже да ми ги плати? Знам, че напускащи колеги са имали подобен проблем в миналото. - няма право да откаже, но на практика може да не ти ги плати; можеш да ги търсиш по съдебен ред, ако не ти ги изплатят

2. Мога ли да прехвърля 20-те дни за 2017 на новото място и ако не, пак ли би следвало да ми се изплатят? - за 2017 ще се платят само дните пропорционално на времето, в което си била на договор, т.е. 3 дни и те ако не се ползват също трябва да се плати обезщетение за тях

petq123456, дори и да прекратят нястоящия ти договор по всяко време можеш да сключиш друг. Ако си започнала ползването на отпускът за бременност и раждане / 410 дни, от които 45 дни преди термин /, то ще вземаш обезщетение за целия период на 410 дни.

# 695

Целта ми е да съм на два договора, за да се застраховам от следното- ако ме уволнят от едната работа(при непознатите) да остана на договор при познатите... Просто ме е страх да не ме уволнят непознатите .. Ако остана без договор това по какъв начин би попречило на майчството ми .. Говорим след раждане.. не говор за болнични.. мога да се справя и без тях... И друго.. страх ме е да кажа на работодателите, че съм бременна.. мисля, че ще ме уволнят...
Иначе .. аз си мисля, че ще успея да работя в продължение на 4 месеца... но след това незнам..

Длъжна си да уведомиш работодателя , че си   бременна - от кой етап на бременността , това е спорен  казус и не  знам дали е регламентирано  .

Не те разбирам -  значи може да се справиш и без болнични   , ама те е страх да не те уволнят и се налага да работиш -  това в аспекта за парите ли  говорим ?
Ако говориш , че  си в състояние да работиш до 7мия месец и  това имаш в предвид , че може да се справиш   без болнични   - няма как да го знаеш предварително  как ще се чувстваш  и т.н.
Не каза при познатите ти ли ще си плащаш осигуровките , но смисъл  от втори трудов договор  в тази ситуация не виждам.
Получи си трудовия договор и виж по какъв член е сключен и прецени тогава   .

Пак казвам  , че за мен не е коректно  да лъжеш новия си работодател - а и докога мислиш , че ще може да криеш- значи ти се  страхуваш да не те съкратят , като разберат  , ама да   премълчаваш  е по- редното ли ? Разбирам да беше на тази работа  от известно време , да си започнала работа   и  тогава да си забременяла - да премълчиш , но щом си в 3 ти месец  , вече и на  ЖК ще се запишеш. Ще трябва за прегледи изследвания да отсъстваш.Помисли добре . 

Ако " непознатите " те   съкратят  -  тогава може  да те назначат "познатите" и готово - ще си получаваш 2 г майчинство  .
Важното е е преди издаване на 45 дневния болничен да си на трудов договор . Достатъчни с и няколко отработени дни  преди издаване на 45 дневния болничен  .
Това е .

# 696
  • София-Младост

1. Към тази дата ще имам натрупани 49 дни отпуска. Работодателят може ли да откаже да ми ги плати? Знам, че напускащи колеги са имали подобен проблем в миналото.

2. Мога ли да прехвърля 20-те дни за 2017 на новото място и ако не, пак ли би следвало да ми се изплатят?

1. Може. Особено щом му е практика...нека ги има вписани в заповедта, т.е. да е видно че имате право, ако се налага да си търсите парите по друг начин.
2. На новото място имате право на отпуск пропорционално на отработеното време. Няма как 20 дни от старата работа да ви ги дадат да ги ползвате на новата, че и да ви ги платят.

# 697

Длъжна си да уведомиш работодателя , че си   бременна - от кой етап на бременността , това е спорен  казус и не  знам дали е регламентирано  .

Не те разбирам -  значи може да се справиш и без болнични   , ама те е страх да не те уволнят и се налага да работиш -  това в аспекта за парите ли  говорим ?
Ако говориш , че  си в състояние да работиш до 7мия месец и  това имаш в предвид , че може да се справиш   без болнични   - няма как да го знаеш предварително  как ще се чувстваш  и т.н.
Не каза при познатите ти ли ще си плащаш осигуровките , но смисъл  от втори трудов договор  в тази ситуация не виждам.
Получи си трудовия договор и виж по какъв член е сключен и прецени тогава   .

Пак казвам  , че за мен не е коректно  да лъжеш новия си работодател - а и докога мислиш , че ще може да криеш- значи ти се  страхуваш да не те съкратят , като разберат  , ама да   премълчаваш  е по- редното ли ? Разбирам да беше на тази работа  от известно време , да си започнала работа   и  тогава да си забременяла - да премълчиш , но щом си в 3 ти месец  , вече и на  ЖК ще се запишеш. Ще трябва за прегледи изследвания да отсъстваш.Помисли добре . 

Ако " непознатите " те   съкратят  -  тогава може  да те назначат "познатите" и готово - ще си получаваш 2 г майчинство  .
Важното е е преди издаване на 45 дневния болничен да си на трудов договор . Достатъчни с и няколко отработени дни  преди издаване на 45 дневния болничен  .
Това е .

Мерси много... Помогна ми и сега ми стана ясно... просто ще съм на работа при непознатите и след около един месец ще им кажа за бременността ми.. надявам се да ме разберат... и вече ако от тяхна страна няма разбиране .. тогава ще ми пуснат договор при познатите и всичко ще е наред Simple Smile

# 698
Здравейте!Не знам дали въпроса е за тука ,но днеска ми се обадиха от работата,аз съм в начална бременност с много тежко повръщане и от началото на месеца до края на този съм в болничен,предоставих едномесечен.Счетоводителката ми каза поради това ,че съм била от първо число до края на месеца ,здравните ми останали на червено и трябва да си ги внеса или да ми ги удържат от следващата заплата, аз казах ок и повече не разпитах.Четох рових се ,но не разбрах защо е станало така.И дали в бъдеще пак ще е така понеже май скоро не мога да се върна.НЯкой ако може да ми обясни newsm78,ако има значение държавен служител съм.

# 699
Здравейте!Не знам дали въпроса е за тука ,но днеска ми се обадиха от работата,аз съм в начална бременност с много тежко повръщане и от началото на месеца до края на този съм в болничен,предоставих едномесечен.Счетоводителката ми каза поради това ,че съм била от първо число до края на месеца ,здравните ми останали на червено и трябва да си ги внеса или да ми ги удържат от следващата заплата, аз казах ок и повече не разпитах.Четох рових се ,но не разбрах защо е станало така.И дали в бъдеще пак ще е така понеже май скоро не мога да се върна.НЯкой ако може да ми обясни newsm78,ако има значение държавен служител съм.
Защото заплатите на държавните служители се изготвят за текущия месец, а не както в частния сектор - за предходния. Така всички болнични, неплатени отпуски, компенсации и др. се удържат от следващата заплата. На фиша ще можеш да си го видиш подробно.

# 700
Просто доближиха условията за получаване до първоначалната идея за тази помощ. А именно да бъдат подпомогнати студентки редовно обучение, които в това си качество не работят, следователно нямат право на обезщетение за гледане на дете и нямат доходи.
Учих редовно не какво да е, а медицина, по много дисциплини са ни правили проблем за 1 отсъствие даже. Въпреки всичко от 3 курс гледах почти постоянно да работя. Правех по 120 часа нощен труд паралелно с ученето. После работех по 170 часа на месец права пак паралелно с ученето. Завърших с хубав успех. Кажете ми сега защо нямам право аз да получа, като съм дала нещо на тая държава и продължавам да давам? Сега започвам и докторантура и паралелно ще гледам бебе и докторантура ще правя, за да може да връзваме бюджета. Редовните докторанти също имат право на тази помощ, но аз няма да я получа, защото милата ни родина гледа да спести пари от подпомагане на майките - българки, които си скъсват някои части от работа и учене. Еми, съжалявам, но не ми се вижда честно.

# 701
Здравейте, мами!
Имам следния въпрос: Трябва ли да подавам на работа някакъв документ, че детето ми е тръгнало на ясла?
Ето и в каква ситуация съм: Децата ми са породени ( не знам дали точно това е думата). В момента съм по майчинство за отглеждане на второто ми дете, което е на 3 месеца. Голямото, което е на 1г. и 10м., тръгна на ясла. Когато се роди второто имам подадени приложения 12 и 8 за първото, за което от тогава получавам 50% от майчинството.
Та какво трябва да направя сега?

Благодаря предварително!
Хубав ден от мен!

# 702
  • София-Младост
Здравейте, мами!
Имам следния въпрос: Трябва ли да подавам на работа някакъв документ, че детето ми е тръгнало на ясла?
Ето и в каква ситуация съм: Децата ми са породени ( не знам дали точно това е думата). В момента съм по майчинство за отглеждане на второто ми дете, което е на 3 месеца. Голямото, което е на 1г. и 10м., тръгна на ясла. Когато се роди второто имам подадени приложения 12 и 8 за първото, за което от тогава получавам 50% от майчинството.
Та какво трябва да направя сега?

Благодаря предварително!
Хубав ден от мен!
Нищо Simple Smile

# 703
Имам малко странен въпрос който сигурно е невъзможен, тези 2 седмици бащинство след раждането дали може да ги ползва някоя баба или са само за бащата ?

# 704
Само бащата. Бабите могат да ползват обикновен платен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт