Фотография - 82 тема

• 48 210
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
Моята снимка на говедото е снимана от по-малко от метър с една ръка, защото с другата ги хранех.

При мен проблемът също е в дълбочината. Искам да е по-замацан фона и прекалявам със затварянето на блендата.

Втората ти снимка не ми харесва като светлина. Много е осветено личицето, а първата пък като че ли няма контраст.

Пробвах прекадриране и май се получава. Не пускам, защото снимах играчка и е тъпо.

# 691
Изобщо не ми стана ясно това калибриране на фокуса.....не мисля, че мога да се оправя с това Rolling Eyes

# 692
Изобщо не ми стана ясно това калибриране на фокуса.....не мисля, че мога да се оправя с това Rolling Eyes

Не е калибриране. Погледни си книжките на обективите. Има едни таблици, които оказват тълбочината на фокуса.

Най-простото обяснение (да ме поправят по-запознатите) е, че ако искаш замазан фон, блендата ти трябва да е отворена. Съответно нагласяш другите настройки, защото при отворена бленда, ниска скорост и високо ИСО ще преекспонира.

В зависимост от блендата и разстоянието различна част влиза във фокус. Ако снимаш поле, и искаш да хванеш повече детайли, намаляваш блендата и ако се налага намаляваш скоростта и увеличаваш ИСО-то.

В книгите на апаратите това точно е разбираемо описано.

# 693
  • София

Toва беше само като информация за това, какво представлява фронт или бек фокуса. Ясно е, че не можеш да се справиш, най-малкото защото Д3200 не разполага с такава функция. Все пак с калкулатора поне би трябвало да се справиш.

Down Under, това за затворената бленда грешка на езика ли е, на перото или наистина го правиш newsm78

# 694
На мен зависимостта бленда, скорост и исо са ми ясни на практика... Не мисля, че с тях имам такъв проблем, проблема е фокуса, който дори и при правилни настройки не постигам....
Относно калибрирането, прочетох ... Аз съм наясно отдавна, че нямам такава опция на апарата... И проблема си остава при мен Sad
мунчо, честно да си кажа не знам как да използвам този ДОФ калкулатор и доколко мога да се съобразя с него колко да трепвам и колко не, след като явно нямам стабилни ръце.... Статив имам, ама кой ти застава... То ако имам мирен манекен, ще имам време да обмисля, да пробвам, да сменям... А то мойто все бързаш да хванеш, то и затова съм все навряна в лицата им....

# 695
Не мисля, че е грешка? Какво имаш предвид?
За статива не ти трябват деца, а например чаша или кутия, които не мърдат. Въпросът е да видиш как реагира апарата и обектива.

# 696
Дайте ми наистина някаква идея за тестване на фокуса, че взех сериозно да се притеснявам какво става newsm78

# 697
Според мен въпросът му беше насочен към това че винаги търсиш замазан фон и прекаляваш със затварянето на блендата.
Ако под замацан имаш предвид боке, то не се постига със затворена диафрагма а обратното. Колкото повече затваряш, толкова повече се увеличава дълбочината на рязкост и повече неща са на фокус. Отворена диафрагма е за постигане на размазан  фон. Разбира се разстоянието да обекта също оказва влияние.и тогава при различни диафрагма пак може да се постигне боке. аз съм правила боке и с ултраширокоъгълна оптика, когато снимам нещо от много близо..но там примерно търся някакъв ефект умишлено...

bouquet

Маями най лесно за сега е да снимаш нещо статично от статив. Ако всичко е наред там вероятно просто трябва да свикне с тежестта на камерата,  ако обаче и тогава има проблем дай го на някой с опит да пробва и да ти каже има ли проблем или го занеси за тестове

# 698
  • София
На мен зависимостта бленда, скорост и исо са ми ясни на практика... Не мисля, че с тях имам такъв проблем, проблема е фокуса, който дори и при правилни настройки не постигам....
Относно калибрирането, прочетох ... Аз съм наясно отдавна, че нямам такава опция на апарата... И проблема си остава при мен Sad
мунчо, честно да си кажа не знам как да използвам този ДОФ калкулатор и доколко мога да се съобразя с него колко да трепвам и колко не, след като явно нямам стабилни ръце.... Статив имам, ама кой ти застава... То ако имам мирен манекен, ще имам време да обмисля, да пробвам, да сменям... А то мойто все бързаш да хванеш, то и затова съм все навряна в лицата им....

Наистина ли ти е трудно с ДОФ калкулатора? В него просто трябва да попълниш данните от обектива, с които си решила да снимаш. Специално за тебе една попълнена страничка с данните за първата снимка, които ти даде по-горе. Малко е дребничко, но сайта много мачка, ползвай лупата на Шерлок Hug

Down Underоментарът беше за по-по-горния пост  Peace

# 699
Попълването на данните е ясно, не е ясно в дясно после тези цифри.... Какво ми трябва и кое гледам?

# 700
Маями какво точно не ти е ясно със симулатора..

Ето ти още единастията доста лесен за работа
http://petapixel.com/2015/05/02/the-online-depth-of-field-simula … free-android-app/

# 701
Не разбирам каква е идеята му Rolling Eyes

# 702
Да покаже как рисуват обективите - различни диафрагми при различни милиметри... как се променя рязкостта,  фона,   зрителния ъгъл и т.н.
Нали се сещаш, че диафрагма 2 примерно при 50мм и 35мм обектив ще даде разлика, веднъж в дефокус, и после в зрителния ъгъл (какво ще влезе в кадър ).. така набързо човек може да види приблизително информация за обектив какъвто няма...

# 703
  • София
Попълването на данните е ясно, не е ясно в дясно после тези цифри.... Какво ми трябва и кое гледам?

Английският ясен ли ти е? Имаш дълбочина на фокуса от общо 5 см, когато снимаш от 1 метър разстояние. Те естествено се разпределят пред абсолютната точка на фокусиране и зад нея. Приемаме, че с тези 5 сантиметра ти фокусираш да речем по една от веждите на модела. 2 сантиметра преди веждите е около средата на носа а три сантиметра след веждите е около средата на слепоочието (всичко това е естествено грубо пресметнато и при дете е едно а при възрастен друго), което ще ти докара очите на фокус почти 100%. Надявам се да схващаш вече за какво става дума bouquet.

П.П. Е, върхът на носа сигурно няма да е на фокус, ама то всичкото хубаво на едно место рядко се събира Joy.

# 704
Е, това вече е по друго... Обяснено като за съвсем начинаещ;) благодаря ви мунчо и mamaSunshine Wink
Ако проблема не е в мен, което силно се съмнявам.... Означава ли, че самия обектив е нещо дефектен или.... понеже нали го поръчвах и си мисля, сега какво правим, ако не е читав? Wink

Общи условия

Активация на акаунт