ТРЕТИ клас - 1 тема

• 67 474
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug мерси, морена  Hug

# 496
shimbite, нашият младеж се върна много ентусиазиран и каза, че ще спечели олимпийски медал за БГ! Laughing Школата е на Васил Етрополски и се намира след кръговото на "Руски паметник" в посока площад Македония, на ул. "20-ти април". За нас е особено хубаво това, че има тренировки и в събота и неделя, защото иначе щеше да ни е невъзможно да го водим. Таксата е 60 лв на месец за две тренировки седмично. Надявам се, че ентусиазмът му ще се задържи за по-дълго...Всичко идва от манията по Star Wars...
От днес вече е болен...Цели два дни беше на училище...Дано да се оправи за съботната тренировка... Praynig
И в тяхното училище музиката е по учебника показан от Моренка, но имат и два, които са издание на Булвест 2000.
Рали, супер младеж си отглеждате....
Спокойна вечер на всички! Hug

# 497
  • София
Най-сетне рекоха, че събират бележниците. Wink
Офф, получих от госпожата инструкции за попълване на бележника: номера на училището с число, след него точка, след това името на училището. Като подчерта, че е много важно номера да е число и след него да има точка. Пак разни неграмотници са отчитали дейност.  ooooh!

# 498
  • Sofia
Узи, при нас няма никакви инструкции, само дето до сега се чудиха да има ли, да няма ли бележници.
Аз по принцип съм против бележниците в тази възраст, ама пък след като вече започнаха  с такива, не виждам какво се чудиха. Иначе би било смешно.  Wink

# 499
Добри, сега разгледах Музиката:

Скрит текст:

Няма кофти снимки/картинки и текстове.

Не се учудвам, че учебникът е добър. Една от авторките преподава в нашето училище, страхотна е.

rally, и аз много се радвам, че се запознахме. Моят син само пита за вас.

# 500
  • ГОре на черешата...
Потвърждавам - от години работя с музиката на Просвета Peace. Хубави, мелодични песни, с нормални, смислени текстове. Една година реших да сменя с Булвест  Sick и няма да повторя...

# 501
  • София
Най-сетне рекоха, че събират бележниците. Wink
Офф, получих от госпожата инструкции за попълване на бележника: номера на училището с число, след него точка, след това името на училището. Като подчерта, че е много важно номера да е число и след него да има точка. Пак разни неграмотници са отчитали дейност.  ooooh!

Това е нек'ва нова мода за членуване на числата Т.е правилно е да се напише, примерно, 256. у-ще или 256-о у-ще, но не и 256 у-ще, понеже по правилата това би следвало да се прочете "двеста петдесет и шест училище".

Да поясня, това не съм си го знаела - търсих го миналата година като се сблъсках с тази озадачаваща ме точка след цифрата.  Mr. Green

# 502
Това е нек'ва нова мода за членуване на числата Т.е правилно е да се напише, примерно, 256. у-ще или 256-о у-ще, но не и 256 у-ще, понеже по правилата това би следвало да се прочете "двеста петдесет и шест училище".
Не е мода. Правило е.

# 503
  • София
Не е мода. Правило е.
Много интересно - какво е това правило за точката при 256. у-ще? Има ли някакво обяснение? Втория вариант на Кати изобщо не обсъждам, според мен той е правилният.

# 504
Не ми се търси в момента, но примерно и за класовете и датите е същото.
3. клас, 19. септември...
Аз тъкмо запомня правописа и те вземат, че направят реформа.  Mr. Green

# 505
  • София
Не е мода. Правило е.

Да, така е - и вероятно си съществува от край време, но по мое време (когато аз самата бях ученичка) никога не сме го спазвали - и дори никой не ни е казвал за него, та трябваше да търся защо се прави... бях доста озадачена първия път.

Пък може и нововъведено да е, де да знам - винаги се е ползвало "-о", "-и" преди... но не и в бележниците / етикетите - бих си изровила дипломата, любопитно ми е там как е, но, откровено казано, ме мързи...  Blush

# 506
  • В светлината на слънцето
Това с точката за първи път го чувам.  Shocked Не твърдя, че не е правилно, просто не го знам. При нас категорично не се използва, а по-следени за правопис от нас надали има. Всичко до запетая се проверява по 12357899 пъти, рови се в последните издания на речника, звъни се до БАН, вдигат се на крак академиците, съответно ни връщат обаждането с обяснения на казуса... Понякога чак ми е кеф да пиша неграмотно, за спорта. То омръзва. Mr. Green Утре ще видя какво казва речника по въпроса, стана ми любопитно. Peace

# 507
Ако видя в текст 1. СОУ .... ще го прочета като: първа точка СОУ...
Не може ли да е както при руснаците, там е: Школа N.150, или Лицей N.35.

# 508
  • Варна
Аз пък си спомням, че учителката ми по БЕЛ до 7-ми клас ни е казвала за това правило и от тогава си го знам (без изобщо да претендирам, че знам в детайли граматическите правила, но по това съдя, че правилото си е старичко Embarassed). Та правилото е, че за да се чете числителното редно като такова, се слага точка след него. Например: 1. клас се чете "първи клас", а 1 клас би следвало да се чете "един клас". Допуска се и изписването с римски цифри, когато става въпрос за числително редно и тогава не се слага точка след римската цифра естествено Simple Smile
Девойки, да ви запитам: тази година чантите случайно да ви тежат повечко? Уж и детето порасна, а като я гледам как сплита крачета под тежестта на раницата и ми става жал. Наистина тежи ужасно Confused

# 509
  • Пловдив
Тежката раница ни е голям проблем. Един куп помагала, допълнителни предмети,храна, самата раница също не е лека и резултатът - смачкващ.
Сутрин го карам, но вечер има поне 20 минути ходене с раницата. Стимулирам го, че прави мускули.  Simple Smile
Ангел е спокоен в новото училище, но все още не можем да подредим извънучебните занимания.

Общи условия

Активация на акаунт