На море в Гърция 2016 - IV

• 123 037
  • 784
  •   1
Отговори
# 375
Туристическата такса се събира от хотелиерите в процеса на настаняване (механизмът на отчитане и внасяне в бюджета тепърва предстои да се уточнява). Заплаща се от нощуващия при плащането на сметката, тъй да се каже.
В Гърция досега не е имало, но в повечето страни има, включително България. Обикновено е в рамките на 0.5-1 евро/ден и се начислява към цената на нощувката. Казват, че тук щяла да бъде 0.5-4е, предполагам, че високото число е за топ сезона, както и предполагам, че то няма да влезе в сила (но не съм следила подробностите, признавам).
Отчитането и събирането на туристическа такса в Гърция ще е много трудно, тъй като голяма част от нощувките минават "под масата", особено на отдалечените места, с цел данъчни икономии. Този процент намалява непрекъснато в последните години, защото има натиск за пълнене на бюджета, но все още е голям.

# 376
Не всичко успява да мине "под масата". Ако случайно отдадеш имот под наем без разрешително си заплашен от глоба и съд. Малцина вече рискуват, защото полицията се отзовава по сигнал и задейства закона. Да, разбира се, че частните къщи не издават касови бележки, но поне излизат на светло като отдаващи. Много българи се тарикатят да вземат имот и да го преотдават, но също попадат под ударите на закона. Запознах се с жена, на която сега и тече делото за такова неправомерно отдаване.
Сори за оффа!

# 377
Защо да е офф, така е, последните години все повече се затягат нещата и има видими разлики. Но ние ходим на много отдалечени места, понякога няма полиция на 50-100 км, данъчни пък хептен.

С airbnb обаче чувам, че имали големи проблеми да отчитат, то там е куче влачи рейс...

# 378
За 4 звездните хотели ще бъде 3 евро на нощувка на човек, няма значение сезонът. Ние посещаваме само такива или 5 звездни, където ще бъде 4 евро. Това са 12 евро по 10 нощувки -120 евро. Просто исках да споделя, че ще ни дойде отгоре тази сума, а не , че ще се откажем от почивките ни в Гърция. Но не го обяснявам на нервни и наострени хора и няма да споря с тях относно "това ми включване", което ги изостря.

# 379

Властите в Гърция от 1 януари 2018 година въвеждат туристически данък, максималният размер на който ще бъде 4 евро на вечер в зависимост от категорията на хотела.

Новият налог ще заплащат както самостоятелни, така и организираните туристи. Най-много ще плащат тези, които са отседнали в хотел, категория 5 звезди – 4 евро, 3 евро – ще плащат тези в четиризвездните хотели и 1,5 евро за хотел три звезди.

Туристите, които ще наемат квартира, апартамент или стая в хотел категория една или две звезди ще заплащат от €0,5 до €1 на вечер.

Туристическият данък в страната се въвежда в рамките на пакета от мерки и жестоки икономии, които гръцкото правителство прие през май тази година.

# 380
Е и?

Това от някоя българска медия ли е? Отчаян опит да спрат потока всеки петък и събота на Промахон  hahaha hahaha

Да вземат да правят репортажи от нашето крайбрежие и как там хотелиерите не внасят в хазната именно същия туристически данък.

# 381
  • София
Във всички държави, в които има въведена такава такса (или поне тези, които на мен са ми известни), има максимален праг на тази такса независимо от броя нощувки, та предполагам, че и в Гърция ще бъде по същия начин.

# 382
Във всички държави, в които има въведена такава такса (или поне тези, които на мен са ми известни), има максимален праг на тази такса независимо от броя нощувки, та предполагам, че и в Гърция ще бъде по същия начин.

Аз честно казано винаги съм си мислила, че в Гърция има такъв данък, но поради данъчните особености и народопсихологията  hahaha домакините не го събират.

Аз лично нямам драма с това. Както мога в Милано да плащам по 3 евро на човек на нощувка, така и в Гърция ще плащам. Въпросът е да ми е кеф.

# 383
  • Пазарджик
Здравейте иска ни се да посетим Неа Ираклиа или Керамоти, може ли да ми препоръчате вила или  апартаменти в букинга нещо е много постно или няма за периода който търсим. Най вероятно има гръцки сайтове с повече обяви, но за съжаление не ги знам. Държа да е много близко до хубав плаж и да има дворче.

# 384
На 1-ва страница се върни и ще намериш.

И вероятно имаш предвид Неа Ираклица от другата страна на Кавала, Неа Ираклия е до Солун.

# 385
  • София
Аз лично нямам драма с това. Както мога в Милано да плащам по 3 евро на човек на нощувка, така и в Гърция ще плащам. Въпросът е да ми е кеф.

И аз нямам драма. Реално погледнато, в цяла Европа плащаме туристическа такса, толове, магистрални такси, такси за паркинги. Съобразяваме се как и колко бързо караме и когато получим глоба, си я плащаме. Но като се случи нещо такова в Гърция, веднага става олелия в бгмама.

# 386
  • Пазарджик
да до Кавала, мерси

# 387
  • Пазарджик
а може ли да ми кажете какъв е плажа на Палио, Кавала
Широк, плитък, пясъчен?

# 388
Изобщо не съм нервна и нищо не ме изостря, просто ми се видя странно това включване, видите ли в Гърция ще въвеждат туристически данък и какво правим сега?! Нещо напълно нормално за целия туристически бранш. И не всеки почива в скъпи хотели за по 10 дни, че да му оскъпи съществено почивката, а който почива в такива и за толкова време, не би трябвало да му пречи много, влиза в бюджета.

# 389
  • гр.София
Вие пък не давате дума да се каже за вашата скъпоценна Гърция. Нахвърляте се като мухи на мед,да изядете всеки,който изкаже недоволство спрямо нещо си там. Потребителката споделя,защото признайте си,изненадващо е,като си свикнал да няма дадена такса,и дойде време да има. А не че самата такса е странна. Или вие с кеф си давате едни 120€ например,нямайки значение,че преди не сте ги давали на това място.

Общи условия

Активация на акаунт