Смешното е, че на базата на спомени и дочути разговори между баби в някое село, си правиш изводи за глобални тенденции. Ако искаш да стигнеш до верен извод, проучваш статистики, а не караш на дочути клюки.
Как може ти да знаеш процента на двойки с репродуктивни проблеми сега и преди х години, че и да ги сравняваш. Случайно да си доктор в клиника по въпроса?
"Преди нямаше, защото аз не съм чула бабите в село да коментират", е абсурдна база за изводи.
Ако говорим само за нашия регион, е много несериозно да не съобразяваме фактора Чернобил за количеството на раковите заболявания.
Личната ми статистика върху грубо 5 хиляди души в продължение на 20 години вероятно е доста по-акуратна от представителното проучване на клюкарски вестник върху цели 70 жени. В голямо населено място хората рядко са запознати със съдбата и житието на няколко хиляди човека. Повечето не си познават и съседите от входа на блока, нямат толкова познати, а ако контактуват служебно с много хора, то това са непознати, за които нямат подобна информация. В този смисъл селото е по-добре за статистически данни и изводи.
И аз съм твърдо убедена, че Чернобил има много общо в нашия регион за увеличаването на редица заболявания. И ако се е препоръчвало бременните по време на аварията да направят аборт, тъй като фетусът е най-застрашен, останалата група от най-застрашените - вече родените бебета и малки деца; децата, които са се родили до няколко години по-късно от майки, в чиито организми още има следи от радиация, си е доста пострадала и не се знае още колко ще пострада. Защото 20 години по-късно и да е свързано с радиацията, трудно може да се направи връзка. Много по-лесно е да обвиняват хората, че се разболяват, защото ядат маргарин и колбаси, или че са неграмотни сексуално и са родени от възрастни майки. Истината е, че днес хората се хранят по-здравословно, отколкото през соца, и са по-информирани сексуално - тогава абортите са ги правили за добър ден доста жени.