Билкосъбиране

• 20 411
  • 160
  •   1
Отговори
# 45
Гръмотрън- Ononis spinosa

Използваемата част са корените. Вадят се преди цъфтеж (Април- Май) или след цъфтеж (Август-Октомври). Почистват се и се измиват добре. Сушат се на слънце или в сушилня до 50-60 градуса. Напълно сухи са, когато при опит да се прекършат, се чупят лесно. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, имат специфична миризма и леко парлив вкус. Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата ни страна.

Невен- Calendula off.

Събират се цветовете от Май до Октомври.

Цикория, наричана още и Синя жлъчка- Cichorium Intybus

От  Юни до Август се берат стръковете, Септември се берат стръкове и корени, Октомври се берат само корени. Местообитанието: Ливади, тревисти места, край пътища и жп линии, плевел в лозя, градини, посеви и окопни култури. Разпространено е в цялата страна - 0 до 1500 m надморска височина.

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 10:37 от steli.vd

# 46
Не знаех, че това синьото се нарича цикория. Заинтересува ме, защото много често съм го срещала, а си мислех, че е бурен  Embarassed.
Имаш ли представа за какво се ползва?

# 47
  • Русе
  Кафето Инка не е ли от цикория.

# 48
Да, кафето Инка съдържа цикория (синя жлъчка) - стрити корени.

Важно предупреждение за цикория - Продуктът не трябва да се приема успоредно с антибиотични препарати, понеже може да забави усвоението им.
 Също така цикорията не е препоръчителна за хора, страдащи от разширени вени, хемороиди, такива със спазми на дихателната система (например астма).
 Билката е богата на витамин С, така че ако е налична алергия към аскорбиновата киселина или консумацията на цитрусови плодове и кисели храни, е непрепоръчителна.

# 49
Не знаех, че това синьото се нарича цикория. Заинтересува ме, защото много често съм го срещала, а си мислех, че е бурен  Embarassed.

Наричат я още Бордоква, Дъвка, Синя млечка, Свинок, Горчивица, Дива цикория, Жилаво цвете, Метлянка, Гвачка, Дива радика.
Да, имам. (Под секрет да ти кажа и аз мислех така, преди да разбера какво е  Embarassed )
Та:
1. Фрактури. Листата съдържат висок процент магнезий. А той е "лепилото", което задържа калция и фосфора на костите.
2. Дискова херния
3. Тендинит (състояние, при което сухожилията се възпаляват или късат)
4. Чернодробни заболявания
5. Жлъчни заболявания
6. Наднормено тегло
7. Трудно уриниране
8. Гастрит
9. За възбуждане на апетита
10. Диуретично действие има

Има и доста други действия, но ще трябва на лични да ти пиша, ако те интересува. А Цикорията е основата на кафе Инка.

Информацията е извадена от "Енциклопедия на лечебните сокове" от д-р Джон Хайнерман, изд. Аратрон 1998, 2013 и "Разпознаване и събиране на билки" от Цветко Кънчев, изд. Колхида 2005, 2012

# 50
Да, кафето Инка съдържа цикория (синя жлъчка) - стрити корени.

Важно предупреждение за цикория - Продуктът не трябва да се приема успоредно с антибиотични препарати, понеже може да забави усвоението им.
 Също така цикорията не е препоръчителна за хора, страдащи от разширени вени, хемороиди, такива със спазми на дихателната система (например астма).
 Билката е богата на витамин С, така че ако е налична алергия към аскорбиновата киселина или консумацията на цитрусови плодове и кисели храни, е непрепоръчителна.

newsm10

# 51
Пача трева - Polygonum aviculare

Масово расте край пътища и огради, дворове, градини, край тротоари, като плевел по ниви и посеви. Използва се надземната част, която се събира през цялото време на цъфтежа- май-октомври. Суши се на сянка или в сушилня до 40*С

Черна боровинка - Vaccinium myrtillus L.

Обитава иглолистни и букови гори, високопланински ливади и пасища, торфища, каменливи и скални поляни, над 800м надморска височина. Представлява листопадно полухрастче до 50см. За лечебни цели се събират листата и плодовете. Листата се берат по време на цъфтеж. Цъфти от Май до Юли. Плодовете се берат до средата или края на Август.

# 52
Ружа лечебна - Althaea officinalis L.

Лечебната ружа расте по влажни места, ливади, из храсталаци, край реки и блата, в равнините и планините. Разпространена е из цялата страна от низините докъм 1000 м надморска височина. На някои места лечебната ружа се отглежда декоративна. Използват се корените на лечебната ружа (Radix Althaeae). Доброкачествената дрога се получава от корени на двугодишни билки. През първата година на развитие корените на лечебната ружа са още тънки и не съдържат достатъчно количество слузни вещества, а през третата година вече вдървеняват и слузното им съдържание силно намалява.

Корените на ружата се изкопават през есента септември- октомври след узряване на семената, когато те са най-богати на слузни вещества. След изваждането им се отстраняват най-тънките коренчета и надземните части, а корените се почистват от почвените частици и се измиват. След отцеждането им, според изискванията на фармакопеята, корените се обелват, за да се отстранят ликовите влакна, поради които стриването на дрогата на прах е трудно. След това се сушат колкото е възможно по-бързо - най-добре в сушилня при температура около 45°С.

ВАЖНО: Лечебната ружа присъства в Ежегодната Заповед на МОСВ с № РД-77/09.02.2016г, т.II Забранени за събиране от естествените находища лечебни растения. Но "Ограниченията и забраните по настоящата заповед не се отнасят за количествата билки, събирани за лични нужди, с изключение на Пиринския (Мурсалски, Алиботушки) чай (Sideritis scardica Grisb.)" 

# 53
Не знаех, че това синьото се нарича цикория. Заинтересува ме, защото много често съм го срещала, а си мислех, че е бурен  Embarassed.

Наричат я още Бордоква, Дъвка, Синя млечка, Свинок, Горчивица, Дива цикория, Жилаво цвете, Метлянка, Гвачка, Дива радика.
Да, имам. (Под секрет да ти кажа и аз мислех така, преди да разбера какво е  Embarassed )
Та:
1. Фрактури. Листата съдържат висок процент магнезий. А той е "лепилото", което задържа калция и фосфора на костите.
2. Дискова херния
3. Тендинит (състояние, при което сухожилията се възпаляват или късат)
4. Чернодробни заболявания
5. Жлъчни заболявания
6. Наднормено тегло
7. Трудно уриниране
8. Гастрит
9. За възбуждане на апетита
10. Диуретично действие има

Има и доста други действия, но ще трябва на лични да ти пиша, ако те интересува. А Цикорията е основата на кафе Инка.

Информацията е извадена от "Енциклопедия на лечебните сокове" от д-р Джон Хайнерман, изд. Аратрон 1998, 2013 и "Разпознаване и събиране на билки" от Цветко Кънчев, изд. Колхида 2005, 2012

Благодаря за информацията. Много полезна.

А за черната боровинка колко съм изяла от тях ..... Баба ми казваше, че са много витаминозни.

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 00:34 от Цветина20

# 54
   Боровинките са пълни с вит. А и С и са чудесни за очите. Освен това много добре се съхраняват във фризер.

# 55
Имате ли някакви предпочитания, кои растения да описвам? Ако имате, не се притеснявайте да питате. Иначе карам подред Simple Smile

# 56
Имате ли някакви предпочитания, кои растения да описвам? Ако имате, не се притеснявайте да питате. Иначе карам подред Simple Smile

Искам билки за разширени вени  bouquet моля ... ако някой знае ...

# 57

Искам билки за разширени вени  bouquet моля ... ако някой знае ...

Някъде в темите видях, че беше писала (май беше ти) и аз ти отговорих Simple Smile Мисля, че в темата за маслата.... а може  и да не си ти... както и да е. Ще ти опиша Simple Smile  Crazy

# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ако може по двсяка билка да се пише за какво се ползва.

цикория си сея в двора, първата година прави листа като на глухарче, но по-дълги и тях ги ползвам за салата. стават и за готвене.

# 59
ако може по двсяка билка да се пише за какво се ползва.

цикория си сея в двора, първата година прави листа като на глухарче, но по-дълги и тях ги ползвам за салата. стават и за готвене.

Ще добавям и тази информация Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт