Каква четка и паста за зъби използвате?

• 50 358
  • 233
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Аз пък не виждам осезаема разлика между механична и електрическа четка, проверявала съм и с таблетки за оцветяване на плака Rolling Eyes Да, с едната трябва по-яко търкане, но пък честно казано имам чувството, че влиза на по-труднодостъпни места от електрическата. И принципът им на чистене е един и същ - механичен, докато Соникеър чисти с ултразвук и от тази гледна точка има предимство.

# 151
Използвам ел.четка за зъби Орал Б, паста Елгидиум срещу кариес, като редувам с тази на Арм енд Хамър, от която съм много доволна, както и вода за уста Листерин- избелващата и една друга, която в началото ми имаше вкус на нафталин. Joy

# 152
Арм & Хамър и аз много харесвам, намира ли се в някаква по-нормална разфасовка, че само в аптеката до нас съм я купувала и беше много мини.

# 153
Арм & Хамър и аз много харесвам, намира ли се в някаква по-нормална разфасовка, че само в аптеката до нас съм я купувала и беше много мини.
Има в Лили, голяма и мини, както и в Елитис. bouquet

# 154
От ДМ съм купувала Арм енд Хамър, нормален размер си беше.

# 155
Благодаря ви, като се прибера, ще потърся!

# 156
Последно бях си взела на Лакалут, но сега реших да се спра на Сенсодин.

# 157
Аз също карах няколко седмици на пасти, различни от Сенсодин. Лакалут малко, основно новата на Дентал за чувствителни зъби. В началото беше добре, но след време започнах да усещам разлика. Т.е. повече чувствителност. Минах пак на старата.

Да споделя, че нещо не съм доволна от водата за уста, собствена марка на ДМ. Никакъв ефект не виждам.

# 158
  • Шотландия
Аз пък не виждам осезаема разлика между механична и електрическа четка, проверявала съм и с таблетки за оцветяване на плака Rolling Eyes Да, с едната трябва по-яко търкане, но пък честно казано имам чувството, че влиза на по-труднодостъпни места от електрическата. И принципът им на чистене е един и същ - механичен, докато Соникеър чисти с ултразвук и от тази гледна точка има предимство.
Якото търкане с времето поврежда емайла на зъбите, затова и са полезни електрическите четки със сензор за натискане, който издава звуков и/или светлинен сигнал и забавя или спира въртенето на четката при по-силен натиск. Повреждат се и венците от силно търкане. Отделно от това, научно изследване е доказало, че въртящите се електрически четки почистват по-добре зъбите от тези с ултразвук. Като пиша това, нямам предвид, че с механична четка не могат да се почистят добре зъбите, може, но си трябва повече внимание, прецизност и продължителност, докато с електрическа четка става по-лесно и по-бързо. Но си е и въпрос на предпочитание де.

Понеже много се коментират водите за уста, напомням, че не трябва да се използват след почистване с паста за зъби, а по друго време. Пастите за зъби имат много по-голям процент флуорид, който бива измиван от водите за уста и така се унищожава ефектът от пастата върху зъбите. Препоръчва се първо да се изчиства устата от остатъци от храната, включително и с конец и след това да се ползва паста с четка, като накрая само се изплюва пастата, без да се изплаква, за да остане малко по зъбите и да си свърши работата.

# 159
Най-любимата ми паста е на Хималая Sparkly white. 😋

# 160
  • Варна
Да оставиш пастата в устата си е да не се изплакнеш... по-голям абсурд не съм чувала.

# 161
  • София
Първо се чисти храната от зъбите, след което се мият с паста и четка... Пастата не се изплаква, а се оставя в устата, а водата за  уста не е предназначена за след миенето с паста. Честно, по-големи глупости не бях чела отдавна Satisfied

# 162
  • Шотландия
Аз нямам нужда да убеждавам никого в това, което пиша, всеки си има глава на раменете и зъби в устата, за които може да се грижи, както прецени. Който се интересува, ще прочете съветите, които се дават от съвременните зъболекари, които непрекъснато четат и са в час с последните изследвания и няма да се доверява на маркетингови глупости с цел продажба на продукти.  Понеже работя с много зъболекари и пациенти, идващи от Източна Европа, по мое мнение около 80 процента от всички над 20-тина години са със заболяване на венците и се нуждаят от много работа. Няма да споменавам катастрофални случая на деца с черни млечни зъби, които се налага да се вадят преждевременно, за да не увредят идващите постоянни отдолу. Основната причина - неправилна и недостатъчна грижа за зъбите и венците, защото не са им обяснявани основни положения. Слушала съм какви ли не митове и легенди, разправяни от български зъболекари, които са останали на ниво обучение от когато са завършили  образованието си. Включително и че нямало нужда да се маха зъбния камък, защото бил задържал зъбите, иначе щели да се разклатят и да падат. Също така и до ден-днешен се правят мостове, които се опират на 3-5 зъба, които са унищожени от изпиляване, че да били по-здрави мостовете, без да се интересуват какво се случва с устата на пациента, когато един от тези зъби даде фира...

Проверете какво е съдържанието на флуорид в една паста за зъби и го сравнете с това в една вода за уста и ще стане ясно за какво говоря. По принцип, може да се почистват зъбите изобщо и без паста, но аз говоря за ползата от пастата. Да не се изплаква пастата се препоръчва особено при пациенти с чувствителност на зъбите към топло/студено. В някои остри случаи се препоръчва дори след измиване вечер да се намазват с пръст с паста тези зъби, които са най-чувствителни.

# 163
Добре, а тези теории можеш ли да ги подкрепиш с нещо, до което и ние можем да имаме достъп? Научен труд, примерно?

Без да задълбавам, отворих няколко статии в сайтове на водещи компании в индустрията и няма и помен от такава информация. Няма как да е маркетинг, ако става въпрос за самата употреба на водата за уста - дали е преди или след паста за зъби.
Даже напротив, компаниите имат изгода клиентите им да използват продукта правилно, за да изпитат ефект и да го купят отново.

# 164
  • София
Ама разбира се, българските зъболекари са некомпетентни, изостанали и съветват да не се чисти зъбен камък. Не знам като пишете изобщо мислите ли? Ще те изненадам, но тук в България има страхотни зъболекари, които определено не смятат зъбния камък за спойка, без която зъбите биха паднали. Но нищо, вие компетенциите от Западна Европа си стойте с пастата за зъби, полепнала по зъбите. Нямаш нужда да  убеждаваш никого в нищо, но имаш нужда да споменеш, че тук зъболечението е на първобитно ниво.

Общи условия

Активация на акаунт