Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 084
  • 732
  •   1
Отговори
# 690
  • България-Швейцария
Захир, от снимки на жилището ти, които си пускала забелязах, че си клиент на Идея Билдингс. Щом си доволна, ако не бързате, провери новите им проекти, излязоха вече и извън Овча Купел, строят на доста комуникативни места.
Също и Тинтява Гардънс на Филто-С до басейн Диана, но там строителството ще се проточи повече, защото обектът е огромен. И те държат на качеството на това, което влагат, само като пример вече им поръчахме втората партида шумоизолация, хидро-, топло- и т.н. се подразбират.

В непосредствена близост до нас една фирма също започна сграда, но не ги препоръчвам, да не кажа, че направо ме е яд за мястото и хората, които ще купят апартаменти Close

# 691
Захир, днес ходих до Еконт на ул. Смърч в Бели брези за една поръчка и се сетих за твоя случай.
Видях срещу офиса един блок , керемидено -кафяво-оранжево (такъв нюанс) и отвън на втория етаж имаше дори обява, че го продават, та си помислих дали не е за който питаш (но ми изглеждаше необитаем поне отвън). Там има малко блокчета на тази улица и мисля, че са тухлени. Пред този блок има обаче място за строеж според мен и може с времето да се застрои. Блокът изглеждаше добре отвън имаше и вход за гаражи и вътрешен двор. Съвсем близо до спирка на тролей 2 и 9.
За мен е тухлено строителство, но се сещам , че наистина някъде там по уличките виждах някакъв вид строителство не с тухли, а с бели блокчета (итонг или не знам наименованието) , след това може изолация да са сложили , не съм наясно, но не е панел , нито епк. Вероятно е тухла, но питайте или искайте нот. акт преди да сключите сделка, ако сте решили там. Този квартал Кръстова вада не го знам къде е. За трамвай малко ще ти е далече и си по - средата на 2 метроспирки според мен, както се строи. Не знам, но поне е готов този и нов. Мястото наистина не е лошо, малко тъмно ще ти поради височината на етажа, но пък всичко си имаш и наблизо. Та за мен тези там блокове са тухлени.

# 692
Ако собственик продава апартамент с много скъпи мебели, уреди, плочки, според вас ще може ли да им вземе цената. Или такова нещо не се цени  newsm78

# 693
Ако собственик продава апартамент с много скъпи мебели, уреди, плочки, според вас ще може ли да им вземе цената. Или такова нещо не се цени  newsm78

Както казват англичаните, Beauty is in the eye of the beholder. За едни е скъпо и красиво, но за други - не. Вкусове разни. Предполагам, че в повечето случаи подобна инвестиция трудно се възвръща.

# 694
За мен плочките са важни, но все пак е относително - цвят, комбинации - различни вкусове, но, ако са италиански, испански, са доброкачествени. Другото важно би било подовото покритие - ако е хубав паркет, подходящ цвят, добре подреден. Интериорните врати също. По отношение на уредите - зависи дали са ползвани преди, колко време, добре ли са поддържани. За останалите мебели е относително отново заради различните вкусове и нужди, за кухненски бокс - пак интериорното решение е важно. Но, ако всичко е направено добре и качествено, в зависимост от амортизацията им, би могло да се вземе някакъв процент от цената.

# 695
Преди време ходихме на оглед на един апартамент, уж с нов ремонт... Mr. Green ooooh!Да, ама преди повече от 10-15 г.  Mr. Green И собственика - Дал съм еди колко си за това обзавеждане и си ги искам. Викам му - Господине, Вие за амортизация да сте чували нещо?!?  Whistling Той:  Shocked Shocked Shocked Рекох: Вашите боклуци и стари печки надали някой ще ги иска.  Mr. Green

# 696
bouquet

Благодаря на всички за отговорите! Мненията ви ми бяха наистина много полезни. Стана ми много мило, че сте се сетили за мен  bouquet
Блокът в Бели брези, за който се чудим е по-надолу от Еконт, посока бул. България. Ето този белия в дясно. От металната врата се минава по едно като коридорче към заден двор, където са гаражите, тухлени под самия блок:

Скрит текст:

Днес моя приятел ще говори с хазаина, за да видим все пак какво ще каже човека, той може изобщо да няма желание да продава. Може да се е вдигнала цената и т.н

Май действително няма смисъл за тази Кръстова Вада. А иначе, от Идея Билдингс ми е апартамента, много съм доволна, но те все още нямат нещо в район, който да ми харесва. Засега мисля, че най-удачно би било да живеем в моя апартамент, докато търсим нещо по-комуникативно, в крайна сметка няма спешност. Идея строят добре, точно каквото харесвам аз, малки, кокетни блокчета. Ще погледна сега и това до басейн Диана.

Благодаря ви още веднъж!!

# 697

Ами нашия почти така го продадохме - плочки, паркет, кухня, вградени мебели,спалня бяха висок клас. Някои от уредите също. Банята и меката мебел в хола бяха среден клас. По терасата имаше обаче за довършване. И до сега се чудя - хората го харесваха, защото беше готов за нанасяне - продадохме го дори с готините пердета(които донесох от чужбина), лампите и всичко или го купиха, защото в района рядко излизат читави апартаменти. И друг път съм писала - пуснахме обявата в петък следобяд, във вторник вече имахме 2ма кандидат купувачи.

ПП За мен това е начина на продажба. Някак не си представяхме да изнасяме мебели, техника и джунджурии, които да складираме за неясен период някъде, без ясната мисъл дали ще паснат на нов апартамент.

# 698
А при продажба на обзаведен апартамент /подобен на гореописания - т.е. добро качество на всичко и добре аранжирано/, как определяте цената? Например - без мебели - толкова...., с мебели - толкова. Аз си мисля, че, ако реша да продавам /и няма голяма амортизация/, просто бих определила цената като цяло, имайки предвид
други фактори - локация, състояние, пазарна цена за района.... Разбира се, бих си прибавила някакъв % за обзавеждането, но това ще си бъде моя калкулация, а не да обяснявам кое какво е.

Проблемът при продаването на напълно обзаведен апартамент и то с добри мебели и уреди, макар и малко амортизирани, е, ако купувачите не ги искат какво да се прави с тях? Когато ремонтирах апартамента от майка ми, мебелите бяха средно качество и казах на ремонтната бригада да правят каквото искат с тях. Много от тях са си ги взели за селски къщи, може и за собствените си, не знам. Но, при кожени мебели, миялна, сушилня, абсорбатори, климатици.... Да ги препродавам на минимална цена..... каква загуба на време и нерви би било....

Разсъждавам по принцип, интересно ми е кой как се справя с подобна ситуация.

# 699
В Пловдив масово се предлагат обзаведени.

# 700
Обзаведен апартамент бих купила само, ако е с чисто нови уреди и мебели. За това съм склонна да платя между 20-30% повече от цената на неремонтирано жилище и то само при условие, че ми допада. Всичко е много относително...

За наем бих взела напълно обзаведено, дори и не с нови.  Peace

# 701
  • София, Bulgaria
Съвет към продавачите: Когато се обявява апартамент, който е завършен и обзаведен за продажба,  трябва да решите вземате ли си мебелите или ги оставяте. Ако остават мебелите изрично се упоменава, че цената е за имота, както е. Мебелите са бонус. Иначе става едно пазарене... вземи си дивана, остави ми спалнята, смъкни ми от цената, но си вземи пералнята, защото имам, ама това не струва толкова. И винаги някои ще си мисли, че е прецакан.
Купувачът на имота ще бъде този, който вижда полза в имота за състоянието, в което е и с наличните мебели. Ако реши да договаря по-ниска цена  ще е не защото тези мебели не му харесват, а като цяло заради самата сделка, защото иска да я вкара в по-нисък ценови диапазон.
Много малко продавачи имат идея наличните мебели да ги пренасят в друг имот. И са съвсем наясно, че складирайки ги някъде, това вече им носи загуба и в повечето случаи, след няколко години ги изхвърля.

# 702
  • София
bouquet

Блокът в Бели брези, за който се чудим е по-надолу от Еконт, посока бул. България. Ето този белия в дясно. От металната врата се минава по едно като коридорче към заден двор, където са гаражите, тухлени под самия блок:

Скрит текст:

Днес моя приятел ще говори с хазаина, за да видим все пак какво ще каже човека, той може изобщо да няма желание да продава. Може да се е вдигнала цената и т.н

Блокът е нормална тухла, построен в периода 93-та-97ма година. Лошото е, че тогава не са се правели топлоизолации. Ако апартамента е западен или северен, отоплнението му ще е с 30-40% по-скъпо от аналогичен южен. И още повече от ново строителство с дори нормална топлоизолация.
Задължително взимайте и гаража, че там паркирането е ужас.
Другото където е, че в този период на строителство площообразуването е било различно е при аналогична цена на м2 с общи части ще получите по-ниска цена на чиста жилищна площ.  Wink
Мен лично ми харесва и блока и мястото. А скоро и метро ще има на 5 минути. Изобщо не може да става въпрос за сравнение с Кръстова вада, освен ако не търсите бързо излизане на магистрала Тракия  Sunglasses

# 703
  • София, Bulgaria
Пазарът на имоти е толкова разнообразен, колкото разнообразни са и купувачите. За всеки имот си има купувачи. Аз дето съм в бизнеса толкова години не преставам да се удивлявам, как някой имот е продаден, а аз съм си мислила, че абсурд. Например вчера по повод търсене на купувачи на имот в центъра, реших да прозвъня база данни със стари оферти, които събираме.  Имаше един апартамент на ул. Цар Симеон и Княгиня Мария Луиза локация, за която си мислих, че абсурд да има купувач за там... но ето продаден е.
Всеки купувач си разсъждава от неговата гледна точка и когато решите да се допитате до мнение на друг купувач това, което трябва да разберете преди всичко за него е,  дали е активен или пасивен купувач. Съветите на активните са много различни от съветите на пасивните. Жив пример за пасивен купувач е брат ми... от 10 г. си купува имот.... така и не е купил, но е супер информиран и съвети и акъл много дава, само дето още не се появил идеалния за него имот... последното, което чух е, че щял да чака следващото дъно на цените. Иначе през месец, два ме тормози..." сестра ми дай да си купя апартамент, ако има нещо на 750Евро/м в Младост, плащам веднага, повече пари не давам.",  а аз  му казвам въобще да не ме занимава. Сегашното му положение напълно го устройва, но ще е така още 1, 2 години и тогава ще го видя какво ще прави...ще не ще, ще се съобрази с предлагането и с пазара.

# 704
  • срещу двата комина :)))
аз пък да си кажа - предпочитам имота да е необзаведен, защото съм сигурна, че няма как, колкото и да са качествените и хубави мебелите да ми харесат и да отговорят на това, което си представям  Peace

Общи условия

Активация на акаунт