Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 129
  • 732
  •   1
Отговори
# 15
  • София, Bulgaria
запис и от мен, също с надежда тази тема да е последната, която следя Simple Smile

И отново с въпрос към по-запознатите: харесах апартамент, но част от парите ще са с кредит от банка. Собственикът държи да получи сумата в еврова сметка, а моите пари са в лева, което мисля, че няма да е проблем, да ги обърна в евро и така да ги преведа. Но се чудя банката как ще процедира: дали ще отпусне кредита в лева, а ще преведе сумата в евро или трябва и кредита да е в евро? по принцип заплатата ми е в лева, ако това е от значение? Освен това не съм наясно в нотариалния акт стойността на имота в евро или в лева ще се запише, съответно нотариалните и всички останали такси в каква валута ще се заплатят? Собственикът,  доколкото съм информирана от брокера, има само валутна сметка и държи сделката да е в евро, тъй като от години не живее в БГ. Днес ще ходя до 2-3 банки, за да взема оферти за кредит, естествено от тях ще е най-актуалната информация, но ако някой имал подобен казус ми отговори, ще съм благодарна!

хубав и успешен ден на всички!

Ще превалутирате и парите от кредита, както и вашите лични средства. Ще трябва да си открийте и еврова сметка, за да може, като постъпят парите от кредита Ви по левовата сметка да ги превалутирате и наредите по сметка на продавача. Ако сте в различни банки, той ще си види парите по сметката след 2 дена. Ако сте в една и съща става веднага. В нотариалния акт ще бъде записана сумата в Евро. Нотариалните такси се плащат в лева.

# 16
  • София
tomeva, благодаря за бързия и изчерпателен отговор!  bouquet

# 17
Но имайте предвид, че преводите в евро са доста по-скъпи. Аз дори обратното направих, обърнах ги в лева и така ги преведох.

# 18
  • София
Преводите в евро се таксуват като международни.
Аз бих се прежалила за по-лесен вариант. Да тегля в лева и да му преведа в евро и да се приключва. А не да тегля в евра, пък сметката ми в евра и т.н. Ако сте в една и съща банка е най-добре.

Вчера отидох в НАП за Удостоверение за липса на задължения и служителката ме застреля с въпроса: "А вие всъщност имате ли задължения?".  Mr. Green Мигнах на парцали и отговорих: "Мисля, че нямам, но не знам вие на какво мнение сте". Попитах може ли веднага да ми бъде издадено, тя отсече, че няма такова положение и най-рано в понеделник ще го получа.

# 19
  • София
темата ми е важна, следя с интерес!

# 20
  • София
Без проблем може да наредите левов превод по еврова сметка, така ще имате незначителни банкови разноски, а продавачът ще е доволен, че е получил сумата по евровата сметка и няма да се наложи допълнително откриване на валутни сметки.
Тук рискът е да се получи някакво разминаване в сумата от курсови разлики, което можете да се уговорите допълнително как да уредите.

# 21
  • София
благодаря за мненията Simple Smile

сега се връщам от едната банка - няма проблем да изтегля кредит в лева и така да го погасявам (Ironic  bouquet), като не е нужно и да си откривам валутна сметка там. достатъчно е продавачът да си открие валутна сметка в тази банка и аз от левовата сметка да му преведа парите в неговата еврова. така таксите за превод са доста по-ниски (както Мария спомена по-горе), а и е възможно да се договоря да превеждам сумите по преференциален курс купува на еврото, а не обявения официално от банката.

следобед ще проверя в друга банка, и ако няма големи разминавания в офертите, ще остане само да направя своя избор. моля за вашата виртуална подкрепа продавачът да се съгласи да продаде апартамента на намалената цена, която съм предложила, а също и да е склонен да изчака парите, докато банката се разпореди с кредита след изповядването на сделката Simple Smile.

# 22
Има ли някакъв документ и ако да откъде се вади, в който да се види, че и съпругът ми е съсобственик на апартамента? Него го нямаше на изповядването на сделката и съответно в НА е само моето име.

# 23
  • София
Записвам се да ви следя, макар че нашето търсене приключи много бързо. Търсим тристаен, ново строителство в Младост или Дружба, като предпочитаме сграда в строеж. Тръгнахме с ММ уж да се ориентираме в пазара, и харесахме във втората сграда, която видяхме - комплекс Тера, Младост 4. Та сега хем апартамента много ми харесва, хем ме чивърка, че толкова бързо се навихме.

Последна редакция: пт, 22 юли 2016, 16:35 от Нелка*

# 24
  • София, Bulgaria
Има ли някакъв документ и ако да откъде се вади, в който да се види, че и съпругът ми е съсобственик на апартамента? Него го нямаше на изповядването на сделката и съответно в НА е само моето име.
От удостоверението за семейно положение се разбира, че апартаментът е купен по време на брака, което означава, че и двамата сте собственици, нищо че го няма в нотариалния акт.

П.С В удостоверението да е отбележи дата на сключване на брак или показвате самото свидетелство за брак.

# 25
На него му трябва да докаже, че има собственост и в БГ, чужд гражданин е, затова се чудих.

# 26
  • София
 Полученото известие от общината, в която се намира имотът за Данък сгради и Такса смет.
Нали сте декларирали имота. Той като съсобственик дължи половината данък, който е на негово име.

# 27
  • София
Свърши се агонията ми. Сключих предварителен договор за покупка на жилището, което си бях харесала още през април и заради което продадох сегашното. Много съм щастлива!  Grinning Случи се почти невъзможното докато стигнем до днешната стъпка.

# 28
ЕЕеее, Тонка, честито! Радвам се за теб Heart Eyes

# 29
Запис и от мен. Успешни сделки и в новата тема.

Общи условия

Активация на акаунт