Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 221
  • 732
  •   1
Отговори
# 225
  • In the shadows of my mind
Щом сте минали нотариуса, сега чакате Агенция по вписванията (2-3 седмици), след това като имате НА, усвоявате кредита - т.е. Банката вижда, че е вписана като първа ипотека на имота в удостоверението за тежести, и превежда парите на продавача, ако сте подписали предварително платежно. Ако не сте, трябва да ходите да го направите и да си вземете документите от нотариуса разбира се Simple Smile и тогава в двумесечен срок в общината за местни данъци и такси, смяна на партиди и т.н.
Честит нов дом! Много радост и уют в него!

# 226
  • Beyond the stars
Днес минахме нотариус и ни дадоха ключовете. Сега освен да се регистрираме в данъчното и да прехвърлим партидите, друго трябва ли да правим.
Тез дейности чак като излезе вписаният нотариален акт, без него не става  Peace Моят съвет е да си свалите от интернет необходимите заявления за прехвъляне на партиди, декларацията по чл.14 за общината и да ги попълните вкъщи, за да не се бавите на място. Peace

# 227
  • София
В тази връзка, продавачът трябва ли да подава нещо в общината след излизане на новия нотариален акт? Някакво заявление, че е променена собствеността?
Ние продадохме апартамент в София и точно  2 седмици чакахме да бъде вписана сделката.

# 228
Да, продавача се отписва от данъчното.
Носи се новия нотар. акт и се попълва документ там.
Ако не го направи и на него му идват съобщения за данък сгради и такса смет.

# 229
  • Beyond the stars
Да, продавача се отписва от данъчното.
Носи се новия нотар. акт и се попълва документ там.
Ако не го направи и на него му идват съобщения за данък сгради и такса смет.

Не е ли достатъчно, че продавачът е декларирал? Понеже не съм се чувала с продавачите, но мога им пратя копие от акта , ако им трябва. Peace

# 230
Не единият отива да се отпише, другият да се запише.
В 3 софийски общини го правих това упражнение и като купувач, и като продавач.
Копие от нотар. акт продавачите би трябвало да си имат.
Нали с него доказват, че вече имота не е техен и също произхода на парите.
Не е необходимо да се ходи заедно - кой когато му е удобно.

# 231
Не единият отива да се отпише, другият да се запише.
В 3 софийски общини го правих това упражнение и като купувач, и като продавач.
Копие от нотар. акт продавачите би трябвало да си имат.
Нали с него доказват, че вече имота не е техен и също произхода на парите.
Не е необходимо да се ходи заедно - кой когато му е удобно.

Не е точно така. Продавачът няма задължение за отпише имота, задължението е на купувача да го впише в 2 месечен срок. Друг е въпросът, че ако не го изпълни, ще продължат да идват известия за данъците на стария собственик. От тази гледна точка, може да се презастрахова и да декларира продажбата.

# 232
Купила съм имот и в срок съм го декларирала в общината. Данък и такса смет  му плащам вече 9та година навреме.
Всяка година на домашния ми адрес пристига и писмо за дължими данъци на бившата собственичка.
Ходих в данъчното и ми заявиха, че тя не се е отписала. Да съм и се обадела да отиде.
И двете си  имахме  брокери и нямам нейни координати.
Става дума за район Искър, София.
Същото е и за район Витоша. Там съм продала и отписала, но новия собственик не го е декларирал.
Продължават да ми търсят данък и такса. Да съм го намерела за да декларира, трябвали им парите.

# 233
Emi Daniel, в такъв случай аз бих пуснала по една жалба. От къде накъде ще искат от Вас да търсите новия собственик.

# 234
Freyda, честито! Чета те внимателно, защото те следвам по петите  Grinning
Кредита от коя банка е? Беше казала, че търсите около 38000 евро, вписахте ли се в бюджета?

Не успяхме да се вместим в 38000е, защото не успяхме да намерим под 40000е, но пък намерихме 3 стаен за 41800е и решихме да го вземем, вярно надскочихме бюджета, но купихме 3 стаен на цената на двустаен. Кредита от Експресбанк, одобриха ни за един ден. Laughing

На мен ми каза брокерката, че след нотариуса акта се носи в агенцията и се вписва на същия ден, а на следващия ден ще мога да си го взема. Но се чакат 10дена да излязат документите за тежести и затова другата седмица в петък ни викат в банката да прехвърлим сумата на собствениците. Но освен да занесем нотариалния акт в данъчното и да сменим партиди във ВИК и Енергото си мисля да не пропусна нещо newsm78

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 15:22 от Freyda

# 235
  • Beyond the stars
Това не и за София нали? Защото за София готов акт на другия ден е невъможна мисия  Peace

# 236
Хора, харесвам темата и я следя. Целта и е да дава оценка на неща, свързани с имоти - не на хора и постъпките им. Никой в темата предполагам не очаква да чете кой какво смята за постъпката на някого. Има си теми, в които се иска лична позиция за нечии постъпки, решения, до колко са премислени и адекватни и т.н. - тази не е такава. Моля, спазвайте го, защото ми е нелогично да чета подобни излияния Peace

# 237
  • София
В унисон с текущите коментари, би ли споделил някой коя банка е удовлетворила прилично желанията за кредит?  Simple Smile
Ако не се счита за реклама разбира се. ОББ ми дадоха добри условия /обслужваща банка ни е/, но са страшно тромави и мудни. Брокера ме насочва към Пощенска, ще отида на среща, за да обсъдим условията.

# 238
В унисон с текущите коментари, би ли споделил някой коя банка е удовлетворила прилично желанията за кредит?  Simple Smile
Ако не се счита за реклама разбира се. ОББ ми дадоха добри условия /обслужваща банка ни е/, но са страшно тромави и мудни. Брокера ме насочва към Пощенска, ще отида на среща, за да обсъдим условията.

Аз за пореден пиша, дано някой не го сметне за реклама. В Сосиете съм и съм много доволна от условията.

# 239
Колко е лихвата при Сосиете?

Общи условия

Активация на акаунт