Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-11

• 126 083
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
fanfanito , по азбучен ред са Peace. Целта ми е всички квартали в София да ги подредя в такъв списък. До момента ми беше много натоварен графика и нямах възможност за обиколки, сега планирам да започна след работа да разглеждам кварталите и сигурно ще се промени подредбата.

В Белите брези мен ме хваща клаустрофобия, прекалено наблъскани са сградите една до друга. Искам или междублоково пространство или парк наблизо.

Така или иначе, постнах списъка по-скоро да илюстрирам, че търся в по-голямата част от София Hug. Обикалянето тепърва започва.

# 601
Защо отхвърляш Бели брези ми стана интересно, като са по-средата на Стрелбище и Хиподрума? Метро ще има скоро близо до квартала и е на по-добро място според мен поне от Борово?

И у мен такъв въпрос възникна Simple Smile Борово е бая далеч от метрото. От друга страна, локация близо до действащо метро вдига цената и за 85 х Евро ново трудно ще се намери тристайно.

Сега видях мнението на авторката. Не изключвай брезите, защото има и ненаблъскана част. В Хиподрума почти няма ново и там старото е над 100 х Евро за твоите очаквания. Бъкстон долната част може да ти свърши работа

# 602
Е всеки си знае и има предпочитания. Но в брезите има градинки, особено в началото на квартала към черквата. То те  почти се  сливат с Хиподрума. Там е доста озеленено , но пък не виждам ново строителство. Не обърнах внимание на парите , мислех че просто разпределяш кварталите според предпочитанията си. Виж и Павлово според мен , ако не си го отразила. За Славия поне според мен няма да стигнат иначе е хубаво кварталче. То и аз не се разхождам вече много и да ги знам , има промени, непрекъснато нещо се строи и хубаво си решила да ги обиколиш и огледаш. В Брезите има ново строителство към ул. Дойран май беше , където минават тролейте. На мен там ми харесва , но въпрос на вкус. По-добре е от западните квартали в пъти. Най-важно е да ти е удобно жилището и има транспорт. Да ти е тихо , пък всякак може да се стигне до където искаш. Парите не ми се виждат много за тристаен обаче, задължително ли ново строителство търсиш? Не знам, ти си преценяваш.

# 603
Ориентирала съм се към НС, да. Бюджетът, който посочих, е сумата, която имам налична. Иска ми се да тегля кредит само за ремонт и обзавеждане. Предполагам, че ще потърся 1-2 месеца, ако видя, че не става, съм готова да увелича тавана с до 20 хил.евро.
На мен 120 хил.евро за тристаен в Младост ми се струва супер много, не знам.
За Белите брези- прави сте, че не познавам целия квартал, пак ще погледна.

# 604
Абе, то, че е много, много е!  Peace Ама, като няма по-малко! Говоря за хубав тристаен, ново строителство, с горе-долу 90 кв.м ЧЖП. Иначе, ако направиш компромис с някои неща, може и да смъкнеш до 90 хил.
Не забравяй да си сметнеш такси и данъци, вероятно и комисионна, ако си с брокер.  Peace

# 605
Аз пък сега разглеждах оферти за едностайни. Пазарът се е побъркал тотално.
В Надежда 3-58 х. евро
В Дианабад и Младост 4 -60х евро
В Младост 1 - 63х евро
и още не съм отишла по-нагоре((
това е за старо строителство в olx.bg
Не бях от лятото разглеждала. Чета тук, че скачат цените, но..
Не знам под наем ли да давам или да продавам вече(( Както и да го въртя , няма да ми се получат нещата. Изумително, много съм назад с материала просто((
Желая успех на всички търсещи и продаващи.

# 606
Fanfanito, а ти защо искаш да продаваш и какво? Според мен още година ще има ръст на цените

# 607
В момента съм много объркана. И аз не знам какво искам да правя. Току-що един наемател напусна , с който имах големи притеснения и проблеми. В момента чакам и се разправям с фирми за наем. Не знам какво да правя. Нямам очаквания. Да тегля заем или нещо да добавя към продаденото да купя гарсониера в южен район не знам дали ще успея. Май нямам надежда, а и не смея да рискувам. В момента реших да се ориентирам и видя и за продажбите и купуването  какво става. И тук се отчайвам, не се котирам май никъде за нищо.

# 608
А това, което даваш под наем къде е?

# 609
Това ми хареса и ако можех бих го купила, но докато продам и ...
Освен това съм като Свети Тома -око да види, ръка да пипне. Не знам , малко ме е страх иначе ми харесва новото строителство .
За тази цена и място , нормално ми се вижда . Харесах го и да го споделя тук. А дали е така ..
https://www.olx.bg/ad/top-tsena-dokazan-stroitel-prodazhba-2-sta … K.html#ed677ea945

# 610
Опитвам се да се ограмотя за възможностите за покупка на апартамент от публична продан.

Какво конкретно те интересува? Имам зад себе си няколко неуспешни търга и няколко успешни, както и проверка на няколко имота, така че с удоволствие ще отговоря на въпросите ти за процедурата.

Адвокат ти е нужен със сигурност. Някои ЧСИта следва да се избягват, да. Някои са ОК, трети пък са педантични в работата си и бих взела имот от тях без замисляне и сериозни проверки. Но ако нямате опит, задължително имайте адвокат.

Не се подвеждай по цената, която виждаш в sales.bcpea.org, това е началната цена. След нея има скрит, а после и явен търг. Колко хора ще участват никой не може да ти каже - зависи от имота, на един от търговете, на които ходих, имаше 60+ и беше ад в неклиматизираното стайчле на СРС. На други търгове сме били по-малко от 5 души. Като цяло съм много за купуването от ЧСИ, спестява много главоболия и притеснения в сравнение с масовия пазар, но уви в момента майка ми търси инвестиционно жилище именно от свободния пазар, понеже не иска да чака да изпадне нещо хубаво.

Това за обжалванията са глупости в общия случаи, споменати от хора, на които хич не им е ясно каква е процедурата. Забавяне може да има около 6 месеца и да се стигне до въвод във владение с полиция, но обжалванията са много, много редки.

# 611
Опитвам се да се ограмотя за възможностите за покупка на апартамент от публична продан.
Това за обжалванията са глупости в общия случаи, споменати от хора, на които хич не им е ясно каква е процедурата. Забавяне може да има около 6 месеца и да се стигне до въвод във владение с полиция, но обжалванията са много, много редки.

Абе не знам, може и така да е. Но когато аз се интересувах се оказа, че това си е практика. Явно напоследък е станала по-популярно. За 2 такива случая чух от познати.

# 612
fanfanito, по-голям ли ще купуваш?

# 613
Не знам тези познати нещо в духа на ЕЖК ли са коментирали, но обжалване на постановлението за възлагане се случва много рядко, защото е допустимо в много малко на брой и трудно изпълними хипотези: ако купувачът не плати цената за имота или ако купувачът няма право да купува имот от ЧСИ.

Лица без право да наддават

Чл. 490. (1) Длъжникът, неговият законен представител, длъжностните лица от канцеларията на районния съд, служителите на съдебния изпълнител, както и лицата, посочени в чл. 185 от Закона за задълженията и договорите, нямат право да вземат участие в наддаването.
(2) Когато имотът е купен от лице, което не е имало право да наддава, проданта е недействителна.
(3) В случая по ал. 2 внесената от купувача сума се задържа за удовлетворение на вземанията по изпълнителното дело, а имотът по искане на който и да е от взискателите може отново да се изнесе на продан.

Това са очевидни за всеки тежки нарушения, друго няма как да събори постановлението за възлагане, освен примерно ако се окаже, че длъжникът не е собственик или някаква такава очеизвадна немърливост от страна на ЧСИто. Но тези случаи са толкова екзотично редки и толкова лесни за идентифициране от дори новоизлюпен юрист, че не знам дали въобще заслужават коментар. Случайно или не, за СРС тази и миналата година обжалванията се броят на пръст и са при двама ЧСИта.

Препоръчвам на всеки интересуващ се от процедурата да прочете за обща култура ГПК, глава 42-45.

Длъжникът може да забави влизането във владение като не предаде доброволно владението, както и ако не може да бъде открит да бъде уведомен, че апартаментът е продаден. Това забавяне не е безкрайно. Моят адвокат сподели ориентировъчен абсолютно максимален срок за забава за София - 8-12 месеца, но само ако длъжникът наистина има желание да похарчи едни пари за добър адвокат и да се занимава с нещо, обречено на неуспех. Както казах, почти няма основания, на които постановление за възлагане да се обжалва и които длъжникът да може да докаже, че са факт - ужасно лесно е да се докаже, че сумата за имота е платена и че купувачът не попада в списъка лица от чл. 490. Иначе ме предупредиха да очаквам около 4-6 месеца при несъдействащ стар собственик и въвод във владение.

Освен аз, в последните 2 години и половина около мен близки и роднини купиха 5 апартамента през ЧСИ. При всички ни нямаше забавяне, във владение всички влязохме веднага след уговорка с предишния собственик и без въвод във владение с полиция. Най-голямо забавяне имаше при мен, но то идваше от ЧСИто - хванахме великденските и майските празници, после имаше дълго разпределение да се прави и докато издадат постановлението за възлагане, пък докато се впише... И така минаха два месеца. След това се чух със старите собственици, които бяха и пазачи на имота, и си влязох във владение цивилизовано и спокойно с протокол, стиснахме си ръцете и си пожелахме всичко най-добро.

# 614
  • София
Някой знае ли на тази сграда какъв и е проблема?
http://www.imoti.net/tristaen-apartament-sofia-dragalevci--anno2787573.html
Наблюдавам я от около година, твърди се че има акт-16, видимо в сградата никой не живее, самата тя изглежда построена доста отдавна, има вече дефекти по фасадата. На телефона отговарят, че е обитаема и че почти всичко било продадено, но открих повече от 13 апартамента да се продават само в една агенция.

Общи условия

Активация на акаунт